- 30-06-2016 21:38
- 12306
Son yapılan ekonomi koordinasyon kurulu (EKK) toplantısında çok önemli kararlar alındı.
Bu kararlardan biri de uzun süredir ülke gündeminde olan anahtar teslimi fabrikalar projesi oldu.
Başbakan Binali Yıldırım, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi: “Güneydoğu ve Doğu’yu cazibe merkezleri haline getireceğiz. O merkezlere uygun fabrikalar kuracağız. Kimseye ‘biz teşvik verelim sen aç’ demeden. Kamu özel sektör işbirliği ile yapılacak işle ilgili fabrikayı biz kuracağız. İnşaatını, tesisini yapıp, düşük bedelle veya bedelsiz olarak özel sektöre vereceğiz. Üretimi özel sektör yapacak. Ürettiğine ise biz 5 sene alım garantisi vereceğiz”
Hükümetin anahtar teslimi fabrika projesi elbette çok güzel olur ama bazı endişelerim var. Muhtemelen şöyle olacaktır:
Bu yapılan fabrikalar işin ehli olmayan kişilere verilecek. 5 yıl alım garantisi olduğu için bu fabrikalar 5 yıl sorunsuz çalışacaktır.
Beşinci yılın sonunda başarı oranı ile ilgili şüpheliyim. Eğer bu fabrikalar işin ehli olan gerçek sanayicilere verilir ise daha çok başarılı olacağından eminim.
Batman’da birçok fabrika var; Mobilya, strafor, yapı kimyasalları, alçı, makine, un, LED aydınlatma, enjektör, seramik ve daha birçok fabrika mevcut zaten.
Devlet tutup da bunların karşısına fabrika kurarsa sanayiciler arasında haksız rekabete neden olacak ve var olan fabrikaların kapanmasına neden olacaktır.
Örneğin OSB’de zaten bir alçı fabrikası var.
Eğer devlet de bir alçı fabrikası daha açarsa mevcut alçı fabrikası devletin kurduğu fabrika ile rekabet edemeyeceğinden dolayı belki de bir süre sonra kapanacaktır.
Bu durumda bir fabrika kurulup bir fabrika kapanacağından dolayı bir faydası olmayacaktır.
Bu proje olmasın demiyorum, olması tabi ki sevindirici ama çok iyi bir fizibilite çalışmasının yapılması gerektiğini düşünüyorum.
Çünkü daha iyi sonuçlar alınacak daha düşük bütçe ile yapılacak şeyler var.
Mesela yeni fabrika yapmak yerine var olan ama maddi sıkıntı ve pazar bulamama gibi çeşitli sebeplerle kapanma tehlikesi içinde olan, hazır kurulu olan fabrikalara destek olmak yeni fabrikaların açılmasından daha önemli olduğunu düşünüyorum.
Bölgemizde ki fabrikalara destek olunursa ve bu fabrikalara 5 yıl alım garantisi verilirse eminim 5. yılın sonunda bu fabrika sahiplerinin her biri, bir fabrika daha açabilecek seviyeye gelir.
Çünkü Batman Organize Sanayicilerinin hepsi girişimcilik ruhuna sahip, işinin ehli sanayicilerdir. Ama ne yazık bölgemizdeki fabrikaların kapanmasının en önemli sebeplerinden biri de bölgenin jeopolitik konumundan ve yaşanan olaylardan dolayı istikrarlı bir üretim yapamadıkları için gerekli büyümeyi sağlayamamalarıdır.
Yeni fabrikaların kurulması tabi ki çok önemli ama yeni fabrikaların yapılması en az 3 yıl sürer. Sadece fabrika yapmak değil, altyapı, lojistik, eğitim bunlarda en az fabrika açmak kadar önemli konulardır.
EKK toplantısında alınan önemli kararlardan biri de cazibe merkezlerinin oluşturulması. Hükümet cazibe merkezleri projesi ile az gelişmiş bölgelerde, büyüme merkezi işlevi görecek kentsel merkezlerin oluşturulmasını ve desteklenmesini amaçlıyor. Hükümetin belirlediği bu cazibe merkezleri; Diyarbakır, Van, Kars ve Şanlıurfa.
Bu cazibe merkezlerinden birinin Batman olmaması Batman lobisi olarak yeterli çalışma yapmadığımızın göstergesidir.
Bunun için işadamları, STK’lar ve sanayiciler olarak bu konuda gerekli girişimlerde bulunalım.
Batman, çevresine hizmet verme potansiyeli gittikçe artan bir şehir olarak diyoruz ki bu cazibe merkezlerinden biri Batman olsun. Yatırımlar ve iş olanakları Batman’a gelsin.
Bu sayede Batman’ın zengin bir sosyal hayatı olacak ve turizm potansiyeli de artmış olacak. Batman’ımızın cazibe şehri olması dileği ile Hoşçakalın...