- 15-03-2022 08:35
- 15-03-2022 09:20
- 110
Dün bu köşede yayınladığım Batmanlıların Ankara’da birlikteliği yok başlıklı yazıma ilişkin birçok kişiden mesaj ve telefon geldi.
Öneri ve eleştirilerini iletenlerin görüşlerine bu yazımda yer vermek istiyorum.
İlk arayan kişi, yılladır Ankara’da ikamet eden Batmanın ilk milletvekili merhum Sait Ramanlı’nın oğlu Ferhat Ramanlı oldu.
Eleştirinin yerinde olduğunu söyleyerek, bir birlikteliğin şart olduğunu belirtti.
Bu konuda bir adım atılırsa destek vereceğini söyledi
Ardından Eski Milletvekili Burhan İsen aradı ve Batmanlıların her yerde birlik olmalarının en büyük arzusu olduğunu ve bu yönde atılacak adımlara maddi ve manevi her türlü desteği sunacağı taahhüdünde bulundu.
1983 yılından bu yana Ankara’da ikamet eden Necmi Ataman, sosyal medya yolu ile mesaj göndererek Ankara’da bulunan Batmanlıları bir çatı altında toplamak için birkaç kez dernek kurma niyetinin geliştiğini ancak özellikle maddi imkânsızlıklar nedeni ile çabalarının sonuçlanmadığını, birlik ve beraberlik oluşması durumunda rahatlıkla Batmana yakışır bir mekan kurabileceklerini belirtti.
İçinde öneri ve eleştiri olan uzun bir cevap da hemşerimiz İbrahim Halil Kırşan’dan geldi.
TOBB Türkiye Madencilik Meclisi Başkanı Kırşan, aynı zamanda ÇİFTAY Danışma Kurulu Üyesidir.
Mesajında “Yazınızı dikkatle okudum. Öncelikle Ankara’da oturan Batmanlılar olarak herhangi bir sivil toplum kuruluşunun çatısı altında birlik olmamamızın büyük bir eksiklik olduğu İle ilgili tespit ve eleştirilerinize katıldığımı belirtiyor ve bu eksikliğin bir an önce giderilmesi gerektiğine inanıyorum.
Yazınızda Batmanımızı temsil eden bir yapının kurulmaması İle ilgili olarak 2 konuya (koyu yazılmış yerler) vurgu yapıyorsunuz:
1- Ankara’daki yaşayan her Batmanlı, hanesinde adeta ağa.
2- Ama demek ki Batmanlıların Ankara'daki birlikteliğinde bir rant yok ki kimse kendine dert edinmemiş.
Yazıdaki bu tespitlerinize saygı duymakla beraber, katılmadığımı ve biraz biz Ankara’da oturan Batmanlılara haksızlık ettiğinizi düşünüyorum.
Çünkü bu konuda birlikteliği sağladığınızı ifade ettiğiniz ve örnek verdiğiniz Diyarbakır, Mardin ve Siirt gibi komşu illerimizin nasıl kadim bir gelenekten geldiğini ve yüzyıllara dayanan bir kültüre ve medeniyete ev sahipliği yaptığını sanırım siz hepimizden fazla biliyorsunuzdur. Bizim Batman’ın 1990 yılında il olduğunu düşünürseniz daha çok taze bir il geçmişine sahip olduğunu ve henüz bırakın Ankara’da, yerel bazda Batman’da bile bir Batmanlılık Bilincinin tam olarak oluşmadığını ifade etmem gerekiyor. Bu konudaki düşünce ve önerim her bir Batman’lının alt kimlik ve aidiyetlerimizden süratle arınarak Batman’lılık üst kimliğinde buluşmamız. Ancak bu şekilde şehrimize aidiyet duygusuyla bağlanabiliriz. Dolayısıyla yazınızda söz etmiş olduğunuz ağalık ve menfaat kavramları İle bunu açıklamanız biraz zorlama olduğu gibi bu söylemleriniz ile Ankara’da oturan hemşerilerimizi biraz gayrete getirme çabası olarak algıladım. Örgütlülük ve sivil toplum kavramları dünyada olduğu gibi ülkemizde de hüsnü kabul görmüş ve dayanışma ve yardımlaşma noktasında başvurulan yapılardır. Kanaatimce başkent Ankara’da henüz bir çatı altında buluşmamamızın bir nedeni de son yıllarda teknolojide ki gelişmelere bağlı olarak başta sosyal medya mecraları olmak üzere iletişim ağlarında meydana gelen gelişmeler ve imkanların artması İle bu tür yapılara ihtiyacın azalması. Başkent Ankara’da geçmiş yıllarda Gercüş’üler Derneği ile 5 sene uğraşmış biri olarak tecrübeyle bunu söylüyorum. Çünkü o yıllarda bırakın sosyal medyayı kullanma, mobil telefonlar olmadığı İçin mesaj bile atamıyordunuz. Bir hastanız veya vefatınız olduğunda telefonun başına geçip herkesi teker teker aramanız gerekiyordu. Şimdi en ücra noktadaki bir vefat haberi anında sosyal medya mecralarında paylaşılıyor. Bunları söylerken Başkent Ankara’da bir vakıf veya Derneğe ihtiyacımızın olmadığı gibi bir yargıda bulunmuyorum. Tam tersine ilimizin Başkent’te temsiliyetini sağlayacak, gerektiğinde bir lobi hareketi olarak görev yapacak ve proje bazlı faaliyetlere ağırlık verecek bir platforma şiddetle ve acilen ihtiyaç bulunmaktadır. Bunu sağlamak için de kanaatimce il yöneticilerimizin öncülüğünde Batman’da başlayan bir süreçle bunun Ankara’ya taşınması işimizi çok kolaylaştıracaktır. Bu konunun siyasetten arınmış partiler üstü bir anlayışla yürütülmesi özel önem arz etmektedir. Konu ile ilgili olarak tarafıma bir görev düşmesi halinde yıllardır STK’larda görev yapmış birisi olarak konu İle ilgili tecrübelerimi her platformda kullanacağımdan ve elimi taşın altına koyacağımdan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Bu vesile ile değinmiş olduğunuz önemli konuda görüş, düşünce ne önerilerimi paylaşma ihtiyacı hissettim. Umarım yazınız Batman’ımız için hayırlı bir hizmete vesile olur” diyordu.
Batmanlıların Ankara’da birlik olmaları adına yazdığım yazıya gelen tüm olumlu olumsuz tepkileri önemsiyorum.
Bu konuyu gündemde tutmaya devam edeceğiz.
Bu uğurda atılacak her türlü adımı destekleyeceğimi tekrarlamak istiyorum.