VALİLİK BU İŞE BAKAR MI?
- 24-04-2016 21:39
- 56
Gültepe Mahallesinde bulunan okulların bölgesine, 10’dan fazla okulun bulunduğu eğitim kampüsünde yeşillendirme, ağaçlandırma çalışması yapılsa fena mı olur?
Bu konuya hangi kurum neresinden tutup bakar, hangisi bunu kendine dert edinir.
Hangisi taşın altına elini koyar bilemem ama hiç biri yapmasa bile Valilik bunu yapması icap eden kurumu görevlendirebilir, harekete geçirebilir.
Tarım mı, Orman mı, Milli Eğitim mi?
Bakın mesela Fatıma Zehra İmam Hatip Lisesinin kuzey yönüne bakan yamacında geniş ölçekli bir alan yer alıyor bu alana yapılacak ağaçlandırma ile hem o bölgedeki toprak kayması engellenmiş olur hem de özellikle binlerce öğrencinin faydalanıp kullanabileceği bir yeşil alan, küçük bir orman mahalleli için bir piknik alanı oluşturulmuş olur.
Diğer taraftan onu aşkın okulun oluşturduğu muhiti yoğun beton görüntüsünden de kurtarmış olursunuz. Eğitimci değilim ama öğretim demek böyle bir şey olmalı.
Çocukları, gençleri insanları yeşille tanıştırmak, yeşille kaynaştırmak insanları ve yaşadıkları alanları yeşille zenginleştirmektir.
Aksi durumda siz ne bugün ki nesle ne de gelecek nesillere tabiatı ve doğayı yaşamak ve yaşatmak konusunda hiçbir şey öğretemezsiniz.
Gerek çevre sağlığı, gerek peyzaj, gerekse de bölgedeki eğitim kurumları, öğretmen ve öğrencileri, mahalleli için hem dinlenme alanı hem yürüyüş parkuru, spor alanı küçük pratik piknikler için piknik alanı olabilecek bir kuru araziyi değerlendirmek fena mı olur?
Hadi o zaman Valilik organize etsin bunu, etmedi bir eğitim sendikası başı çekip kurumları harekete geçirsin o da olmadı, Belediye girişimde bulunsun o da olmadı Batman Çevre Derneği bu işe el atsın.
Ben alıp birkaç fidan alıp dikeyim diyeceğim ama yukarıda ifade ettiğim sonuçları aldırmaya dönük bir hamle olmaz bu. Bu işin daha organize bir biçimde yapılması gerekir.
Tabi haliyle ağaçlandırmak fidanları toprakla buluşturmak da yetmeyecek ki benzeri birçok ağaçlandırma çalışması bakımsızlıktan susuzluktan kurumaya terkedildiğini de biliyoruz. Ya da bakımı yapılsa dahi Atatürk parkının hor kullanılması ve kirletilmesi gibi yeşillendirilecek alanların kullanımına temizliğine dair gerek temizlik çalışmalarının layıkıyla yapılması gerekse de halkın temiz kullanımına dair de bilinçlendirme ve önlem çalışmalarının da öngörülmesi lazımdır.
Tabi komik geliyor henüz ağaçlandırılmamış henüz yeşillendirilmemiş bir alanın temizliğine bakımına dair önerilerde bulunmak ama mevcut yeşil alanlarımıza dair önleyici tedbirler öneriler olarak da sayılabilir.
Çevre temizliği ve bakımı demişken şunu çok açık ifade etmekte yarar var. Kurumlar çevre temizliğine dair ne kadar çalışma yürütürse yürütsün, halk kirletmeye, pisletmeye, yeşili katletmeye devam ettikçe kurumlar ne kadar çalışırsa çalışsın bu kenti temiz tutmayı başaramaz.
Biz de bir yandan kirlilikten şikâyet edip elimizdeki çöpleri o kızgınlıkla yerlere çarpar dururuz.
Ne zaman ki köhnemiş zihniyetimizi yere çaldık işte o zaman yeşil temiz bir kentte yaşamak nasip olur hepimize.