UMRE

Üç ayların başlaması ve Ramazanın yaklaşmasıyla imkanlari olan Müslümanlar arasında UMRE ye gitme heyecanı başlar.
Kelime olarak; Ziyaret etmek, uzun ömürlü olmak, bir yerde ikamet etmek, Allah'a kulluk etmek... anlamındaki "a-m-r" kökünde türemiştir.
Dini terim olarak Umre; Belli zamanı olmayan, ihrama girip kabeyi yedi defa taraf edip safa-merve arasında safadan baslayip dört gidis üç geliş olarak Mervede tamamlayip saçların kesilmesiyle yapilan ibadettir.
Peygamberimizsallallahu aleyhi ve sellem; "Hac ve Umre'ye gidenler, Allah'ın temsilcileridirler. Dua ederlerse, (Allah) dualarını kabul eder. Istigfar ederlerse günahlarını af eder." (Nesai, İbni Mace)
İmkanları olanın ömründe bir defa umre yapmaları Hanefi ve Maliki (ibni Rüşd l, 395) mezheplerine göre müekked bir sünnettir.
Şafii (Şirbini ll, 206) ve Hambelî (Muğni, V,6) mezhebine göre de Farz dir.
Bazı Hanefi alimleri umrenin vacip (Kaşani, ll,226) olduğunu söylemişlerdir.
İmkanları olandan kasıt; Müslüman, akıllı, buluğa ermiş, özgür, ekonomik gücü yeterli ve sağlıklı olması, yol güvenliği bulunması, Kadının can, mal ve namus güvenliğinin sağlanmış olması gerekir. (Muğni.V 13)
Müslüman icin; vahyin indiği, Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellemin ayak bastığı bu mübarek yerleri görmek bir aşktır.
Kabede kılınan namazın Medinedeki Mescidi nebi de yüz kat, Mescid-i Aksa'da bin kat ve diğer camilerde yüz bin kat daha efdal olduğu düşünüldüğünde buralara gitmek bir başka güzeldir.
Geçmişten başlayıp günümüzde dindar! bir kısım kesimlerin "Arab'a para verme...", " Sünnettir, Abd usagi...", "Fakire para ver daha ...." ve benzeri ifadelerle insanları hac ve Umre ibadetinde soğutma ve gitmelerini önleme çabaları doğru değildir.
Namaz ile beraber 130 ayetten fazla verilmesi emir olan ve Fakirin hakkı olan ZEKAT in verilmesi konusunda çaba gostermeyenlerin UMREYE gidenlere "Fakire verse..." sozleri samimiyetle izah edilemez.
Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem dört  defa umre yapmıştır.
Hz. Aişe annemiz için de "Ey Abdurrahman! Kız kardeşini devenin arkasına al, Ten'imden itibaren umre yaptır." buyurmuştur.
Halk arasında Arafe ile cuma bir güne denk gelse buna büyük HAC denilir.
Sevabi fazla olsada yanlış bir ifadedir.
Doğru olanı Umre küçük hac HAC ise büyük HAC olduğudur.
Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem: "Umre küçük hacdır."(Muğni, V, 14)
Çünkü ihrama girildikten sonra; tavaf, sa'yi yapıp tıraş olarak umre tamamlanır bu da arafat vakfesi, müzdelife ve şeytan taşlama (mina) eksik olduğundan küçük Hac denir.
Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem: "Umre, daha sonraki umreye kadar, ikisi arasında işlenen günahlar için kerfarettir. Allah katında makbul haccın karşılığı ise cennettir."(Tirmizi).
Allah nasip ederse Pazar (23 Şubat 2020) Ayneyn turizimle umreye gidecegiz.
Selam ve dua ile.