BATMAN EĞİTİMİNDE KARDAK KRİZİ

81 ilin 80’ninde yapıldı ama Batman’da yapılmadı. Sen gel 250 öğretmenin sınav puanına dayalı yöneticilik atama başvurusunu al ama atamalarını yapma. İş gelir 3 yıl sonrasında böyle elinizde patlar.

2011 yılında bir sınav yapılır bu sınavla okullara idareci seçilecektir. Batman’da Müdür ve Müdür Yardımcılığı sınavında 250 öğretmen veya idareci başarılı olur. Bu 250 yönetici adayı atama beklerken atamaları yapılmaz.

81 ilin 80’inde aynı sınavın başarılı olanları atanırken bir tek Batman’da atamalar yapılmaz. Batman’ı bu kadar özel kılan neydi peki?

Eski Milli Eğitim Müdürü Şerif Akboğa döneminde sınav puanına dayalı yönetici başvurularını almasına rağmen, atamaların neden yapılmadığının gerekçesi neydi dersiniz?

Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Bakanlıkla yaptığı 3 yazışmada, sınav puanına dayalı yönetici atamalarını yapmasam olur mu diye sormuş ve bakanlık bu soruya cevap vermemişti.

Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri artık bu cevapsızlıktan mı cesaret aldı nedir atamaları yapmadı.

“Sükut ikrardan gelir” atasözünün ezberinde bir neslin fertleriyiz ne de olsa.

Bakanlık resmi olarak soruyu cevaplamayınca, Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü sınav puanına dayalı yönetici atamalarını yapmıyor.

Ne yapıyor peki, mülakatla yöneticileri atamaya başlıyor.

E malumunuz o mülakatlarda kimlerin, Kemal Sunal’ın mı Zeki Alasya’nın mı filmiydi belki de Şener Şen, “bir sene beş bene” hesabıyla kendine bol keseden 100 ya da 99 puan verdiğini hepiniz biliyorsunuz zaten.

2014’te yapılmayan ve yaklaşık olarak 250’ye yakın atama bekleyen idareci adayını mağdur etmesi sonucu, 4 eğitimci mahkemeye başvuruyor.

Mahkeme bu dört başvuru sahibinin lehine karar verdi. Milli Eğitim Müdürlüğüne bunları atayın diyor.

Milli Eğitim Müdürlüğü ne yapacak bilmiyoruz çünkü karar henüz kendilerine tebliğ edilmemiş ama görünüyor ki bir üst mahkemeye başvurarak işi daha da uzatacaklar.

250 idareci adayının yarısından fazlası zaten mülakat ve EK2 şartları (Kaç yıl hizmet sahibi olunduğu, yüksek lisans ya da doktora yapılıp yapılmadığı, başarı belgesi ya da maaş ödülü olup olmadığı vb.) esas alınarak ataması yapılmış deniliyor.

Geriye kalanların durumu ne olacak bunu önümüzdeki süreç gösterecek.

Farz edelim ki Milli Eğitim Müdürlüğü dedi ki yanlışımı düzeltip bunları atayayım, hangi okula atayacak hakkını yediği ve yedirdiği bu eğitimcileri.

Bu eğitimcileri ataması gerektiği okulları mülakat ve EK2 ile doldurdu.

Bakın o zaman ne olacak. O idarecilere hadi siz sınıflarınıza mı dönün diyecek kabaca bir hesapla 531 idareciye.

2014’te uygulanmaya başlanan yeni usule göre müdürlüğe ilk defa görevlendirilmesi yapılan 177 kişinin her biri kendine iki yardımcı ataması yapmışsa 177*2=354 yardımcı ataması anlamına gelir, müdürleri de eklersek buna 531 idarecinin durumu ne olacak.

Sınav puanına dayalı yönetici ataması yapılamayan ve mahkemece haklı olduklarına hükmedilen yönetici adaylarının yanı sıra yukarda kabaca hesabını yaptığım 531 idarecinin belirsiz durumu da Batman’da eğitimi felç edecek.

Varsayalım ki Milli Eğitim Müdürlüğü ya da Bakanlığı, mahkemenin lehine karar verdiği ve sınav puanına dayalı ataması yapılmayan idarecilerin atanmasına karar verdi ve atamasını yapmak istedi. 2014’te mülakat artı EK2 usulüne göre atanan idarecilerin durumu ne olacak. Sınıflarınıza öğretmenliğinize mi dönün denilecek.

Bunu demek de o kadar kolay olmayacak ve o zaman onlar da mahkemeye giderek, diyecekler ki “maddi ve manevi olarak kazanılmış haklarımı benden geri alamazsın

81 ilin 80’ninde görülmemiş bir cambazlık ile yönetilmeye çalışılan Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü kendi kendine ördüğü bu sorun yumağından nasıl çıkacak ve söz konusu hakkını yediği onca eğitimciye hakkını nasıl teslim edecek.

Mahkemenin haklı bulduğu 4 kişiyi atayarak diğer atanmamışlara emsal bir durum oluşturarak daha önce atadığı 531 idarecinin de yeniden hakkını yemiş olmayacak mı?

Bir arkadaşım diyor ki Batman Milli Eğitim ve atamalar Kıbrıs sorunu, Kardak krizi gibi, çözümsüzlük tek çözüm olmuş.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ