Batman Belediyesinden en sağlıklı adım

Batman Belediyesinden en sağlıklı adım
16-07-2024

Batman Belediyesi çok güzel bir projeyi hayata geçirerek hizmet anlamında en sağlıklı adımı attı. Umuyorum ki bu ve benzeri hizmetlerin devamı gelir.

Neyden mi bahsediyorum; özelde çölyak hastaları genelde de otizm ve benzeri farklı hastalıklarda özel bireylerin, ihtiyaç duyduğu glütensiz ekmek ve gıdalara ulaşabileceğimiz bir fırın ve kafemiz var artık.

Batman Belediyesi bünyesinde hayata geçirilen ve iki gün önce açılışı yapılan fırın ve kafe, glütensiz gıdalara ulaşmak konusunda sıkıntı yaşayan birçok aile ilk elden çözüme kavuştu.

Özel bireyler bir tarafa her insanın glütenle arasına mesafe koyması gerektiğini uzmanlar yeterince dillendiriyor ve yazıyor kısaca; Gluten, özellikle fazla kullanılması durumunda birçok sindirim sorununa sebep olan, bağırsaklardaki emilimi azaltması insanlarda sinir sorunları, huzursuzluk ve kilo problemleri yaratan, bilimsel olarak prolamin adıyla bilinen bir depo protein ailesine verilen isimdir.

Çölyak hastaları için tüketilmesi ölümcül sonuçlar doğuran, kimileri için de türlü hastalıklara yol açan bu protein maalesef tükettiğimiz çok sayıda ve çeşitte tam veya işlenmiş gıdalarda bulunabilir. İçinde gluten bulunan tahıllar arasında arpa, buğday kepeği, buğday tohumu, bulgur, çavdar, durum, irmik, kavuzlu buğday, Horasan buğdayı, kuskus, çavdar, tam buğday ve tritikale sayılabilir.

Durum böyle olunca, Batman’da bulunan başta bine yakın çölyak hastası ve farklı hastalıklara sahip insanlar, ya zincir marketlerin bir ya da ikisinde paketli glütensiz ürünler kullanmak ya da İstanbul gibi büyükşehirlerin bazılarında üretilen glütensiz ekmek ve gıdaları kargo yoluyla temin etmek zorunda kalıyordu.

Batman’da glütensiz ekmek ve gıdalara doğrudan taze haliyle ulaşabilmek büyük bir nimettir. Batman Belediyesi bu hizmetiyle sağlıklı çok güzel bir adım atmış oldu.

Yaklaşık bir yıldır takip ettiğim ve akıbetini sorduğum fırının açılışı için aranıp davet edildiğimde çok sevindim.

Diğer taraftan projeye emek verip hızla hayata geçirilmesi için çabalayan, fırın hayata geçirilene dek, glütensiz gıda paketleriyle destekte bulunan, önceki dönem Sosyal Yardım İşleri Müdürü Murat Sütçü’nün açılışa davet edilmemiş olmasına çok üzüldüm.

Açılış kurdelesini kesmek konusunda makasın ilk verilmesi gereken kişi olduğunu düşündüğüm Murat Bey, hayata geçirilmiş bu güzel projenin en büyük emekçilerinden biri olarak orada olmalı ve orada alkışlanmalıydı.

Umarım gün gelir politik görüşü ya da kiminle gelip kiminle gittiğine bakılmaksızın emek ödüllendirilir ve emek sahipleri görmezden gelinmeyerek her şeye rağmen alkışlanır.

Esas olan halka hizmetse, hizmet edenin etiketi umursanmaz. Hatta sizden olmadığı halde size puan kazandıracaklar daha çok alkışlanmalı daha çok onure edilmeli değil midir?

Bu küçük eleştiriyi bir tarafa koyarak, Batman Belediyesini, hayata geçirdiği proje için tebrik ediyorum. Umut ediyorum ki bu projenin devam ettirilmesi ve daha da geliştirilmesi konusunda yapılan ve yapılacak eleştirileri art niyet aramaksızın dikkate alır.

Benzeri hizmetlerle, halkın yararına nice kurdele kesmek dileğiyle…            

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
hiranın evladı
hiranın evladı 2 ay önce
kayyumun hayata geçirdiği hizmeti belediye yapmış gibi yazı yazmak vayy bea