ULUSLARARASI BATMAN SEMPOZYUMU’NUN ARDINDAN…
- 14-10-2022 08:32
- 14-10-2022 10:02
- 60
Uluslararası Batman Sempozyumu, geçtiğimiz günlerde başarıyla tamamlandı. Kentimize Kocaeli Üniversitesinden Selçuk Üniversitesine, On Dokuz Mayıs Üniversitesinden Mardin Artuklu Üniversitesine, Milli Eğitim bakanlığından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına kadar farklı Üniversite ve kurumlarda çalışan seksene yakın akademisyen katıldı. Batman Üniversitesinden dehatırı sayılır sayıda araştırmacı bildirileriyle destek oldu.
Sempozyum, daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi disiplin esaslı yapıldı. Sempozyumu ilk ve önemli kılan bütün ilmi disiplinlerin “Batman” ana teması etrafında birleşmesiydi. Arkeoloji, tarih, edebiyat, turizm, biyoloji, ekonomi, enerji, ziraat, coğrafya, ilahiyat, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, halk kültürü, gıda, kimya ve sosyoloji gibi nicesini sayamadığım pek çok alandan çok sayıda bildiri sunuldu. Bu bildirilerin hepsi de alana katkı yapan bilimsel araştırmalar mahiyetindeydi. Hakem süreçlerinden tamamladıktan sonra bu enfes bildirilerin hepsi toplanıp kitap olarak basılacak ve Batman’ın geleceği açısından araştırmacı, akademisyen ve ilgililere sunulacaktır.
Açıkçası, sempozyuma katılan bilim insanları ve daha önce basında görev almış duayen gazeteci dostlarımızın söylemiyle sempozyumun rüya gibi geçtiğine yönelik sözleri bizleri daha çok motive etti.
28 Eylül 2022 günü, Batman Valisi ve Batman Üniversitesi Rektörü başta olmak üzere ilimizin çok değerli protokolü, hocalar, öğrenciler, misafirlerin katılımıyla sempozyumun açılışı gerçekleştirildi. Salon Batman ile ilgili bilimsel araştırmaları merak eden ilgililerce hıncahınç doldurulmuştu.
Sempozyumunun hemen başında, Batman Üniversitesi öğrencileri tarafından seslendirilen 7 bölgemize ait türkülerle kulaklarımızın pası silindi.
Açılış konuşmasında da belirttiğim hususları özetleyerek sizlerle paylaşmak ve sempozyumun temel esaslarını tekrar hatırlatmak isterim:
“Batman, kent merkezi itibariyle yeni kurulan bir şehir gibi görünse de esasında on binlerce yıllık geçmişe sahip bir yerleşim yerinin adıdır. Petrol endüstrisi bölgeye önemli sosyal, siyasi ve ekonomik gelişme getirmiştir. Batman ve çevresi, tarihi ihtişamı ve doğal zenginliği ile ünlüdür. Üniversitemizin 2007 yılında kurulmasıyla Batman’ın köklü tarihi ve zengin çevresi üzerine yapılan araştırmalar sayıca artmıştır. Son iki yılda bu sayının Üniversitemiz ev sahipliğinde yapılan bilimsel kongre, konferans, çalıştay, proje ve protokollerin daha geniş kapsamlı yapıldığını müşahede etmekteyiz. Uluslararası Batman Sempozyumu’nun amacı, Batman’ın sanat ve tarihini, ekonomisini, ticaretini, coğrafyasını, çevresini, kültürünü, toplumsal yapısını, sosyal bilimler, fen ve mühendislik alanları bağlamında kanıta dayalı araştırmalarla ortaya koymaktır. Hakem süreçleri tamamlandıktan sonra kabul edilen bildiriler içinde sadece “Batman Temalı” çalışmalar değerlendirilmeye alınmıştır. Batman ana temasıyla sınırlandırılmış ilk multidisipliner sempozyum olma özelliğini taşıyan Uluslararası Batman Sempozyumu’nda toplam 59 bildiri kabul edilmiştir. Sempozyum ana teması doğrultusunda gönderilen bildiriler programda yer almıştır. Yaklaşık 80 araştırmacının sempozyuma katkı sunduğu programımızda, Arkeoloji, Edebiyat, Tarih, Sosyoloji, Eğitim, Psikoloji, İlahiyat, Yabancı Diller, Turizm, Kimya, Biyoloji, Ekonomi, Ziraat, Uluslararası İlişkiler ve Coğrafya gibi alanlardan bildiriler sunulmuştur. Sempozyumda bildiri sunumları 4 ayrı salonda icra edilmiştir. Bilim insanları her 4 salonumuzda Batman’ı pek çok ilmî disiplinde enine boyuna anlatıp tartışılmıştır.”
Daha sonra Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, kürsüye davet edilerek kentin geleceğine etki edecek sempozyumla ilgili şu önemli notları paylaştı:
“Batman Üniversitesinin öncülüğünde ve ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası Batman Sempoyumu’na hoş geldiniz. “Batman” şehrinin ve Batman’a ilişkin bilimsel çalışmaların ele alındığı Sempozyum’da sizleri ağırlamaktan büyük onur duyuyorum.”
“En üst seviyede araştırma yapılan ve bilgi üretilen kurumlar olan üniversiteler, bulundukları bölgelere sosyo-ekonomik açıdan canlılık kazandırmakta ve ülkemizin gelişimine katkı sunmaktadır. Bölgede önemli bir misyon üstlenen üniversitemiz, hızla gelişen bilim, teknoloji ve eğitim-öğretim teknikleri ile çağın gereklerine ve bölgenin önceliklerine göre ilerleyişini sürdürmektedir.2007 yılında kurulan üniversitemiz, öğrencilerimize ve paydaşlarımıza hizmet önceliği ileyükseköğretim gereklerine uygun planlı bir yönetim anlayışı ile amaç ve hedeflerini belirleyip budoğrultuda faaliyetlerini sürdürmektedir. Yaklaşık 15 bin öğrencisi, 450 akademik ve 532 idari çalışanı ile üniversitemizeğitim-öğretim kalitesini üstlendiği misyona uygun bir şekilde, ülke ve bölge kalkınması için nitelikli bireyler yetiştirme çabası içerisindedir.”
“Batman Üniversitesi ülkesine karşı olan görev ve sorumluluklarla hareket ederek bilimsel çalışmalara ivme kazandırma yolundaki çabalarını her geçen gün artırmaktadır. Batman Üniversitesi yapılan bilimsel faaliyetler sayesinde bölgemizin ve ülkemizin kalkınmasındaki sürecin etkin unsurlarından biri olmak istemektedir. Bu doğrultuda Üniversitemizce ortaya koyduğumuz bilimsel faaliyetlerin nitelik ve nicelik unsurlarını geliştirmek için çalışıyoruz.”
“Üniversitemiz, bilimsel bir kuruluş olmanın gereği olarak bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerine yönelik desteğini sürdürmektedir. Batman Üniversitesinin bu doğrultudaki felsefesi, üretilen bilginin teoride kalmasına müsaade etmeden onu ülkemizin dört bir yanında kullanılmak üzere ihtiyaç duyan herkese ulaştırmaktır. Bu amaçla ülkemizin her türlü kalkınma ve ilerleme çabasına sahada aktif olarak katkı sunma arzusunda olan Batman Üniversitesinde son 20 ayda onlarca kongre, panel, çalıştay, konferans düzenlenmiş olup bilimsel faaliyetlere önemli bir mesafe kazandırılmıştır. Üniversitemizce yapılan yayınlar, etki bağlamında dünya ortalamasını yakalamış olup uluslararası akademik indekslerce bu durum tescil edilmiştir. Farklı akademik birimlerimiz, Batman ve çevresinde yapılan araştırmaların yanında ülkemizin farklı noktalarında ihtiyaç duyulan bilimsel faaliyet ve çalışmalara da ayrıca destek olmaktadır.”
“Kentlerin aynası üniversitelerdir. Üniversitelere yönelik en büyük beklenti, ülke kalkınmasının yanında içinde konumlandıkları kentleri tıpkı bir lokomotif gibi peşine takıp sürüklemektir. Göreve geldiğimiz günden bugüne aldığımız mesafe bunun en önemli kanıtı olmuştur. 10 bin öğrenci sayısı düzeylerinden bugün 15 binin üzerine çıkmış bulunmaktayız. Üniversitemiz yine bugün kendisiyle eş zamanda kurulan üniversitelerden daha çok tercih edilir duruma gelmiş, öğrencilerin tercihlerinde ve puan sıralamalarında üst sıralara doğru tırmanışını sürdürmektedir. Üniversite olarak her türlü imkânımızı öğrencilerimizin kullanımına sunmuş olmamızın meyvelerini her geçen gün daha iyi toplamaya devam ediyoruz.”
“Türkiye’de kentleşme süreci, esas anlamıyla Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra başlamıştır. İkinci dünya Savaşı’nın sona ermesinden sonra kentleşme süreci hızlanmış, Batman da petrolün bulunmasıyla 1950 sonrası gelişen kentler arasındaki yerini almıştır. Genç bir kent olan Batman şehri, bugün metropol kent sınırlarına erişmiş, büyükşehir olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Üniversitemiz de her türlü akademik araştırma birim ve bileşenleriyle bu vizyona ayak uydurmak ve onu geleceğe taşımak amacıyla çalışmalar yapmakta ve projeler üretmektedir.”
“Batman Vizyon 2030 Arama Konferansı adlı çalışmamızda da belirttiğimiz gibi “bir dünya kenti olma yolunda olan Batman” ve dünya Üniversitesi olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Batman Üniversitesinin kuruluşunun 15. yılında “Geçmiş, Bugün ve Gelecek” temasıyla düzenlenen “Uluslararası Batman Sempozyumu”nun temel amacı, Batman’ın dününü, bugününü ve yarınını akademik olarak ele almak; bu sayede Batman’a ait köklü tarihi, coğrafi, sanatsal, ekonomik, dini, sosyal, kültürel ve folklorik değerleri ortaya çıkarmaktır. Batman Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen bu sempozyumda arkeoloji, coğrafya, dil ve edebiyat, folklor, dini ve kültürel hayat, ekonomi, eğitim, kültür-sanat, politika, meşhur şahsiyetler, tarih, toplumsal yapı, güncel sorunlar, turizm, şehir ve mimari, biyoçeşitlilik, çevre, doğal zenginlikler-kaynaklar, enerji, madencilik, mühendislik, sanayi, gıda, tarım ve hayvancılık ana disiplinlerde bilimsel bildiriler kabul edilmiş olup açılış oturumu ve panelinden sonra Üniversitemiz salonlarında icra edilecektir. Böylelikle içinde bulunduğu kente karşı sorumluluğunu yerine getirmeye çalışan Üniversitemiz enerji konusundaki ihtisası ile bilimsel çalışmaları daha ileriye taşıyacaktır.”
“Bu şehir üzerinde söz söylemek isteyen herkesi dün olduğu gibi bugün de davet ettik. Vizyon Konferansımızda olduğu gibi bugün de Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanındaki akademisyen ve araştırmacılara ulaştık. Ülkemizin, bölgemizin ve şehrimizin kalkınması, sorunlarımıza gerek ulusal gerekse de uluslararası bir bakış açısıyla yaklaşılması amacıyla özverili bir zaman ayırarak bu sempozyuma katılan bütün bilim insanlarını canıgönülden kutluyorum. Bütün ilimlerin bir gayesi vardır; bu gaye de Yunus Emre’nin de çok veciz olarak özetlediği insanın kendisini bilmesine hizmet eder:
“İlim ilim bilmektir,
İlim kendin bilmektir,
Sen kendini bilmez isen,
Ya nice okumaktır”
Tamamen Üniversitemizin imkânları ve çok değerli ortaklarımızın katkılarıyla düzenlenen bu sempozyum, esasında “Batman” bileşeninde düzenlenen ilk multisdispliner sempozyum olmanın övüncünü de taşımaktadır. Bu sene seksene yakın araştırmacımızın destek verdiği sempozyumu önümüzdeki yıllarda daha da ileri taşımak istiyoruz. “Batman”ı bilimsel olarak tartışmak ve Batman’ın gelecek vizyonuna yön vermek amacıyla önümüzdeki yıllarda Tübitak projeleriyle bu değerli kongreleri gelenekselleştirmek için çalışma başlatıyoruz. Gayemiz, yapılan bilimsel çalışmalarda Batman’ın sorunlarına ve gelişimine rasyonel çözümler üretmek, bu çalışmaları karar verme makamında olan çok kıymetli yöneticilerimize önermek ve karar süreçlerinde dikkate sunmaktır. Bu tür bilimsel toplantı ve faaliyetlerle Batman, hedefine daha kısa zamanda ulaşacaktır.”
“Sempozyumumuzda 60’a yakın bildiri kabul edilmiş olup sempozyum sonrası hakem süreçleri tamamlandıktan sonra Batman’ın dününü, bugününü ve yarınını ele alan akademik çalışmalar kitap olarak yayımlanacaktır.”
“Geçtiğimiz yıl ve içinde bulunduğumuz bu yıl, Üniversitemiz gerek ulusal gerekse de uluslararası pek bilimsel çalışmaya ev sahipliği yaptı. Bu vesile ile “geçmiş”, “bugün” ve “gelecek” temasıyla icra edilen Uluslararası Batman Sempozyumu’nda emeği geçen düzenleme kuruluna, bilim kuruluna, Üniversitemiz Basın koordinatörlüğüne, sponsorlara ve bizleri yalnız bırakmayarak bu önemli organizasyonda yanımızda yer alan siz değerli konuklarımıza teşekkür ediyor, çok kıymetli hazirunu saygıyla selamlıyorum.”
---
Prof. Dr. İdris Demir’in ardından Batman Valisi Sayın Ekrem CANALP, hem mahalli idareler ve kamu yönetimi üzerine Prof. Dr. Ruşen Keleş Hoca gibi bilim alanındaki duayenlerle çalışmış hem de yüksek ihtisas görmüş deneyimli bir Vali olarak Batman ile ilgili çok değerli tespitlerini paylaştı.
Bu tespitler son derece yerinde ve gerçekçiydi. Bu açıdan Sayın Valimizin konuşmalarından bazı pasajlara yer vermek isterim:
“Lütfen şu an 2022 yılında değil de bu sempozyumu 1990’lı yılların başında yaptığımızı hayal edelim ve diyelim ki 1990’lı yıllarda Batman’ı, Türkiye’de Batman’a benzeyen başka bir il ile karşılaştıralım. Aklınıza gelecek il muhtemelen Gaziantep olurdu. Çünkü 90’lı yılların başında Batman’ın dinamizmi ile Batman’ın ekonomik potansiyeli ile Batman’da var olan görüntü ile Gaziantep’teki görüntü birbirine çok benziyordu. Eğer 30 yıllık geri gitme çok fazla geldi ise sizi biraz daha beriye çekmek isterim.2015 yılında TÜİK, Türkiye’de 81 vilayetin bir endeks değerini açıkladı. Bu şehirlerdeki hayatı anlatan, şehirlerin gelişmişlik, kalkınmışlık düzeyini anlatan ve şehirde yaşayan insanların da o şehirden memnuniyet düzeyini de anlatan illerin yaşam endeksi idi. Bu endeksin genel sıralamasına bakıldığı zaman Batman’ın sıralaması 81 vilayet içerisinde 77’dir. Ve yine en önemli alanlardan bir tanesi olan ana başlıklardan bir tanesi olan çalışma hayatı söz konusu olduğu zaman Batman’ın sıralaması da 81 vilayet içerisinde 81’dir. Ben eğri eğri oturup doğru konuşmayı çok severim. Eğer yapmamız gereken acı bir tespit varsa başlangıç noktasının da mutlaka ama mutlaka bu acı tespitlerden başlamak olduğuna da içtenlikle inanırım. Çünkü eğer stratejik bir plan yapacaksınız ki şu anda bu sempozyumun da temeli Batman’ın stratejik planının hazırlanmasına altlık teşkil edebilmektir. Birinci madde, çok doğru tespitlerden yola çıkmaktır. Doğru tespitlerden yola çıkarsanız her şeyi halledemezsiniz ama yapmış olduğunuz tespitler yanlış olursa sonraki bütün örgünüz de tüm kurgunuz da sizi asla doğru sonuçlara iletmez. Dolayısıyla ilk başlangıç noktamız mutlaka ama mutlaka doğru tespitleri yapmak ve yapacağımız bütün prodüksiyonu da bu doğru tespitler üzerine bina etmektir.Ve eğer stratejik bir plan yapacaksak bu bireysel hayatımız için de geçerlidir, kurumlar için de geçerlidir, şirketler içinde geçerlidir, ülkeler için de geçerlidir, Batman için de geçerlidir. Eğer yaptığınız iş hayatınızda bir işe yaramıyorsa yapmanız gereken şey farklı bir şey yapmaktır. Ve bazen gittiğiniz istikamette pek çok şey aynı anda yanlış gidiyorsa yapmanız gereken şey paradigmayı değiştirmektir. Eğer Batman iller arasında yaşam endeksinde çalışma hayatında Türkiye’de 81 vilayet içerisinde sonuncu ise yapmamız gereken farklı şeyler var demektir. Bizim bu paradigmayı da değiştirecek işler yapmamız gerektiği anlamına gelir. Eğer bunu yapmaz, bu gerçeği kabul etmez, bu doğrunu üzerine bu tespitin üzerine ve değiştirecek bir paradigma üzerine Batman’ı inşa etmeye kalkışırsak yapacağımız şey, genellikle dar bir alan içerisinde sürekli patinaj yapmak şeklinde olacaktır. Batman 1990’lı yılların başına kadar gerçekten Türkiye’de sanayi alanında, ekonomik gelişme alanında örnek gösterilecek atılımların yaşandığı bir kent olmuştur. Ama bana hiç kimse de 1990’lı yıllardan sonra da aynı çizgide devam ettiğini iddia edemez, iddia ediyorsa da beni ikna edemez. Bu endeks,bu endeks içerisindeki çalışma hayatı endeksi 4 ana kategoriye yüklendi: Bunlardan bir tanesi istihdam; istihdamla bağlantılı işsizlik, üçüncüsü günlük elde ettiğimiz olan ücret düzeyi ve dördüncüsü de çalışma hayatından duyulan memnuniyet.Bunları ölçüyor ve bunlar ölçüldüğü zaman Batman Türkiye’de 81 vilayet içerisinde maalesef sonuncu çıkıyor. Şimdi stratejik bir planlama yapacağız, Batman’ın stratejik planını hazırlayacağız; o zaman doğru bir tespitten yola çıkarak ilerlememiz gerekiyor denilebilir.”
(..)
“Ekonomi içerisinde pek çok sektör sizin onları teşvik etmenize ihtiyaç duymadan oraya ilave kaynak harcamanıza ihtiyaç duymadan zaten kendiliğinden gelişiyor ve büyüyor.En büyük istihdamı asıl onlar sağlıyor,ama temel sorun şurada:Sistem enerjisini nereden alıyor?Tüm bu alanları besleyen üretken ekonominin temelinde varolan nedir?Bunu aramak bunu bulmak gerekiyor.Çünkü siz o üretken sektörü bulduğunuz zaman o reel sektörü kurguladığınız zaman geri kalan pek çok şey aslında kendiliğinden iyi bir planlama ile kendi dinamizmi içerisinde gelişiyor.Eğer siz onu iyi planlayabilirseniz de gayet güzel gelişiyor.Türkiye’de sadece belli vilayetleri söyleyebilirsiniz,içerisinde sanayi olmadan kendi dinamizmi ile geliştiğini söyleyebileceğimiz; Antalya’yı derseniz turizm,Bursa’yı derseniz turizm,İstanbul’u söylerseniz sanayi dışında ticaret,kültür,eğitim,sağlık... Bunların etrafında gidiyor.Ama bu liste çok uzamıyor.Türkiye’deki göç veren illere şöyle bir bakın ki Batman istisnai yıllar dışında net göç veren bir ildir. Bu illerin kendi ekonomi dinamizmlerine kavuşabilmeleri için mutlaka ama mutlaka kendi üretken sistemin enerjisini sağlayacak sektörleri belirlemesi ve bunların üzerine yoğunlaşarak yollarına devam etmeleri gerekiyor.Batman’ın hikâyesi de böyle.Yani 4 ay önce gelmiş ve göreve başlamış ve Batman’la ilgili kendi gözlemlerini oluşturmuş bir Vali olarak sizlerle şunu paylaşmak istedim; Yapacağımız şu sempozyum çok anlamlı, Sayın Rektörümüz kendilerine teşekkür ederiz,İdris Hoca gerçekten de kendi dinamizmi ileçalışkanlığı ileüretkenliği ile harika bir sempozyum düzenlemiş ve bu yıl daha kapsamlı olanını yapıyoruz.Bu kent ile üniversite arasında kurulmuş olan,toplum ile üniversite arasında,toplumla,devletlebürokrasi,STK’larla,odalarla kurulmuş olan harikulade bir ilişkiyi ifade ediyor.Çok ideal.. Gerçekten de alkışa değer.Ümit ediyorum ki bu sempozyumda saygıdeğer hocalarımızın,siz bürokratlarımızın,öğrencilerimizin sağlayacağı her türlü katkı Batman’ın geleceğinin inşasında kullanabileceğimiz tespitlerden,stratejik noktalardan bir tanesi olacaktır.Bir işi yapmak önemlidir ama işi beraber yapmak en önemlisidir.Beraber yapılan tüm işlerin sürdürülebilirliği dedinamizmi debaşarı şansı da her zaman için yüksek olmuştur.Ortak akıl kullanılarak yapılan her iş iyi sonuçlar verir.Dolayısıyla ortak aklın ortaya koyması anlamında bu toplantı, gerçekten de Batmanın geleceği için de son derece kritik bir toplantıdır,kritik bir akademik çalışmadır.Son olarak da değerli öğrencilerimiz,ben de 1990’lı yılların başlarında Mekteb-i Mülkiye’de sizler gibi bu sıralarda oturmaktaydım.Ve saygıdeğer hocamız bugün sempozyumun onur konuğu olan Prof.Dr. Sayın Ruşen Keleş Beyefendi de kendilerinin derslerini almaktan onur duyduğumuz hocamızdı.Aradan 30 yıllık zaman geçti ve birazdan hocamız burada konuşmasını yaptığı zaman ben Mekteb-i Mülkiye’de 30 yıl önce ne hissetti isem yine aynı duyguları hissedeceğimi düşünüyorum ve aynı zamanda kendisi master yaptığım zaman da master tezimin de danışmanlığını yapmıştı. Kendisine hem Batman’ı hem de sempozyumu onurlandırdığı için içtenlikle bir kez daha şükranlarımı arz etmek istiyorum.Sağolun.Hepiniz sağlıcakla kalın…”
Daha sonra kürsüye davetli konuşmacı olarak Prof. Dr. Ruşen Keleş Hoca geldi. Pek çok kıymetli hususa vurgu yaptı, engin tecrübelerini paylaştı. Açılış bildirisinin konusu “Cumhuriyet’in Güneydoğu’ya Bakışı” idi. Hoca’nın tam metin bildirisi kitabımızda en kısa zamanda yer alacaktır.
Açılış konuşması ve açılış sunumundan sonra dört salonda icra edilen bildiri sunumlarına geçildi. Bildiri sunulan salonların doluluk oranı bilime gösterilen ilgi bakımından sevindiriciydi. Batman Üniversitesinin ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeyinde öğrenim gören öğrencileri sunumlardan önemli ölçüde istifade etti.
Bir sonraki gün sunum yapan hocalar için Hasankeyf gezisi düzenlendi, Hasankeyf müzesi ziyaret edildi, tekne turu yapılarak misafirlere Batman tanıtıldı.
Ülkemizin başka kent ve üniversitelerinden gelen ve sempozyumda bildiri sunan hocaların geri dönütleri bizleri bu sempozyumun sürdürülebilir olmasında hem ikna hem de motive etti.
Bu önemli sempozyumun düzenlemesinde hiçbir desteğini esirgemeyen Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir’e ve kıymetli sponsor firmalara daha önce teşekkür etmiştim. Bir kez daha teşekkür ediyorum. Özellikle Batman’ın gelişimi açısından ilk günden itibaren elini taşın altına koyan Batman Sonsöz Gazetesi (ki desteklerinin yanı sıra kendilerini tarafsız haber yapmaları ve muhabirlerinin sempozyumu dikkatle takip edip olanı olduğu gibi aktarmalarıvesilesiyle bir kez daha tebrik ediyorum), Esnaf ve Sanatkârla Odası yönetimine, Urfalı Et Lokantası’na, Batman Burada Sosyal Medya Platformu’na, Saray Gülü’ne, Harput Dibek’e Bilim Kitap Kırtasiye ve Başaran Matbaacılık’ın adını bir kez daha zikretmek isterim. Bu kentin gelişimi için gösterdikleri gayret ve fedakârlığı bir kez daha gayreti alkışlamak lazım.
İnşallah önümüzdeki yıl içinde bu faaliyetin ikincisi daha büyük bir etki ve kapsamla yeniden düzenlenecektir.
Konu “Batman” olunca küsmece darılmaca olmamalı. Yerim niye dar, armudun çöpü üzümün sapı türünden mevzuların gölgesinde kalmadan mutlaka destek olması gerekir. Hele de daha önce Batman çalışmış olanların destek olması…
Çünkü tarih yaşananları en iyi kaydeden hafızadır. Tarih adlı kayıt yapan aygıta yazılan hiçbir şey unutulmaz.
Tarih demişken,hem tarihe bir haşiye düşmek, hem de ölümsüz bir kaynak olması için kâğıt baskısında dayanan basının kalelerinden olan Sonsöz Gazetesi’nin sayfalarına derç etmek isterim. Bu nedenle sunulan bildirilerin isim ve yazar bilgisini yazımın sonuna ekliyorum.
Gelecek sene, 2. Uluslararası Batman Sempzoyumu’nda görüşmek dileğiyle…
ULUSLARARASI BATMAN SEMPOZYUMU BİLDİRİLERİ
1.Osmanlı Modernleşme Döneminde Sason’da Eğitim, Prof.Dr.Hatip Yıldız
2.Şer‘iyye Sicillerine Yansıyan Konular Üzerine Beşırı Nahiyesi’nde Suç Unsurları, Doç. Dr. Hanife Alaca
3. 3 Numaralı Diyarbekir Ahkâm Defterine Göre 18. Yüzyılın İkinci Yarısında Hasankeyf’te Toplumsal Hayata Dair Şikâyet Konuları-Dr. Öğr. Üyesi Mehtap Nasıroğlu Aydın
4.Rus Tarihçilerinin Eserlerinde Güneydoğu Anadolu’nun Ortaçağ Tarihinin Araştırılmasına Dair (Batman Örneğinde)-Dr. Öğr. Üyesi Yegane Çağlayan, Erhan Çağlayan
5.Beşiri Kazasının Teşkili ve İdaresi (1895-1905)-Dr. Recep Ayhan
5.Müttefikler Arasındaki Gizli Antlaşmalarla Birinci Dünya Savaşı Sonunda Türkiye’nin Paylaşılması Ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde İngiliz-Fransız İşgal Faaliyetleri- Arş. Gör. Dr. Mekki Uludağ
6.Osmanlı’da Bir Cezalandırma Yöntemi Olarak Kalabendlik Cezası; Hasankeyf Kalesi Örneği- Nihal Altunç
7.Batman İsminin Kaynağı-Mahmut Tekik
8.Raman Bindirme Fayının Ürettiği Tarihi Depremlerden Etkilenen Yerleşimler: Salat Tepe Ve Zeviya Tivilki-Prof.Dr.A. Tuba Ökse
9.Batman ve Çevresindeki Arkeolojik Alanlar Ve Bunların Coğrafi Mekan Açısından Yerleşim Stratejileri-Prof.Dr.Gülriz Kozbe
10.Kültürel Miras Bağlamında Tur Abdin’deki Süryani Ortodoks Manastırları Ve Batman Mor Kuryakos Manastırı-Doç.Dr.Ersoy Soydan
11.Batman Mor Kuryakos (Dera Qira) Manastırı 2. Etap Restorasyonuna Dair Gözlemler-Dr.Öğr.Üyesi Rojat Aksoy Işık
12.Batman Bölgesinin Geç Antik Çağ Savunma Yapıları: Kaleler- Öğr. Gör. Akarcan Güngör
13.Güneydoğu Anadolu Roma Yerleşimlerinden Hasankeyf (Cephas) Kalesi- Abdurrahman Demir
14.Batman Kenti Ve Çevresi Üzerine Akademik Çalışmalar Bibliyografyası- Prof. Dr. İdris Demir, Doç. Dr. Ferhat Korkmaz
15.Yetişkin Bireylerde Bilişsel Duygu Düzenleme Becerilerinin Depresyonu Yordayıcı Rolü: Batman İli Örneği-Dr. Öğr. Üyesi Ertuğrul Şahin, Doç. Dr. Nursel Topkaya, Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Manap
16.Batman İlinde Dil Ve Konuşma Güçlüğü Tanısı Alan Çocukların Yaygınlığı-Öğr. Gör. Gamze Acıbal, Mustafa Çakan
17.Cumhuriyetten Günümüze Batman’da Oynanan Çocuk Oyunları Ve Çocuğun Gelişim Alanlarına Katkıları-Prof. Dr. Abdülkadir Kabadayı
18.Turistlerin Çevre Dostu Turistik Ürünlere Yönelik Tutumları: Batman Örneği-Ruken Abik, Hasan Önal Şeyhanlıoğlu, Reşat Arıca
19.Gündem Belirleme Kuramı Bağlamında Batman Çağdaş Gazetesinin İşlevi Ve Batman Ezidileriyle İlgili Bir İnceleme-Doç. Dr. Ersoy Soydan
20.Resimli Kent Tarihi: Batman’ın Kentsel Değişiminin Görsel Materyallerle Analizi-Öğr. Gör. Nuh Aşan
21.Batman Sonsöz Gazetesi’nde Kadın Gündemi-Canan Sarıyar Sezan, Nazlı Yalçın
22.Batman Şehrinin Kentleşme Olgusunun Sosyo-Kültürel Ve Ekonomik Bağlamda Genel Bir Değerlendirmesi-Doç. Dr. Kasım Tatlılıoğlu
24.20. Yüzyılın İlk Çeyreğindeki Dengbej Klamlarında Batman'ın Sosyo-Politik Yapısı Ve Günümüze Yansımaları-Öğr. Gör. Mehmet Veysel Karataş
25.Batman’da Yaşayan Dom (Mıtırp, Karaçi, Çingene) Topluluğunun Sosyo-Ekonomik Ve Kültürel Yaşamları-Ramazan Turgut
26.Kadınların Bedenine İşlenen Nakış: Deq-Dr. Öğr. Üyesi Laleş Uslu Azarak
27.Batman Övgüsünde Yazılmış Bir Kaside: Kasîde-İ Fahriyye Der-Medh-İ Şehr-İ Batman-Prof. Dr. Ekrem Bektaş
28.Abdulvahap Akbaş’ın Makaleleri Üzerine Bir İnceleme-Doç. Dr. Abdulhakim Tuğluk
29.Nesnelci Estetik Değerler Açısından Abdulvahap Akbaş’ın Son Şiirleri-Doç Dr. Mahfuz Zariç
30.Abdulvahap Akbaş’ın Eserlerindeki Batman Özlemi-Abdulgani Bağış
31.Üç Ziyaret Üç Menkıbe: Şeyhbal, Şeyh Zilan, Seyit Bilal Batman Halk Kültüründe Ziyaret Yerleri-Dr. Öğr. Üyesi Z. Görkem Duran Gültekin
32.Batman Yöresine Ait İki Etiyolojik Söylence Ve Taşıdıkları Folklorik Unsurlar- Zeynep Akyel
33.Batman Ağzında “Ma” Enkliktik Edatı-Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin Tuğluk
34.Batman İli Kişi Adları-Fesih Yiğitalp
35.Batman’da Keşfedilen Enerjinin Uluslararası Hukuk Boyutu-Ömer Duman, Dr. Öğr. Üyesi Sadullah Özel
36.Batman İlinin İdari Coğrafya Özellikleri-Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin Yakut
37.Batman İlinde Meydana Gelen Doğal Afetlerin Mekansal Dağılışı-Dr. Öğr. Üyesi Vedat Avci, Ömer Ünsal
38.Geleneksel Bir Eğitim Kurumu Olarak Batman Tahiriyye (Oduncular Sitesi) Medresesi Ve Okutulan Arapça Ders Kitaplarının Tasnif Ve Tahlili-Dr.Abdulhamit Turgut
39.Kur’an’da Emsal Kullanımının Dile Katkısı-Dr. Öğr. Üyesi Eşref İnan 56
40.Molla Fahreddîn Batmânî Ve Risâletu’l-Vad‘ İsimli Çalışması-Doç. Dr. Ahmet Tekin
41.Îlûhî Nisbesiyle Bilinen Âlimler-Öğr.Gör. Zafer Onur
42.Modern Şehirleşme Sürecinde Batman Medreseleri-Dr. Öğr. Üyesi Abdülrakip Arslan
43.Ahmed El-Haskifî Ve Kırâat İlmine Katkısı-Araş. Gör. Mustafa Acar
44.Cemâlüddîn Hüseyin B. Ali El-Haskefî Ve Kırâat İlmindeki Yeri-Dr. Öğr. Üyesi Lokman Şan
45.Ebu’l-Lutf Muhammed Bin Ali Haskefî’nin (Hasankeyfli), Hayatı, İlmi Yönü Ve Arap Dilindeki Yerlerinin İncelenmesi-Prof. Dr. Yusuf Doğan
46.Yahyâ B. Selâme El-Haskefî’nin Hayatı, Eserleri Ve Edebî Kişiliği-Dr. Öğr. Üyesi Mahsum Taş
47.Abdulcelil Candan’ın Hayatı Ve İlmi Kişiliği-Prof. Dr. Abdurrahman Candan, Doç. Dr. Abdurrahim Kaplan
48.Alauddîn El-Haskefî’nin İhtisârü’l Fetâvâ’s-Sûfiyye İsimli Eseri Çerçevesinde Şeyh-Mürîd İlişkisi-Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin Bener 67
49.Seyda Molla Süleyman Beyaz Piparî Sargın(Pipar) / Gercüş/Batman-Doç. Dr. Mustafa Keskin
50.Molla Ali El-Kozî El-Batmânî Ve Et-Teysîr Tercümetu Misbâhu’l Munîr Adlı Eseri-Arş. Gör. Mahfuz Okuyan
51.Molla Muhammed Zivingî Ve “Levâmi‘U’r-Rahmân” Adlı Tefsiri-Doç. Dr. Mehmet Nurullah Aktaş
52.Batman İli Neuroptera (Sinir Kanatlılar) Faunası-Doç. Dr. Sadreddin Tusun, Doç. Dr. Medeni Aykut
53.Batman İlinde Yetiştirilen Tütünde Görülen Orobanş (Orobanche Spp.) Otunun Yol Açtığı Ekonomik Kayıplar Ve Biyoteknolojik Yöntemlerle Orobanş Otuna Karşı Toleranslı Tütün Çeşitlerinin Geliştirilmesi-Dr. Öğr. Üyesi Sadettin Çelik, Gökçen Dilara Çelik, Prof. Dr. Aydın Alp
54.Batman İli, Sason İlçesinin Çilek Yetiştiriciliğinin Bölgeye Ekonomik Katkısı Ve Markör-Destekli Seleksiyon (Mas) İle Bölgeye Has Yeni Çilek Çeşitlerinin Geliştirilmesi-Gökçen Dilara Çelik, Dr. Öğr. Üyesi Sadettin Çelik
55.Batman Üniversitesinde İş Sağlığı Ve Güvenliği Politikası Ve Uygulamaları-Dr. Öğr. Üyesi Beşir Dağ, Emrullah Aslan
56.Batman İlindeki Büyük Endüstriyel Tesislerde Yangın Güvenliği-Dr. Öğr. Üyesi Beşir Dağ, Emrullah Aslan, Ceylan Özçelik
57.Batman İlinde Açıkta Satılan Bazı Baharatların Mikrobiyolojik Kalitesinin Araştırılması-Öğr. Gör. Kübra Korkmaz
58.Mezrone Üzüm Pekmezinin (Batman) Bazı Fiziksel Ve Kimyasal Özellikleri-Ayşe Hoşer, Dr. Öğr. Üyesi Beşir Dağ, Hasan Akdemir, Fatma Bağaç
59.Dünden Bugüne Tarihsel Süreç İçerisinde İntihar Olgusu: Batman İli Örneği-Hüseyin Berken Binay, Kübra Dedeler Binay