Yeşil alan fakiriyiz!

Ercan Atay
Ercan Atay
Yeşil alan fakiriyiz!
08-08-2024

Batman halkının tekerrürle ifade ettiği, talep ettiği bir mevzuyu tekrar dile getireyim.

Yeşil alan yetersizliği!

Yıllardır çözülemeyen veya yeterlilik gösteremeyen yeşil alanlarımız, havaların ısınmaya başlamasıyla ailesi veya eşi-dostuyla piknik gibi etkinlikler yapmak isteyen Batmanlıların hevesini kursağında bırakıyor.

Biz yazıyoruz, gereğinin yapılmasını memleketimiz adına talep ediyoruz.

İcraat istiyoruz.

Tıpkı bize yazan vatandaşlarımız gibi!

Gazetemizi takip eden bir vatandaşın bize yazdığı ifadeleri aynen iletiyorum.

“Ercan Bey selamlar, iyi günler diliyorum. Gazetenizi ve yazılarınızı takip ediyorum. Batman’ın problemlerini dillendirmeniz, çözüm odaklı yaklaşımlarda bulunmanız nedeniyle Batman’da yaşayan bir birey olarak Batman’ın yeşil alan fakirliğini, yoksulluğunu da dillendirmeniz ricasında bulunacağım. Geçtiğimiz hafta sonu havanın güzelliği, tabiatın yeşilliği nedeniyle ailecek kırda piknik yapmaya karar verdik. Batman çevresinde yeşil alan olarak nereye gidilebilir diye düşünürken doğallığıyla Batı Raman’ın uygun olacağını düşündük ve orada karar kıldık. Ailecek hazırlıklarımızı yaptık, aracımıza bindik ve yola koyulduk. Batı Raman’a geldiğimizde kalabalıktan, yoğunluktan yer bulamadık. Mecbur geri döndük. Aile bireylerinin ısrarıyla daha sonra Batman Çayı kenarına geldik. Ancak orada da gölgelik alan bulamadık. Bu sefer belki yer buluruz düşüncesiyle Karabağ parkına gittik. Henüz gölge verecek olgunluğa ulaşmayan ağaçların dibinde de yer bulamadık. Güneşin altında çimlerin üstünde vatandaşlar konumlanmıştı. Parkın her tarafı güneşe maruz kalıyordu ama insanlarla doluydu. Biz de parkın yan tarafında bulunan çorak arazide konumlandık. Çünkü yer bulamadık. Tepemizde güneş, etrafımızda karıncalar ve çeşitli haşereler bulunduğu halde çayımızı çerezimizi kurduk. Güneş iyice bunaltınca dayanamadık kalktık ve evimizin yolunu tuttuk. Lütfen Batman halkı adına yeşil alan yetersizliğini de gündeme taşıyın. Şehir merkezindeki betonarmelerin arasından sıyrılıp tabiatın eşsiz güzelliklerini çoluğumuza çocuğumuza göstermek istiyoruz. Temiz bir hava almak istiyoruz. Çok şey mi istiyoruz?”

***

Bize yazarak ulaşan bu vatandaşımızın yazdıklarını olduğu gibi size aktardım.

Sahi Batman’ın yeterli yeşil alanı var mı? Batı Raman, Kıra Dağı Mesire Alanı, İstiklal Parkı ve Karabağ Parkı ilimizin 500 bini aşkın merkez nüfusu için yeterli mi?

Kaldı ki şahsi aracı olmayanlar buralara yine gidemeyecektir!

Atatürk Parkı ve diğer mahalle parkları da dolup taşıyor.

Piknik alanı olarak kullanılamayacaklarını geçtim, bu parklarda oturmak için yer bulmak yine mesele!

Yaz aylarında Batman’ın kavurucu sıcağında bu şehir ahalisi ne yapsın?

Küresel ısınmanın, iklim değişikliklerinin etkilerini artık hisseder olduk.

Git gide çölleşiyoruz.

Önlem almayacak mıyız?

Batman, belki de Avrupa’nın havası en kirli şehirleri arasında bulunuyor. Sanayisi çok gelişmemişken hem de! Şehrin konumu, haddinden fazla aracın bulunması ve bu araçların saldığı zararlı egzoz gazları, yazın ortaya çıkan toz bulutları ve şehrin kirliliğinden kaynaklı toz, hava sirkülasyonunun yeterli düzeyde olmaması, coğrafi konumdan kaynaklı meteorolojik dezavantajlar ve kuraklık ile yeşil alan yetersizliği çehresi güzel Batmanımızı özellikle yaz aylarında çekilmez bir hale getirmektedir.

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?