- 27-02-2020 16:29
- 36
Sevgi, Saygı, Sabır, Sadakat, Sorumluluktur. Beş- S
Sevgi; aileyi inşada olmazsa olmazdır. Önemlidir. Aşk şifadır. Yarabbi, El- Vedud isminle evimizde tecelli et, bizlere sevgi istidatlı bir kalp ver. Sevgiyi ver.
Saygı; eşlerin izzetini korumasıdır. Sabır; Her türlü derde göğüs germektir. Olgunlaşmaktır. Sadakat; Doğru, dürüst olmaktır. Asla yalan söylememektir. Göz, gönül, kalp ve beyin saadeti Sorumluluk; Aile kurma bilincidir. Kendini hazırlamadan, fedakarlıkları göze almadan elde edilmez. Sorumluluk fıtridir. Buna bağlı kalmak lazım.
Aile içinde güç çatışmasına girmemek gerekir. Gönül gücünü geliştirerek, sorunu büyütmemek lazım. Karşı tarafı anlamayı öğrenerek, ruhsal iletişim sağlayarak, el ele, göz göze olmak gerekir. Öfkesini yutanlardan, insanları affedenlerden olmalı. Allah Tealadan yardım dileyenlerden olmalı. Kalbimize emek verirsek bunlar olur. İfade etmek gerekir. Sandalda kavga çıkarsa iki tarafta batar. Birinin dengelemesi lazım. Hatasını idrak edip özür dilemek, katı kalpli olmamak, nezaketle muamele etmek, birlikteliklerinin önemini belirtmek, cennette birlikte olmak dileği ile evi cennete çevirmek.
Her günümüzü ilk günkü gibi yaşamak. Her gün sevgimizi tazelemek. Davranışımızla eşimizin enerjisini artırmak, eşimizin rahatsız olduğu davranışlardan kaçınarak, hoşlanmadığı konular üzerinde durmamak gerekir.
Nesil emanettir. Hayırlı evlat ebe beyinin iyiliklerini devam ettirir. Doğrular ve yanlışlar çocukları etkiler. Çocukları donanımlı yetiştirmek hayati durumdur. Çocuk hayatın içinde büyümeli. Kendi kendine yetmesini öğrenmelidir. Aksi halde el bebek, gül bebek yetiştirilen çocukta şahsiyet bunalımı oluşur. Bu çocuğa kötülüktür. Daha önemlisi Rabbini tanıyan, haddini bilen nesil yetişmek şarttır. Geleceğin inşasında çocukların eğitiminin önemi idrak edilmelidir. Unutmayalım! Ne ekersek onun ürününe sahip oluruz. Çocukların manevi kotları kişiliklerini oluşturur. Yaratılış gayesine uygun nesil yetiştirmek İslam ailesi oluşturmakla mümkündür.
İslam ailesinin temeli; Allah’a ve vahyi Kur’an-a inanmak, imanını hayatına şahit kılmak için, Kur’an-ı anlamak, hayata tatbik ederek diğer insanlara da örnek olmak gerekir. Allah’a güvenerek, Dünya Sınavına sabretmesini bilerek, şükretmek, Allah’ın rahmetinden ümit kesmemek, Allah’a karşı verilen kulluk vaadini yerine getirme endişesi taşımak, ideal aileyi oluşturma çabasıyla yaşamak şarttır. Bunu için insanlardan tek önder Rasul’dür. Rasulün hayatı, ailesiyle ilişkileri bizim rehberimiz olmalıdır. Objektif olarak Rasulün hayatını öğrenerek, hayatımızı O’na göre yaşamak gerek. Çağımızın etki ve yetkisinden kurtulmanın yolu bu anlayışa sahip olarak yaşamaktır. Rasulullah’ı çağa taşımalıyız.” Allah’ı ve ahiret gününü arzulayanlar ve O’nu sürekli anıp yücelten kimseler için Allah’ın Rasulü (Osarsılmayan imanı, tertemiz ahlakı, fedakarlığı, cömertliği, cesareti, kararlılığı, çalışması ve gayreti kısaca; bir hayat boyu yaşadığı kulluğu ile) Gerçekten size mükemmel bir örnektir.’’ (Ahzab suresi;21.ayet) Kur’an-la ilişkilerimize kafa yormalıyız. Her kes kendi sorumluluğunun bilincinde olmalı. Gençlerimizin kıymetini bilmeliyiz. Hz. Nuh’un oğlu ile ilişkisini iyi kavramalıyız. Mevcut durumumuzun farkında olarak, kabiliyet ve kapasitemizi, Allah’a kulluk bilincinde ve Rasülü’müzün Önderliğinde değerlendirip, Kur’an-ı çağa hakim kılmalıyız. Bunun içinde günümüz İslam inancını oluşturan rivayet İslam’ından kurtularak, Dirayet İslam’ına sahip olmalıyız.” Bugün (kıyamete kadar hiçbir değişim ve düzeltmeye ihtiyaç bırakmayacak mükemmel bir inanç sistemi ortaya koyarak, bütün çağlara toplumlara uyarlanabilecek temel prensipler belirleyerek) Dininizi Kemale Erdirdim; Size Nimetimi Tamamladım Ve Size Din Olarak, (Bir tek Allah’a kulluk etme esasına dayanan ve bütün Rasullerin İnsanlığa getirdiği inanç sistemi) İslam’ı Begendim.’’(Maide; suresi;3.ayet). Allah’ın bize uygun gördüğü İslam’ı öğrenerek, hayatımızı inşa etmeliyiz. O zaman, Sevgi, Saygı, Sabır, Sadakat ve Sorumluk temel kurallarıyla ailemizi kurar ve yaşarız. Dünyada veAhirette mutluluğa kavuşuruz. İnşallah!
Selam ve dua ile.