- 18-02-2018 22:13
- 30
Bugün toplumun en önemli problemi eğitimdir. Eğitim konusu gündemimizin ilk maddesini teşkil etmelidir. Fakat bu konu ile ilgilenenler ya bu problemin farkında değil ya da alışkanlıklarının gereği toplumun gelecek endişesini taşımayarak günü birlik pansuman tedbirlerle işi geçiştirmektedirler.
Bu eğitim meselesini birkaç makalede ele alarak bu günkü eğitim sistemi ve olması gerekeni sizlerle paylaşacağız.
İnsanın en belirgin özelliği, birey olma şahsiyettir. İnsanın her bireyi başka bir türdür.
Tabiatın ve hayatın seyri içerisinde tercihi vardır. Tek bir yolun yolcusudur.
Bundan dolayı ameli ve idari zaruretler ve ortak ölçütler gerektiği doğrudur.
Ne var ki insanlar ameli ve idari zaruretler içinde kalıplara dökülmekte, bu da giderek artmaktadır. Bu arada kaybolan şey insanın özgürce ve çeşitlilik halinde gelişimidir.
İnsanın tabiatı ile uyumlu olmayan, insanı feci şekilde zayi eden donuk kalıplardan biriside ortak eğitim dönemidir.
İnsan bireyinin farklı yetenekleri vardır. Oysa modern eğitim sistemi bunları tümünü tek ve belirli zaman kalıbına dökmüştür.
Eğitim konuları, ruhi ve fikri terbiyede kalıp, köksüz ve günübirliktir. Eğitim süresi realist değil, kişilerin alım kabiliyetleri dışında, dayatmacı, uzun süreli ve tekrara dayalıdır.
Oysa kişilerin aşama kabiliyetleri farklıdır. Kaplumbağa ile aslanın aynı yolu, aynı anda kat etmeleri mümkün değildir. Kabiliyetleri gereği hız yapanlar, kurallar ve kanunlarla heder edilmektedir.
Okuryazar olma ortalama 3 yıl olabilir. Gerisi israf ve kişiyi heder etmektir.
Öğretmen; sürücülerin sollama yapmasını engelleyecek ve baştan sona kadar iki saatte varılacak bir mesafeyi altı saatte almasına neden olan bir trafik polisi değildir.
Okullar sınırlı eğitimden serbest eğitime geçmek zorundadır. Her çocuğun, her yaşta her mevsimde seçtiği okula gidebilme ve seçtiği derse girme serbestesi getirilmelidir. Yani mektep zamana göre tek tip ders programı düzenleyemez. Öğrenciler ders seviyesine ve türüne göre tek tip yetiştirilemez.
Öğretmenlerin yetenek ve kabiliyetleri de önemlidir. Öğrenciyi aldığı seviyeden nereye ulaştıracağı tespit edilmelidir. Bunun için eğitim batı kültürünün dizaynından kurtularak insanın inşa projesi olan Kur’anı Kerim temel alınmalıdır. Bütün toplum kurumlarımız; hayati, maddi, siyasi, ekonomik ve milli tezahürlerimiz İslam’la anlamlandırılmalıdır. Kur’anı Kerim eğitimin temel kitabı olmalıdır. Mana ve maksadı hayatı tanzim etmelidir.
Bir sonraki yazımızda toplumun önemli eğitim kurumu olan cami ve mescitlerimiz ele alınacaktır.
Selam ve dua ile..