- 03-12-2021 00:07
- 02-12-2021 16:00
- 12
Deizimin artması, ahlâkı çöküntünün çoğalması ve yozlaşmanın tavan yapması düşündürücü ve üzücüdür.
Diyanet ve onun mensuplarına, manevi tahribatı önlemede fazladan iş düşmektedir.
Diyanet; ihtişamlı genel merkez, il ve ilçe müftülük binaları, lojman ve makam araçlarıyla değil; Cami ve cemaati ile kaîm ve daim olur.
Camideki cemaatin çeşitliliği, sayısı, devamlılığı, bayanların rahatlıkla ibadet edebilmeleri, çocukların sesleri, caminin açık olması ve sohbetlerin olması camî’ye değer katacağıdır.
Vaizlerin cami dışındaki insanlarla irtibat kurmaları, irşad faaliyetlerini artırmaları, camî ile vatandaş arasında köprü görevini yapmaları diyanete değer katacağıdır.
Camilerde; memur mantığı ve mesai kavramıyla görev, mesai bitimi camiyi, hatta bahçesiyle beraber ibadete kapatmak, vatandaşın kullanımını engellemek yanlış olduğudur.
Bağlar Bağcılar Mahallesi'nde bir camiye gitmek isterken caminin dış kapılarının kilitlendiği görünce (ikindi namazı sonrası); "Hayırdır niye kısıtlıyorsunuz?" diye sorduğumuzda "Hırsızlık olayları var."
"Neden caminin bahçesini, şadırvanını... tamamını kapatıyorsun?" dediğimde "Mesaim namazdan önce açıp namaz bittikten belli süre sonra biter." cevabını aldım.
"Camiye gelmek, abdest almak, namaz kılmak... ve benzeri bir ihtiyaç için gelinirse ne olur?" dediğimde "Mesaim bitti" cevabı.
Dona kaldım.
Daha öncede camiler mesai bitimi kapatılır ancak namaz kılınacak bir yer bırakılırdı.
Ne günlere kaldık.
Hırsızlık bahane.
Camileri cami olmaktan çıkarmak şahane.
Cami; Müslümanların bir araya geldiği, dertler ve sorunlara çözüm arandığı, ilim ve istişarenin yapıldığı yerlerdir.
Arapça cem' kökünden türeyen "toplayan, bir araya getiren" cami' kelimesi, cuma namazı kılınan el-meacidü'l-câmi' (cemaati toplayan mescid) tamlamasının kısaltılmışıdır.
Mescidü'l- Harem; Mekke'de "Harem" bölgesinde yeryüzündeki inşa edilen ilk mabet ve camidir.
Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem'in Medine'ye hicret ettiğinde yaptığı ilk iş ise Mescudu'n- Nebi inşa etmesidir.
Günümüze kadar inşa edilen camiler; eğitim, öğrenim, imarethane, dinlenme, irşad ve sosyal faaliyetleriyle 7/24 açık olan yerlerdi.
Ne günlere kaldık?
Bu vazifeyi rızay-i ilahî için yapan imam ve diyanet camiasından özür dileyerek; makam araçları, lojmanlar, protokoldeki yerler... ve benzeri imkanlarla mutlu azınlık.
Merkezden hazırlanan hutbe, merkezi sistemde okutulan ezan ve verilen vaiz.
Vatandaşı camiden nasıl soğuturuz mantığı ve mesai kavramı.
Camiler sadece namaz kılınan ve belli saatlerde açılıp kapanan yerler olarak kabul edilirse vah halimize!.