- 15-06-2015 20:50
- 22842
AK Parti, seçimlerde neden bu kadar çok oy kaybettiğinin hesabını yapmalıdır.
On üç yıllık bir iktidar ister istemez ilk günkü gibi olmaz. Ama kaybedilen oy oranının muhasebesi yapılmazsa zamanla parti tamamen erir. Nitekim önceki dönemlerde ANAP ve DYP iktidardan düşmenin muhasebesini yapmadıkları için hızlı bir şekilde eridiler.
AK Parti oy oranı olarak yüzde elli ikiden yüzde kırk birlere gerileyerek on bir puanlık oy kaybına uğradı. Bu da nerede ise beş milyon oy demektir. Peki, nerede hata yaptı? Bunu iyi sorgulamak lazım.
Aslında ANAP, DSP ve MHP Koalisyon hükümetlerini hatırladığımızda AK Parti bir istikrar unsuru olarak gözükmektedir.
Yaklaşık on üç yıl boyunca istikrarlı bir yönetim modeline şahit olduk. Bu istikrar sayesinde paramız değer kaybetmedi. Enflasyon ve devalüasyon belaları ile uğraşmadık.
Hatırlayınız ki, koalisyon hükümetleri döneminde gecelik faiz oranları üç haneli rakamlara yükselmişti. Böyle olunca paradan para kazanma dönemi hüküm sürmüştü.
Sermaye sahipleri, paranın patronları yan gelip yatarak muazzam para kazanmışlardı. Faiz getirisi ile risksiz para kazanma var olduğu sürece riske girip yatırım yapma gereği duyulmamakta idi.
Oysaki yıllarca bu sıkıntıları yaşayan insanların AK Parti ye bu anlamda sahip çıkması gerekirdi. Ama son seçimler ile AK Parti’ye olan ilgi azalmış durumda. Neden bu ilgi azaldı? Bunu iyi tahlil etmek lazım.
Türkiye genelinde oy kaybına uğramanın sebepleri nelerdir? Öncellikle başkanlık sistemi üzerinde ısrar edilmekle beraber, niçin istenildiği yönünde yeterince izah yapılmadı. Başkanlık sistemini Cumhurbaşkanı Tayyib Erdoğan ile bağlantılı göstermek bu anlamda insanlarda direnç oluşmasına sebep oldu.
Kişiye endeksli olarak Başkanlık Sisteminin istendiği yönünde muhalefet tarafından da propaganda yapılınca hem Erdoğan hem de AK Parti de puan kaybetti. AK Saray puan kaybettiren diğer bir unsur oldu.
Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesinde milletvekilli adaylığı konusunda AK Parti yanlış yaptı. AK Parti, adaylarını seçerken; liyakat, seçmen tercihi, temayül yoklaması v.s. konularında dikkatler yoğunlaşmadı. İnsanların tercihleri dikkate alınmadan milletvekilli seçimleri yapıldı.
Zayıf milletvekilli adaylarının listeye konulması AK Parti’ye kaybettirdiği gibi diğer partilere de kazandırdı. AK Parti milletvekilli adaylarının yanlış seçilmesi yanında, adaylarında seçimlere ilgisiz kalması ve hemen hemen hiç çalışmamaları oyların büyük oranda kaybedilmesine neden oldu.
Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesinde AK Parti kendini adaylar konusunda iyiden iyiye sorgulamalıdır.
AK Parti; çözüm sürecinde geniş perspektif oluşturamayınca, muhatap almadığı kesimleri küstürmüş oldu. Oysaki olabildiğince değişik kesimlerden muhatap alınmalı idi.
Mütedeyyin kesimlerin bay-pas edilmesi muhafazakâr Kürtlerin AK Parti’den soğumasına sebep oldu.