ÜNİVERSİTEDE GÜZEL ŞEYLER OLUYOR
- 11-02-2022 05:30
- 10-02-2022 15:01
- 40
Batman Üniversitesi kurulduğu günden bugüne çeşitli badireler atlattı. En başında kampüsün il haritasının en kör noktasına, çıkmaz yola kurulması olmak üzere fiziki imkân yetersizliğinden öğrenci çeken fakülte ve bölümlerin arzu edilen düzeyde olmamasına kadar birçok sorunla boğuştu. Bu nedenle Üniversite maalesef uzun yıllar işlevsiz ve kentin gerisinde kaldı.
Oya üniversiteler kentlerin öncüsü ve temel dinamiği olmak zorundadır. Üniversiteler lise değildir. Üniversiteler bilimsel faaliyetlerin yürütüldüğü başta sosyal ve ekonomik gelişime katkı sunan bilimsel ve akademik oluşumlardır.
Kentleri çağdaş ve modern kent kılan üniversitelerdir.
Bunun çok örneği var. Küçücük kentler devasa üniversiteler sayesinde can buluyor; üniversiteler hem kenti taşıyor hem de ülkenin geleceğine, bölgesel kalkınmaya destek sunuyor.
Üniversiteler içinde kurulduğu şehir sırtlayıp geleceğe taşıyan kilit kuruluşlardır.
**
Batman Üniversitesinin geçmişine baktığımızda kampüsüne kapanmış, şehrine küsmüşbir üniversite görüntüsü çizdi yıllar boyunca.
Ta ki 6 Şubat 2021 tarihli Resmî Gazete’de Batman Üniversitesine Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İdris Demir atanana kadar…
Öncelikle şunu söyleyeyim.
Sayın Cumhurbaşkanımızın Batman’ı ve bölgeyi bilen bir yöneticiyi ataması, ülkenin topyekün kalkınması için şüphesiz ki çok değerli bir karar olmasını sağladı.
Bu atama elbette tek başına bir anlam ifade etmez. Devletin en mikro alanlarına kadar yapılacak atamalarda bu hassasiyetin gözetilmesi, liyakatin esas alınması siyaseten de çok önemlidir.
**
Prof. Dr. İdris Demir’in Batman Üniversitesinde göreve başlamasıyla değişim rüzgarları kuvvetli bir şekilde esmeye başladı.
Bir Rektör ilk defa kendi ikbal ve konforunu düşünmeden Rektörlük konutu gibi devasa bir malikaneyi ve masraflarını kamuya ve onun kaynaklarının sırtına yüklemek yerine kadınlarımızın hizmetine sunmak amacıyla Belediye ile protokol imzalayabiliyor ve kendisi Üniversitede görev yapan öğretim elemanları ile daracık bir lojmanın üst katında kalabiliyor.
Her şeyden önce ülkemizde halkın sırtında kambur gibi çöreklenen, kamu kaynaklarından fütursuzca yararlanan yöneticilerin bertaraf edilmesi çok önemli.
Rektör Prof. Dr. İdris Demir, öğrencilerle oturuyor, yemek yiyor, onların sorunlarını dinliyor.
Kampüs alanlarında ve kentin farklı yerlerinde tek başınageziyor; öğrenci ve şehrin taleplerini dinliyor, not alıyor; icraata döküyor.
24 saat esasına göre çalışıyor.
**
Sezar’ın hakkını yine Sezar’a vermek gerekir.
Bunları laf olsun torba dolsun diye anlatmıyorum. Alttaki satırlarda anlattıklarım yukarıda söylediklerimin kanıtıdır.
Sadece bir yılda Üniversiteye en az beş yıllık yol aldırdı. Üniversitedeki hareketliliği, kente katma değer sunma arzusunu çıplak gözlerle bile görebiliyoruz.
Türkiye’de sadece 22 üniversiteye verilen “ihtisas” üniversitesi payesi Batman Üniversitesine verildi.
Böylelikle enerji konusunda ihtisaslaşan Batman Üniversitesi, kentin bütün dinamiklerini de arkasına alarak bölgesel ve ulusal kalkınmaya enerji konusunda destek verecek.
Kentle daha çok iş birliği, kentin sanayisine, ihracatına, katma değeri olan ürün projelerine, sosyal ve ekonomik kalkınmaya nasıl destek olabiliriz düşüncesiyle hareket ediyor.
Vizyon 2030 Arama Konferansı, Bilişim Kongresi, Uluslararası Göç Kongresi, Uluslararası Batman Sempozyumu bu güzel örneklerden sadece birkaçı…
Teknokent’in faaliyete geçirilmesi çok değerli…
Diş Hekimliği, Sağlık Bilimleri ve Turizm Fakültelerinin Kurulması büyük bir heyecan yarattı kentte…
Tıp Fakültesinin kurulması için Ankara’da lobi faaliyetlerinin harekete geçirilmesi ve önemli bir kamuoyu desteğinin sağlanması çok değerli adımlar.
İnanıyorum ki İdris Demir Tıp Fakültesinin kurulmasını da sağlayacak.
Batman Üniversitesi öğrencilerine yemeğin ücretsiz verilmesi bile başlı başına önemli ve örnek alınması gereken bir girişim.
Bugün hangi Üniversitede eğitim gören öğrencilere hiçbir fark ve ayrım gözetilmeksizin ücretsiz yemek hizmeti veriliyor?
**
İdareci ve lider diye iki ayrı kavram var.
Herkes idareci olabilir; ama lider olamaz.
Bence Prof. Dr. İdris Demir, lider kategorisine giren yöneticilerdendir.
Bugün Üniversiteyi sırtlamış, öğretim elemanlarının azami düzeyde katkı vermesi için çabalıyor, şehrime, bölgeme, ülkeme nasıl katkı sunabilirim arayışı içinde…