- 05-03-2019 16:52
- 46
Yeniden merhaba
“İyi(Hayr), ışık(Nur) ve hayat; Tanrının cevherleridir. Hakiki insanda işte bunlardan gelir ve tekrar ona döner.”(Hermetika C2,36)
Yukarıdaki sözler Hermes' e atfedilen(corpus Hermecitum) Zümrüt tabletler den seçilmiştir. Hermes kadim Mısır Teolojisinde Kral Toht, Yunan mitolojisinde Hermes İslamiyette ise İdris peygamber olarak bilinir. Hermes’in İdris rivayeti Adem’in 7. kuşak torunu olarak Nuh tufanı öncesinde başlar. Daha sonra Mısır’a uzanır. Mısır’dan Yunanistan ve Ön Asya’ya uzanan coğrafyada, Hermes motifi Antik Grek inancından İslam’ın söylemine(İdris) aktarılır. Sadece Yunanistana değil, Mezopotamya kanalıyla Hint ve Çine Hermesin hikmetinin (Tanrı bilgisinin) buradan yayıldığı rivayet edilir. İslam coğrafyasında ise Arapçadan tercüme edilerek Hiristiyan dünyasına geçer. Hermes’e İdris peygambere indirilen 30 sayfalık kitap çeşitli din adamları tarafından tahrif edilir. Hermes (trismegistos) üç kez büyük diye anılır. Filozofların, Din adamlarının, kralların en büyüğüdür. İdris peygamberin tanrı bilgisine(Hikmet) ulaşmak için ön gördüğü aklın yolculuğu ve yaratılış kozmolojisi ,Astroloji, Astronomi ilmi, gerçeğin bilgisine ulaşmak İslamiyet içinde batınilik, tasavvuf gibi alanların gelişmesine önemli katkılar sağlamıştır. (Kaynak: Brian P. Copnhelver, hermetica: The Greek Carpus Hermeticum and The latin Asclepius in New English Transtation Cabridge Univercity(1995) Mahmut Erol Kılıç, Hermeslerin Hermesi, sufi kitap (İstanbul 2018)70-78)
...
Yukarıda da belirtildiği gibi bu ilmin kaynağının İdris peygambere dayandığı atfedilir. Kuran-ı Kerim’de birçok ayette yıldızların yerlerine, Güneşin ve diğer gezegenlerin belli bir yörüngede yüzdüğüne ''Buruç suresi”nde; takım yıldızlarına ve Zariyat suresi 47. Ayette “Biz göğü büyük bir kudretle bina ettik ve şüphesiz Biz onu genişleticiyiz.” Ayeti dikkat çekicidir. Bu gerçek 1929 yılında gözlemsel olarak ispatlandı. Amerikalı Astronom Edwin Hubble kullandığı dev teleskopla gökyüzünü incelerken yıldızların, galaksilerin sürekli olarak birbirinden uzaklaştıklarını keşfetti . Bu buluş Astronomi tarihinin en büyük keşiflerinden biri sayılmaktadır. Bu bilimsel gerçek henüz hiçbir insan tarafından bilinmezken Kuran-ı Kerim’de asırlar önce açıkça bildirilmiştir. Bununla birlikte birçok bilim insanı varoluşu sorgulayıp geçmiş bilgilerden de faydalanarak Astronomi ve Astroloji alanına katkıda bulunmuştur. Bunlardan bazıları Eratosthenes M.Ö. 276, dünyanın çevresini ilk kez doğru hesaplayan bilim adamıdır. Ömer hayyam Dünyanın ilk rasathanesini kuran ve Celali takvimini kuran bilim adamıdır. Erzurumlu İbrahim Hakkı Jeolojiden, Astronomiye, Fizyolojiden Piskolojiye kadar pek çok alandaki bilgilerini Marifetname isimli eserinde toplamıştır. Muhyittin İbn Arabi risaleler kitabında zaman ilmi başka deyişle Astroloji bahşedilmiş ilimlerin en görkemlisi olarak adlandırıyordu. Ali Kuşçu zamanın astronomi bilgilerini ve ayın şekillerini ilk kez bir kitapta toplamıştır. Biruni dünyanın çapını bugün ki değere çok yakın bir değerle hesaplamıştır. Ebu Ma’şer Med-Cezir olayını keşfeden ilk kişidir. Kepler ve Galilei modern Astronominin kurucusu olarak kabul edilirler. James Wan Allen dünya çevresindeki kendi adıyla anılan Wan Allen radyasyon kuşaklarını ilk keşfeden bilim adamıdır. Carl G. Jung modern Astropsikolojinin kurucusu ve analitik psikoloji nin gelişimine önemli katkıları olmuştur. Carl Sagan Astrobiyolojinin babası olarak bilinir. Kozmos adlı kitabı evreni daha iyi anlayabilmemize hizmet etmiştir. Stephen Howking evrenin büyük patlamayla başlayıp karadeliklerle sonlandığını gösteren genel görelilik kuramı ile kuantum mekaniğinin birleşmesi gerektiğini dile getiren ve çoklu evrenler teorisiyle dikkat çeken bilim adamıdır. Geçmişten günümüze Gök bilimi ve kozmolojiyi araştıran ve burada değinemediğim yüzlerce bilim insanı olmuştur. Herbirinin bu gün gelinen son teknolojik gelişmelere büyük katkıları bulunmaktadır. Elbette bilim her çağda gelişip ilerlemektedir. Bununla birlikte bu düzen yaşamın tek kaynağının dünya olmadığınıda kanıtlamaktadır. Bu konuya ilgi duyan sizler bunlarla ilgili geniş çapta araştırmalar yapabilir ve daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Bir sonraki yazımda neden 12 burç var bu 12 tip insan anlamınamı gelir? astrolojik harita nedir? Gibi merak edilen konulara değineceğim. Haftaya görüşmek üzere esenlikler dilerim.