AKSA kendi ateşinde yandı

AKSA kendi ateşinde yandı
14-08-2024

Üç ay önce “Zalımsın SİBADAŞ” diye başlık atınca belli ki onları rahatsız etmiş ama haksız, hukuksuz tutumlarından vazgeçirememiştik.

Gerek bizim gazete gerekse de farklı gazeteler, milleti bezdiren mesnetsiz kaçak kullanımıyla ilgili AKSA Doğalgaz şirketinin kestiği cezaları gündeme getirmiş.

Milletvekilleri, kurumu ziyaret ederek yüzlerce kişiye kesilen cezaların sebebini sorgulamış, keyfi uygulamaya ilişkin eleştirileri iletmiş.

Kimi CİMER’e şikâyet edeceğini, kimi mahkemeye vereceğini söylemiş ama hiçbir şey değişmemişti. Onlarcası toplanıp kurumun önünde eylem yapanlar da bir şey değiştirememişti.

İki gün önce emsal kabul edilebilecek ve tüm mağdurların haklarını geri alması konusunda umut veren bir gelişme yaşandı.

Nihayet birileri, dur bakalım sen ne yapıyorsun diyebildi.

Tabi bu birileri Batman 4. Asliye Hukuk Mahkemesi Tüketici Mahkemesi olunca daha da sevindirici oldu.

Kesilmiş ve abonman tarafından ödenmiş haksız cezaların geri alınabilmesinin emsali oluştu, en azından başına buyruk yeni cezalar kesmekten vazgeçerler diye umutlandık.

L.O isimli vatandaş tatildeyken, tarafına kaçak kullanım cezası kesilmiş, söz konusu ceza kurumca icraya verilince haberi olduğunu söyleyip beş ay önce tahakkuk edilen borca ve icraya itiraz etmişti.

Mahkeme heyeti, 19.03.2024 tarihinde davalı kurum tarafından tahakkuk ettirilen 18 bin 580 TL kaçak gaz kullanım miktarı ve sayaç bedeli önünden tanzim edilen cezanın iptali ile davacının davalıya borçlu olmadığının tespitine, davacı yanca davalı kuruma yapılan 6 bin 997 TL'nin ödeme tarihi olan 29.03.2024 tarihinden tibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine karar verdi.

Haklılığı ortaya çıkan L.O bununla da yetinmeyip haksız olarak kesilen cezaya ilişkin tazminat davası açmayı düşünüyor.

Söz konusu örnekteki gibi haksız cezalara çarptırılan ve icralık olan ya da icralık olmadan çaresizlikle ödeme yapan her abonman için dava emsal kabul edilirse AKSA Doğalgaz şirketi kendi ateşinde yanacak gibi görünüyor. 

Hem ödedikleri cezaları faiziyle geri alabilecekler hem de kaçak cezasıyla, haksız yere hırsız olarak fişlenmenin tazminatını talep edebilecekler.

“AKSA Doğalgaz ceza” diye internet taraması yaptığınızda kaç sonuç geldiğini biliyor musun? 23 saniyede 31 bin 300 sonuca ulaşılıyor. Şirketin adı CEZA Doğalgaz diye değiştirilse hiç garip kaçmaz sanırım.

Farklı şikayet sitelerinde, Balıkesir’den Adana’ya, Bilecik’ten Divriği’ye en çokta Batman’dan onlarca şikayet kaydı, yüzlerce benzeri şikayetle değerlendirme ve destek kaydı var.

Tüm bunlar görmezden gelinebilir mi? Çok şükür ki bir mahkeme gördü ve hakkından olana hakkını teslim etti.

Temennim o ki artık haksız cezalarla milleti perişan etmekten milleti canından bezdirmekten vazgeçerler de artık şirketin adı en çok ceza kesmekle anılmaz.

Ama ondan önce, mağdur ettiklerinin hakkını teslim etmek için bir müddet ceza kesilen olarak anılmalıdırlar.       

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?