- 12-04-2023 20:24
- 120
Batman’da imar planları ve imar uygulamaları ile ilgili yeni bir döneme girdik.
Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli iki büyük depremden sonra şehrimizde de birçok bina hasar oluşmuş, yapıların sağlamlığı ve güvenirliği tartışma konusu olmuştu.
Batman Belediyesi Yönetimi deprem sonrası yapılarda oluşan hasarların tespiti doğrultusunda yeni yapı ruhsatlarında değişikliğe gitti.
Bundan sonraki süreçte Batman’da yapılar, belirlenen 14 maddelik esaslara göre düzenlenecek ve belirlenmiş bu kurallar doğrultusunda ruhsatlandırılacak.
Vali ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp başkanlığında konuyla ilgili toplantı yapıldı.
Bina güvenliği, yapı güvenliği ve kaçak yapı konusunun masaya yatırıldığı toplantıda, inşaat ruhsatı ile ilgili belirlenen kriterler tek tek açıklandı.
İşte bina yapacak olanlardan istenecek kriterler.
1-Tüm betonarme yapılarda radye temel yapılması zorunlu olacak.
2-Parsel bazında yapılacak zemin etüdleri ile ilgili jeolojik ve jeofizik çalışmalar neticesinde ulaşılan verilerden zemin sınıfı ve zemin parametre değerleri statik projeye esas hesaplamalarda ((VS) 30, (N60)30, (CU) 30) zemin sınıfı düşük olan değerler dikkate alınacaktır. ZE ve ZF sınıfı olan zeminlerde üniversite onaylı geoteknik rapor talep edilecek.
ZE ve ZF sınıfı olan sıvılaşma riski, zayıf zemin (yumuşak zemin), su varlığı, farklı oturma, ani oturma gibi sorunlu zeminlerde, zeminde olan soruna uygun tespit edilecek zemin iyileştirmeleri (jet grout, fore kazık, kompaksiyon, enjeksiyon, taş kolon gibi) yapılacak.
Zemin etüt raporları sorumlu yapı denetimin ilgili mühendislerince de (jeoloji, jeofizik ve inşaat mühendisleri) incelenip imzalanacak.
3-Konut alanı ve ticaret + konut alanı olarak gösterilen parsellerde kolon ve perde yüzey alanı minimum saçaklar dahil normal kat alanının yüzde 2’si olacak.
Yüzey alanlarından minimum yüzde 1’i perde olarak yapılacak. Bina köşelerinde deprem perdeleri yapılması zorunludur.
Ana merdivenler ve yangın merdivenlerinin kat ve ara sahanlıklarının uygun yerlerinde perdeler yapılacak.
Asansörlerin çevresinde 3 tarafı perde olacak şekilde uygulama yapılması zorunludur.
4-İmar planlarında konut alanı ve ticaret alanı olan parsellerde yapılacak yapıların kolon ve perde elemanlarının kesitleri, bodrum kattan çatı katına kadar korunacak olup küçültülmeye gidilmeyecek. Ticari + konut alanı olan yerlerde sadece zemin kattan sonra kolon ve perde elemanlarının kesitlerinde küçültme yapılabilecek.
Normal katlarda kesit küçültmesine gidilmeyecek.
5-Kısa kolona kesinlikle izin verilmeyecek.
6-Bodrum katların en az 3 tarafı perde yapılacak.
7-Konut alanı, ticari + konut alanı olarak imar planında 3 kat üzeri olan parsellerde yapılacak yapılarda bodrum kat yapılması zorunludur.
8-İmar planında 2 kat üzeri olan betonarme yapılarda minimum C30 beton kullanılacak.
9-İmar planlarında konut alanı, ticaret + konut alanı ve ticaret alanı olarak gösterilen parsellerde asma kat yapılamayacak.
10-Kapalı ve açık çıkmaların bulunduğu bina cephelerinde çatı saçağında yapılan döşemeler hariç, tüm konsollar 1,50 metre ile sınırlandırılacak.
Kapalı ve açık çıkmaların bulunduğu kısımlarda kolonlar kirişlerle bağlanarak çerçeve sistem tamamlanacak ve süreklilik 2 yönde sağlanacak.
Tüm konsollar (kapalı ve açık) için moment çerçevesi tamamlanacak.
11-Kirişlerde, saplama kirişe saplama kiriş yapılmayacak.
12-İmar planlarında konut alanı, ticari + konut olanı olarak gösterilen parsellerde yapılacak yapılarda kiriş net açıklığı 6 metreyi geçmeyecek.
13-Kolonlarda çoklu etriye kullanılacak.
14-Yapıların cephelerinde yer alan klimalar binalara ekstra yük getirdiğinden cephelere monte edilmesine müsaade edilmeyecek olup; mimari projelerde klima yerleri gösterilecek.
Bu kriterlere ek olarak, bundan böyle nerede olursa olsun kaçak yapılaşmaya müsaade edilmeyecek.
Yapı ruhsatları ve bina yapımı ile ilgili alınan bu kararlar depreme dayanıklı binalar inşa edilmesi için atılmış önemli adımlardır.
Umarım nokta ve virgülüne kadar herkes kurallara uyar.