- 07-09-2021 11:29
- 07-09-2021 11:35
- 6
Yıllardır fotoğraf çekerim.
Börtü böcek peşinde ya da kimsenin göremediğini ölümsüzleştirme peşinden koştum durdum.
Bazı sağlık nedenlerimden dolayı bu aralar ara verdiğim fotoğrafa sevgim hiç bitmedi nerede bir sergi görsem ilahi gider fotoğrafları tek tek inceler kendime eleştirel yaklaşır ya da çok beğendiğimi yüksek sesle ifade ederim.
Ayrılırken de emek veren fotoğrafçı dostumu da kutlamayı ihmal etmem bir şekilde onu onure etmeden oradan ayrılmam.
Birkaç gün önce dostum Seyda Goyan beni aradı.
Yıllardır büyük bir emekle çektiği bazı fotoğraflarından bir seçki hazırlayıp sergi açacağını söyledi.
Doğrusu duyunca çok heyecanlandığımı hemen söylemeyeyim.
Çünkü sevgili Seyda’nın çalışmalarını hep uzaktan da olsa takip eder, çalışmalarını çok beğenirdim.
Bu konuda her türlü yardıma hazır olduğumu ona ilettim.
Şimdi Seyda’nın hayatını. kendisinden dinleyelim.
…
Ben Seyda Goyan 1965'te Uludere’de doğdum.
1990’da devlet memuru olarak işe başladım.
1993te köylerin boşaltılması aynı zamanda Kürt halkının kültürel erozyonunun başlangıç noktası oldu.
Kendi imkân ve çabalarımla amatör bir şekilde gücüm yettiği kadar folklorik derlemeleri yapıp kayıt altına alarak arşiv oluşturdum.
Kültürel erozyonun istilasına uğrayan bu kültürümüzün her hangi bir dalında yoğunlaşmam imkânsız. Çünkü yaşamın her alanında kaybolmaya yol almıştır.
Bu yüzden yaşamın her alanında derleme yaptım.
Folklorik şarkılar, destan tekerleme bilmece, çocuk oyunları büyüklerin oynadığı oyunlar göçebe hayatı.
Bunları fotoğraf, video ve tekst olarak arşiv oluşturdum.
20 tane belgesel film yaptırdım. 2020 de Uludere’de babadan kalma eski taş topraklı evimi etnografya müzesine çevirdim.
Müzeye yoğun bir ilgi var.
Bin değişik ürün mevcut Batman Kültür Müdürlüğü, İsmail Beşikçi Vakfı, Şirnak Üniversitesi, Uludere Belediyesinin dikkatinde çekmiş olup onlara devretme teklifinde bulundular.
Uludere Belediyesi bölgenin mimarisine uygun bir müze evi projesi Kültür Bakanlığına sunulmuş, bakanlığın olurunu bekliyoruz.
Bütün bu çalışmalarım memur olduğumdan dolayı pazar günleri dini ve resmi tatil günlerinde, senelik izin ve rapor aldığım günlerde yapıyordum.
Derlediğim folklorik çalışmalarımın ürünü olarak 5 tane folklorik kitabim yayımlandı. Stranên Folklorîk Ên Botan. (Botan folklorik şarkılar) Antolojiye Dengbêjan (Dengbêjler Antolojisi) ve Uludere ağızıyla aşk, kahramanlık ve dini içerikli destan kitabim oldu.
Kültürel aktivitelerimi daha serbest yapa bilmem için 2017 tarihinde erken emekliliğe ayrildim.02.09.2021 Batmanda benim ikinci sergim oluyor.
2014'te Federal Irak Kürt şehirlerinde Süleymaniye, Hewlêr. Dihok Zaho ve İsveç Stokholm’da oldu. Bu sergimi kendi memleketimde de önümüzdeki hafta açmayı heyecanla bekliyorum.
Bu sergi, kitaplarım ve etnografya müzesi ile birlikte Uludere tarihinde birer ilklerdir.
İnternet çağına ve hızla değişen dünyaya ayak uydurmaya çalışan yeni neslin geçmişini bilmedikleri için kayıp yaşam adını vermemin sebebi geri dönüşü olmayan bir yeni yaşam tarzına doğru hep beraber ilerliyoruz şeklinde sohbet ettik son zamanlarda gezdiğim gördüğüm en güzel fotoğraf sergilerden bir tanesiydi. Bu konuda bize yardımlarını esirgemeyen başta Sayın Batman İl Kültür ve Turizm Müdürü İhsan Aslanlı, Batman Şehit Şenay Aybüke Yalçın İl Kütüphane Müdürü Derya Alpala Hanım Efendi ve TED Müdürüz Hasan Erdal Beye teşekkür ederim.