- 28-08-2024 10:56
- 27-08-2024 23:56
- 172
Balkan turumuzun en önemli safhalarından birine geldik. Artık Bosna Hersek Ülke sınırlarında idik. Fakat hala Sırbistan bayrağını görüyorduk.
Hala Sırplar vardı. Sırp nüfus Sırbistan sınırından Bosna Hersek içlerine kadar uzanıyordu. Bosna Hersek’te; Boşnak, Sırp ve Hırvat bulunmaktadır.
Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üç kurucu halkı temsilen üç üyeden oluşmakta olup Konsey Başkanlığı üç üye arasından sekiz aylık rotasyon usulü değişmektedir.
Bosna Hersek belediyeleri ise Sırpların olduğu yerde Sırp Belediyeleri, Boşnakların olduğu yerde Boşnak Belediyeleri ve Hırvatların olduğu yerde Hırvat belediyeleri hâkimiyeti ele almış.
Saraybosna’da Türklerin kafeleri ve lokantaları bulunmaktadır. Burada dikkatimizi çeken bir şey de TİKA’nın hamam, cami ve bedestenleri onardığı ve onardığı yerlere levha astığı idi.
Türkiye’nin etkisi Bosna Hersek üzerinde büyüktür. Aynı zamanda Sırpların şimdiye kadar tekrar bir savaş, katliam yapmaması da Türkiye’nin bu etkisinden kaynaklanmaktadır.
Sırp ordusu anlatılana göre günlük binlerce bomba Saraybosna’ya atıyormuş. Saraybosna’yı çevreleyen dağlara Sırp keskin nişancılar Boşnak öldürmek için konumlanmış.
Sırp keskin nişancılar Boşnakları öldürünce ve katliam yapınca Yurtdışından birçok Müslüman savaşçı Sırplara karşı Boşnakların yanında yer almış.
Bu durum ortaya çıkınca Sırplar ayağını denk almış. Anladığım kadarıyla Yahudiler dünya için nasıl bir bela ise Sırplar da Avrupa için öyle bir beladır.
Turumuzun dışına sarkarak ekstra olarak Srebnitsa’yı ziyaret etmek istedik. Srebnitsa olayı medyaya yansımış ve bizi etkilemişti.
Rehberimiz 11 Temmuz 1995 yılında yaşanan ve bir günde 8300 kişinin Sırplar tarafından katledildiğini sanki kendisi yaşamış gibi anlatınca biz de duygulandık.
Bölge Hollanda Barış! Gücünün kontrolünde olduğu halde Sırplar Boşnakları bir akü fabrikasında toplayıp kurşuna dizmişler.
Bebek,yaşlı,kadın demeden insanları katlettikten sonra toplu mezarlara koymuşlar. İnsanların cesetlerini farklı yerlere gömmüşler ki bulunmasın.
Hala 2000 civarında insan cesedi bulunamamış. Mezarlarında tahta dikili olanların cesetlerinin yeni bulunduğu söylendi.
Saraybosna havası diğer gezdiğimiz ülkelere göre daha ılıman idi. Gece otelde üşüdük. Gezdiğimiz Ülkeler arasında havasını sevdiğim yer Saraybosna idi.
Bosna Hersek sınırları arasında gezdiğimiz bir yer de Mostar idi. Mostar, köprüsü ile meşhur bir yerdir. 1993 yılında Boşnak ile Hırvat savaşında yıkılmış 2004 yılında onarılmıştır.
Gezdiğimiz esnada Mostar köprüsünden atlamak için bahşiş bekleyen bir genç gördük. Aşağıdan tezahürat yukarıdan da para bekliyordu.
Bosna Hersek içinde Boşnak böreği meşhur olduğu için Boşnak böreğinin tadına baktık. Ancak Türklerin meydanda açmış olduğu bir Türk çay ocağında pahalı ve tadsız bir çay içince moralimiz bozuldu.