TPAO ve TÜPRAŞ’tan beklentilerimiz

TPAO ve TÜPRAŞ’tan beklentilerimiz

TPAO’da uzun yıllar emek verdikten sonra, şimdi geriye dönüp baktığımda, bu kurum hakkında eleştirel bir bakışla yazı yazacağımı düşünmezdim.

TPAO, çalıştığım yıllar boyunca bana ve aileme Türkiye standartlarında ne alt ne üst, orta halli ama onurlu bir yaşam sundu.

TPAO’nun sunduğu ekonomik olanaklar sayesinde ev sahibi oldum, araba aldım, çocuklarımı okutmak ve ailemi geçindirmek için yeterli gelire kavuştum.

Kurumun sosyal imkânlarından yararlandım; sosyal tesisler sayesinde sosyalleştim, çevrem genişledi. Emeğimin karşılığını aldım; kendi adıma bunları sağlayan bir kurumda çalışmaktan gurur duydum.

Ancak TPAO  ve TÜPRAŞ’ın bana aileme  ve binlerce çalışanına  sağladığı olanakların ötesinde, yaşadığım şehre ne verdiği sorusu üzerinde durmak gerekiyor. Bu iki Kurum, Batman’da faaliyet gösterdiği onca yıl boyunca, bu şehre anlamlı bir katkı sağladı mı?

Maalesef hayır. Şehir olarak TPAO ve TÜPRAŞ’tan daha fazlasını beklerken, bu beklentiler karşılanamadı.

Batmanlı bir iş insanı FERNAS ŞİRKETLER GURUBU eğitimine, kültürel ve sosyal yapısına büyük katkılar sunarken; taziye evleri, fakülteler, okul binaları inşa ederken, binlerce öğrenciye burs verirken, TPAO ve TÜPRAŞ bu tür katkılar konusunda eksik kaldılar. Batman’da kendilerini hatırlatacak, şehre değer katacak herhangi bir kalıcı eser bırakmadılar.

Benzer şekilde, TPAO’dan ayrılan TÜPRAŞ dahi Batman’a bir okul yaparak, sembolik de olsa şehre katkı sunarken TPAO da bir okul yaptı çok sonra. Ancak TPAO ve TÜPRAŞ binlerce çalışandan oluşan dev kadrolarla başladığı Batman’daki faaliyetlerini yıllar içinde küçülttüler, işçi sayısı 7200’lerden 2000’lere kadar düştürdüler. Yer altı su kaynaklarına ve doğaya zarar verme pahasına faaliyetlerini sürdürürken bile, bu zararın karşılığında Batman’a gözle görülür bir fayda sunmadılar. Ne öğrencilere burs imkânı sağladılar, ne  de kurumların  adların  taşıyan herhangi bir sosyal yapı inşa ettiler. İki göstermelik okul dışında.

Oysaki, benzeri büyük kurumların faaliyet gösterdikleri şehirlerde, kendilerini kalıcı kılacak eserler bıraktığını biliriz.

Bu tür kurumlar, sadece ekonomik getiri sağlamakla kalmaz; aynı zamanda o şehrin kültürel, sosyal ve eğitim altyapısını geliştirmeye yönelik yatırımlar yaparak halkla güçlü bağlar kurar. Ancak TPAO, ve TÜPRAŞ Batman için böyle bir değer yaratmadı; geriye kalıcı eserler bırakmadalar

TPAO ve TÜPRAŞ sadece ekonomik değil, sosyal olarak da Batman’a katkı sunmalıydı. Bir üniversiteye fakülte binası, yâda kurumların alt yapısını teknik açıdan güçlendirecek mesleki bir lise Batmana yeşil alan park bahçe gibi öğrenciler için burs olanakları, şehirde kültür ve sosyal tesisler gibi imkânlar sunarak halkın gönlünde de yer bulabilirdi. Ne yazık ki Batman’a dair bırakılan en somut miras, TPAO ve TÜPRAŞ ’ın azalan işçi sayısı ve bu şehirde gerçekleştirdiği yetersiz yatırımlar oldu.