- 08-02-2023 00:05
- 07-02-2023 21:35
- 50
Çağın ihtiyaçlarına cevap verecek ve geleceği kurgulayacak formatta bireyler yetiştirmeliyiz. Ihtiyacımız olan yetenek ve beceri DNA’da kodlanmıştır. Bunu ortaya çıkarmak ebeveyn ve eğitimcilerin nihai görevi olmalı.
İmgeleme ve soyutlama yöntemleriyle türümüz zeki canlılar haline geldi. İnsanoğlunun arkasındaki iz; ellerinin, alın terinin ve yüz binlerce yıllık emeğinin ürünüdür. Bize düşen sanat ve sporla becerikli çocuklar yetiştirmek zihinlerde ilgi kıvılcımları uyandırmaktır.
Sanat ve spor aktiviteleri beyinde farklı kasları ,alanları çalıştırmaktadır. Spor yapan çocuk oksitosin hormonu salgılar, çocuk bu etkinlikle mutlu olur, zihni rahatlar, motivasyonu artar. Bu şekilde çocuk kendini keşfeder, utangaçlık ve çekingenlikten kurtulur. Kendi ile barışık mutlu bir birey olur.
Çocuklarımıza ne tür yetenek ve beceriler kazandırmalıyız?
1- Çocuğumuza yerel ve modern dansları öğretmeliyiz, dans akıl almaz bir vücut dilidir.
2-Çocuğumuz bir müzik aletini çalabilmelidir. Her dilin bir melodisi tınısı var, nota öğrenerek bu tınıyı yakalar. Müzik sayesinde; planlama, strateji, dikkat ve odaklanma yetileri gelişir. Bu şekilde öğrenme hızları artar.
3- Çocuk bir spor dalında çok iyi olmalı.Düzenli spor yapan(basketbol, voleybol, yüzme, kort tenisi) ile yapmayan arasında en az 20 cm boy farkı olur.
4- Çocuklarımız dünyayı-müzeleri gezmeli, tarihi eserleri incelemeli, bu aktiviteler açık görüşlülüğü geliştirir, bir nesneyi farklı açılardan algılamayı sağlar.
5- Çocuklarımız ödüllü filmler, kaliteli tiyatro oyunları izlemeli. Sinema ve tiyatro duygu laboratuvarıdır. Bu şekilde canlarımıza sanatsal göz kazandırabilir.
6- Beyin yeni bir dil öğrendiğinde nöronlar arasında milyonlarca snaps oluşur. Bu bağlamda bir dil öğrendiğinizde beyin kendini yeniden düzenler. O ülkenin kültürünü, tarihini, edebiyatını öğrenir. Çocuğumuz İngilizce öğrenmeli.
7- Elzem bir konu olan bilişime gelince; dijitalleşen dünyada dijital yeteneklere sahip çocuklar yetiştirmeliyiz. Çocuklarımız en az 4 yazılım dili öğrenmek zorunda. Modern dünyanın yörüngesinde yer almak istiyorsak dijital yeterliliği olan çocuklar yetiştirmeliyiz.
Geleceğimiz olan çocuklarımız, canlarımız; ön görülmez geleceğin ekonomik ve sosyal pazarının farklı beceriler gerektireceğini bilmeliler. Esneklik, uyumluluk, problem çözme, eleştirel düşünme yönlerini geliştirmeliler. Bu şekilde uygar dünyanın evrensel yurttaşları olabilirler.
Çocuklarımıza geleceğin sorumluluğunu vermeli miyiz? Yükleri ağır olur mu? Olsun!
Beynimiz zoru sever ,zoru başardıkça özgüveni artar ve mutlu olur. Çıtayı hep yükseltmeliyiz. Hep daha yukarıya en yukarıya yükseltmeliyiz.Biz Mars'ı değil Andromeda'yı düşlemeliyiz.