YİNE BANA JET LAG ETKİSİ

Hayatımda hoşlanmadığım alışmadığım ve yapılmasını istemediğim olaylardan biri saatlerin ileri ya da geri alınmasıdır.

Evet, güneş ışınlarından daha fazla yararlanma adına yapılıyor. Günün aydınlık saatlerini, insanların uyanık oldukları zamana uydurmak, dolayısıyla evlerde ve sokaklarda, işyerlerinde yanan lambalar için gerekli enerjiden tasarruf sağlamak.

Kısaca tek amaç tasarruf. En azından bize hep böyle söylendi.

Bunun ne kadar getirisi var, yaz saat ve kış saat uygulamalarında ne kadar tasarruf ediliyor? Ekonomiye katkısı nelerdir? Bunu incelemeyeceğim. Yetkililer incelemiştir sanırım.

Ama bende yaratığı etki kelimenin tek anlamıyla jetlag etkisi oluyor.

Jet lag etkisi kısa zamanda uzun mesafeler kat eden insanlarda, farklı zaman dilimlerine ulaşılmasına bağlı olarak biyolojik ritmin bozulması.

İnsan vücudunun yaklaşık 24 saatlik biyolojik etkinlik ve ani değişmeler nedeniyle uğradığı geçici düzensizliklerdir.

Yani uçakla kıtalar arası yapılan yolculuk sonucu aradaki saat farkından dolayı uyku ve yeme düzeninin bozulması, baş ağrısı, zihinsel performans düşüklüğü ve yorgunluk hissi ile kendini gösterir jet lag olan kişilerde.

İşte ben de her yıl iki defa uygulanan yaz saat ve kış saati uygulamasında aynen böyle bir hisse kapılıyorum.

Takriben bu saate alışmak bir haftamı alıyor.

Bu uygulamanın son olacağını umut ediyordum. “Ülkemizde 2013 yılında sürekli yaz saat uygulaması olacak” dendi. Artık saat ayarlarımızla oynamayacaktık.

24. Dönem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,  yıllık 300 milyon TL'lik tasarruf sağlayacağı gerekçesiyle  "sürekli yaz saati" uygulanmasını istiyordu.

Ancak bakanlar kurulunda yapılan toplantıda diğer bakanlar tarafından "okul saatleri, çalışanların durumu, AB uygulamaları, ihracat pazarları ile uluslararası finans sistemlerine uyum" konularındaki çekinceleri nedeniyle sürekli yaz saati uygulamasına geçilmedi.

Yani bize yıllarca dendiği gibi nedenin güneşten daha fazla yararlanarak enerjiden tasarruf olmadığı anlaşılıyor.

Ben de zaten halen anlayamam, askıda kalır bende, gece zamanını da gündüze katmak nasıl olur. Batıda bunun farkı belki daha çok anlaşılıyordur.

Ama ülkenin güney doğusunda yer alan güzel şehrimiz Batman için aynı şey geçerli midir? Saatlerin geri alınmasıyla kışın 3 buçuk 4’te Batman da hava kararıyor.

Evet, her yıl Mart’ın son haftasından 1 saat ileri alınan saat Ekim ayının son haftasında da 1 saat geri alınıyor.

Ama bu yıl seçimlere denk gelmesi ile Bakanlar Kurulu kararıyla 8 Kasım’a ertelendi.

Keşke Enerji Bakanının talebiyle Bakanlar Kurulu onayıyla bu yaz saat uygulamasından vazgeçilse de amaç tasarruf ise başka şekilde yapılsa bizde de yılda iki defa jet lag etkisi olmasa.

Amaç üstede belirttiğim gibi diğer bakanların kabul etmeme sebebiyse onlara da bulunur elbet bir çözüm.

Bu saat uygulamasından vazgeçilmesini umut ederek, kısacık günümüzle uzun bitmez kış gecelerine merhaba  size de hoşçakalın…