- 01-04-2023 14:00
- 01-04-2023 20:22
- 58
Felsefe sözcüğü Antik Yunan kökenli olup "philo" ve "sophia" sözcüklerinin birleşiminden oluşur. Anlamı ise bilgelik sevgisidir, bilgelik sevgisiyle dolu kişilere "filozof" denir.
1960'ların başında, Matthew Lipman çalıştığı üniversitedeki öğrencilerin analiz ve sentez konusunda yetersiz olduklarını fark eder. Yüksek puanla alınan öğrencilerin düşünmeyi bilmediklerini ve bunda bir sorun olduğunu düşünür. Bu nedenle, çalıştığı üniversitedeki kreşte 3 yaşındaki çocuklar üzerine çalışmaya başlar ve 1970 Yılında Lipman, P4C sistemini Bilim Dünyasına deklare eder. Bu yöntem, İngiltere, Hollanda ve Fransa gibi ülkelerde eğitim modeli olarak uygulanıyor.
P4C 'yi 4 temel başlıkla(4C) ele alabiliriz; 1. Creative (Yaratıcı) 2. Critical (Eleştirici) 3. Carring (Özenli) 4. Collaborative ( Dayanışmacı) düşünme biçimlerini kazandırmaya çalışıyor. Bunu Sokratik (Diyalog) yöntemi ile yaparız.
Çocuklar doğuştan meraklıdır ve şüpheci olma eğilimleri var. "Bu nedir?", "Bu nedir?", "Bu nedir?" gibi sorularla ebeveynin ve öğretmenin peşini bırakmazlar.
Felsefe sohbetleri yapan toplumlar çağdaştır, moderndir. Ayrıca, "İyi bilim insanları aynı zamanda iyi felsefecidir" unutmamalıyız. Bu sistemin başarısı kanıtlandı ve bu sistem (P4C), Türkiye'de 4 yıldır uygulanmaya başlandı. Çocuklar İçin Felsefe, 21. yüzyıl öğrenci yaklaşımına uygundur. Sayısal ve sözel derslere, bilime, sanata katkısı yadsınamaz.
Matthev Lipman, dersinizi "Başladığınızdan daha fazla soru ile bitirirsiniz" der. Bu sayede, çocukların doğru soru sormalarını, düşündüklerini sorabilmelerini, öğrendiklerini sorabilmelerini ya da sorularla sorabilmelerini sağlarız.
P4C teoriyi pratikle birleştiren bir öğrenme yöntemidir ve yaşamla iç içedir. Empatiyi geliştirir, fikirlerin çatışmasıyla yeni fikirlerin ortaya çıkmasını sağlar. Mottomuz "Her çocuk bir filozoftur."
Hayret derecesinde bilgi kalabalığı var, çocuğun ulaşabileceği çok sayıda online kaynak var.Yeni olan bilgiyi tercih etmeliyiz. Bilgiyi çocuk bulmalı bu şekilde öğrenme kalıcılaşır, merak, hayret, şüphe duyan çocuk yol alır, P4C'nin nihai hedefi budur. Düşünen birey meydan okuyandır, eski bilgiye meydan okur, hedef yeni bilgi...
Büyük zihinlerin büyük soruları vardır ve çocuklarımızı büyük sorularla donatmalıyız. Onları büyük sorularla okyanusa atmalıyız. Bırakalım sorularla cebeleşsinler belki çözüm bulurlar ya da bulmasınlar!!!
Ereğimiz, bu topraklarda geliştirilen felsefeyi, tekrar bu topraklara geri vermektir. "Güçlü çocuklar yetiştirmek, sorunlu yetişkinleri onarmaktan daha kolaydır" sözü de kıymetlidir. En önemli sorularımız "Neden?/ Geçmiş Zaman" ve " Ne?/Şimdiki Zamanı" sorgular. Sınıflarımızı felsefi coşkuyla doldurmalı, çocuklarımızı antik çağlardan günümüze evrensel bir disiplin olan Çocuk Felsefesi ile yetiştirmeliyiz.
Mehmet Emin yusufoğlu 2 yıl önce