- 25-07-2022 00:30
- 30-04-2024 20:21
- 40
Geçen hafta Batman Vizyon-2030 Konferansının “Batman’da Kentleşme”, “Batman’da İstihdam ve İşsizlik” ve “Batman’da Enerji” başlıklarında ortaya çıkan sonuçları aktarmıştım. O sonuçlarda Batman’da ilgili konu başlıklarına ilişkin olmak üzerepek çok hususta iyileştirilmelerin yapılabileceğini ve geleceğe umutla bakabileceğimizi gördük.
Bu haftaki yazımda ise “Batman’da Sanayi ve Ticaret”, “Batman’da Tarım ve Hayvancılık” ve “Batman’da Sağlık” hususlarındaaynı kitapta ortaya çıkan sonuçlara yer vermek isterim.
***
“Batman’da Sanayi ve Ticaret bölümünde, Batman için stratejik sektörlerin tekstil, petrol ve tarım olduğu görülmüş ve bu sektörler ile birlikte Batman’da sanayi ve ticaret kollarının geliştirilmesi için yapılması gerekenler tespit edilmiş, çözüm önerileri ve eylem planları sunulmuştur. Bu sektörler ile ilgili yan sanayinin geliştirilmesi, ihtiyaç duyulan hammadenin işlenmesi ve üretilmesi gerektiği orataya çıkmıştır. Böylelikle hem istihdam alanları artacak hemde sektörün karlılığı artacaktır. Özel sektör ise girişimcilik ruhunu, bilimsel temellere dayandırarak, maliyet/getiri, risk/fırsat analizlerini yaparak yönlendirmeli, işin gelişimine bağlı olarak profesyonelleşme süreçlerinde proaktif davranarak gerekli uzman desteklerini problem yaşamadan alarak faaliyet ve büyüme süreçlerini yönetmelidir. Bu amaçla, stratejilerin uygulanmasında kamu kesiminin, özellikle Üniversitenin, öncülük yapmasının daha doğru olacağı sonucuna varılmıştır. Başta TPAO, TÜPRAŞ ve diğer özel petrol kuruluşlarının yanısıra tekstil ve inşaat sektörü, diğer tüm kamu ve özel kurumların ve kuruluşların ihtiyaç duydukları makine tachizat ve sarf malzemelerin fizibilitesi ilgili kurumlar tarafından yapılarak yatırımcıların bilgisine sunulmalıdır. Böylece Batman’da sanayicilerimiz tarafından üretim kolları geliştirilebilirse istihdam ve kârlılık artacak; ürünlerin yakın olan Ortadoğu pazarına ihraç edilebileceği ortaya konulmuştur. Firmaların sayısal olarak artmasının yanında kurumsallaşması, markalaşması çok önemlidir. Bunun sağlanması için ar-ge ve inovasyon alanında Üniversite ile iş birliği yapılması gerektiği ön plana çıkmıştır.Bu konuda Batman Üniversitesinde yakın zamanda faaliyete geçecek olan Teknokent ve bu Teknokent bünyesinde hizmet edecek kuruluşlar ile birlikte teknolojik gelişme süreci de yakalanabilecektir. Kuruluş aşamasında olan İkinci Organize Sanayi Bölgemiz için ilgili paydaşların görüşleri alınmak suretiyle yeni yatırımcılara yer verme aşamasına geçilecektir. Bununla beraber ihtisas OSB’lerin de kurulması gerektiği görüşü ön plana çıkmıştır. Batman-Mardin yolu olarak önerilen ve Batman Üniversitesi sahasından geçen yolun yapılması hem Batman’ı lojistik olarak daha avantajlı hale getirecek hem de Batman Üniversitesinin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Ayrıca, Batman-Diyarbakır demiryolunu taşımacılığının hızlı tren opsiyonu da gözönüne alınarak geliştirilmesinin şehrin gelişimine önemli katkılar sunacağı aşikardır.AVM’lerin şehrin sosyal hayatını canlandırıcı ve hayatı kolaylaştırıcı etkisi olmakla birlikte şehrin diğer ticaret erbaplarına olan zararları göz önündetutularak daha fazla açılmaması veya şehre uzak noktalarda ve küçük/yerel esnafa daha fazla zarar vermeyecek şekilde faaliyet göstermesi gerekmektedir(Batman Vizyon-2030 Arama Konferansı Tam Metin Kitap, 2022, s.279-280).
“Batman’da Tarım ve Hayvancılık konu başlığı ile Batman tarımına yeniden bakılmaya çalışılmıştır. Batman’da tarım ve hayvancılık sektörünün önemine ve bölge ekonomisine yaptığı katkıya vurgu yapılmış; sektörün sorunları ve çözüm önerileri tespit edilmiştir. Ayrıca GZFT (SWOT) analizi yapılarak ilimiz tarım ve hayvancılık sektörünün güçlü ve zayıf yönleri belirlenmiş, sahip olduğu fırsatlar açığa çıkarılarak farkındalık yaratılmış ve potansiyel tehdit oluşturabilecek unsurlar vurgulanmıştır. İlimizde alternatif ürün çeşitliliğinin artırılması, hayvancılığa dayalı sanayinin geliştirilmesi, Antep fıstığı fidanlarının 3. ve 4. sınıf tarım arazilerine ekilmesine dikkat edilerek bahçe tesislerinin artırılması, hayvancılıkta yerli ırklara (Koçeri) önem verilmesi, tek tip ürün tarımından polikültür tarıma geçilmesi, coğrafi işaret almış ürünlerin sayısının artırılması, üreticilere gerekli eğitimler verilerek geleneksel yöntemlerle yapılan üretim yerine modern teknolojilerin uygulanmasının teşvik edilmesinin “2030 Tarım ve Hayvancılık” vizyon hedeflerine ulaşılmasına katkı sunacağı sonucuna varılmıştır.Ayrıca ilimizde kurulması planlanan “Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi”nin faaliyete geçirilmesi, şehir merkezinde besicilik yapan yetiştiricilerin il dışına çıkmasını sağlamakla birlikte hayvancılığın profesyonel şekilde yapılmasına katkı sunacak ve ilimizde hayvan yetiştiriciliğinin geliştirilmesine önemli ivme kazandıracaktır. Bununla birlikte “Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği” projesi kapsamında kurulan lavanta bahçelerinin ilimiz ekolojik koşullarına uyum sağlaması, çiftçilerin alternatif ürün çeşitliliğine yönelimi ve teşvik edilmesi açısından önemli bir veri olarak göze çarpmaktadır.Bu konu başlığında, geniş kapsamlı olarak değerlendirilen ve tüm unsurlar gözetilerek hazırlanan bu çalışma, ilimizin tarım ve hayvancılık konusundaki gelişimine ışık tutacak ve bundan sonra yürütülecek çalışmalara yön vereceği sonucuna varılmıştır” (Batman Vizyon-2030 Arama Konferansı Tam Metin Kitap, 2022, s.280-281).
“Batman’da Sağlık oturumuna Batman İl Sağlık Müdürlüğünden, kamu ve özel hastanelerden üst düzey yöneticiler (müdür, müdür yardımcıları, başhekim, başhekim yardımcıları, hastane birim yöneticileri), araştırmacılar, sendika temsilcileri ve Batman Üniversitesi’nden akademisyenler katılım göstermişlerdir. Yapılan oturumda sağlık tesisi ve sağlık personeli eksikliği önemli sorunlar olarak ortaya konmuştur. Bu çalışmada, konferans oturumunda yapılan sunumlarda ortaya konan görüş ve düşünceler doğrultusunda Batman ilinin sağlık hizmetleri açısından mevcut durumu, sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri SWOT analizi ile birlikte rapor olarak sunulmuştur.Konferans kapsamında, nitelikli sağlık iş gücünün (yandal branş uzmanı hekim eksikliği) ülke genelinde azlığı ve bu iş gücünün tercih sıralamasında Batman’ın gerilerde yer alıyor oluşu ile Tıp Fakültesinin olmayışının önemli eksiklikler olduğu dile getirilmiştir. Yeni yataklı sağlık tesislerine ihtiyaç duyulduğu, bu çerçevede 500 yataklı hastanenin inşaat çalışmalarının bir na önce bitirilmesi gerektiği, aynı zamanda dal hastanesi (Göğüs Hastalıkları ve Psikiyatri gibi) ihtiyacının karşılanması gerektiği,Batman Üniversitesi bünyesinde Tıp Fakültesi kurulması için Batman Üniversitesi Rektörlüğü ve Batman İl Sağlık Müdürlüğü öncülüğünde ilgili makamlarla gerekli görüşmelerin yapılması gerektiği,Batman’da kurulması için izin alınan Onkoloji Tanı ve Tedavi Merkezinin çalışmaya başlaması için gerekenlerin bir an önce yapılması gerektiği dile getirilmiştir. Aynı zamandaEğitim ve Araştırma Hastanesinin Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile afiliasyonunun sağlanması, Batman’a Tıp Fakültesi kurulması hâlinde Batman Üniversitesi Tıp Fakültesi ile afiliasyonunun sağlanması gerektiği,evde hemodiyaliz uygulaması için altyapı çalışmalarının yapılmasının gerektiği,Batman’da kurulu bulunan aile sağlığı merkezlerinin hizmet ve fiziki standardizasyonu için gerekli çalışmaların gerçekleştirilmesi gerektiği dile getirilmiştir.Bu konferans, sağlıkta yaşanan gelişmelerin seyrine katkıda bulunmak ve halkın sağlık ihtiyaçlarının doğru bir biçimde kanalize edilmesi için öneriler sunmayı hedeflemiştir” (Batman Vizyon-2030 Arama Konferansı Tam Metin Kitap, 2022, s.280-281).