ÜÇ AYLAR VE RECEP

Recep ayının gelmesiyle Şabana nasıl girilmeli, Rahmet ve mağfiret ayı olan Ramazan nasıl karşılanmalı endişesi ile bizlerde tatlı bir heyecan ve telaş başlar.
Doğruları yapmak, ibadetleri en makul biçimde yerine getirmek ve Ramazan'ın feyiz ve bereketinden azami fayda sağlamak, Allah'ın rızasına nail olmak öncelikli hedefimizdir.
Amaç, hedef ve gayemize ulaşmak için neler yapmamız gerektiği konusunda bir çoğumuz ya bilgi sahibi değiliz veya kulaktan duyma bilgilerle araştırmadan ibadetleri yerine getirmeye gayret ederiz.
Bu doğumludur?
Halk arasında Recep ayı ile başlayıp Şaban ayı ile devam edip Ramazanın sonuna kadar üç ay üst üste oruç tutma diye bir oruç vardır.
İşte yanlışlardan biri de bu üç aylar orucudur.
Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem bu üç ayı birleştirerek oruç tuttuğu rivayet eden bir hadis olmadığı gibi aksini belirten hadisler mevcuttur,
Ümmü Seleme rivayetle: "Hz. Peygambere sallallahu aleyhi ve sellem'in yıl içinde Şaban ayı dışında tam bir ay oruç tuttuğu olmamıştır. Şaban ayını Ramazana bitiştirirdi." (İmam Ahmed ve Dört Sünen)
Hz. Aişe (ra) Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Şaban ayında çok hiç bir ayda oruç tutmazdı, Şaban ayının tamamını oruç tutardı. (Buhari ve Müslim) 
Ancak Şafii mezhebi "Şaban ayı yarı olunca oruç tutmayın" deliline dayanarak Şabanın yarsından sonraki günlerde oruç tutmayı uygun bulmamışlardır. (Fik. İsl. Ez Züheyli)
Şafii mezhebi Fıkıh kitaplarına bakıldığında Üç aylar olarak sünnet bir orucun olmadığını veya Sünnet orüçlar sayılırken Üç aylardan söz edilmediğini görürüz.
Şafii mezhebine göre sünnet olan oruçlar:
1-Misafir ve hacda olmayan için, Arefe günü oruç tutmak.
2-Muharrem ayının on ve onbirinci günlerini oruç tutmak.
3- Pazartesi ve perşembe günleri oruç tutmak
4-Her ayın on üç, on dört ve on beşinci günlerinde oruç tutmak.
5- Ramazan-ı şerifin akabinde Şevval ayında altı gün oruç tutmak.
6- Hz. Davud orucu yani bir gün oruç tutup bir gün tutmamak.
7- Zılhicce ayının ilk on gününü oruç tutmak.
Kütübi sitte adlı hadis kitabında, Hanefi, Şafii, Maliki mezheplerinin muteber fıkıh kitaplarında, Mezhebul Erbaa, Fi fıkhı islam, Hidayetul hebib... kitaplarda üç aylar diye bir oruca rastlamadım.  
Şimdi gelelim Recep ayının faziletine
Haram aylar, Zilkade, Zilhacce, Muharrem ve Recep ayıdır.
Üç ayların birincisi olan Recep ayı aynı zamanda haram aylarından bir ay olduğundan değerli bir aydır.
Her ayda üç gün oruç tutma (13, 14, 15) bu ayın harem ayı olması münasebetiyle tutulması, pazartesi ve perşembe gunleri oruç tutulması fazileti daha fazla olabilir ümidi vardır.
Bizler de bu ayı dolu dolu yaşayalım.
İnsanlara yardım etmeyi, yaşlıları, yetimleri sevindirmeyi, anne- baba duasını almayı unutmayalım.
Dinimiz tamdır. 
Eksik veya fazlalığı yoktur.
Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem yaşayarak ve de sahabesine anlatarak, sahabelerde yaşayarak bir sonrakine anlatmışlardır.
Bu yaşama ve anlatma Mezhep alimleri tarafından uzun araştırmalar sonucu kitaplara yazarak günümüze kadar gelmesine vesile olmuşlardır.
Bize düşen de nakil yoluyla günümüze kadar gelen Kur'an ve Hadis kaynaklı mezhep imamları tarafından bize ulaştırılan bu bilgileri öğrenmek, gücümüz nispetinde yaşamaya çalışmaktır.
Olanlardan fazla yapmak sevap kazanmamıza vesile olmadığı gibi eksik yaptığımızda da o sevaptan mahrum olacağımız gerçeğidir.