- 23-03-2018 22:23
- 7520
Detoks, vücudun kendi kendini onarmasına yardımcı bir yöntemdir.
Detoksifikasyon genellikle gençleştirme, sağlık ve yaşam kalitesi iyileştirmek için ve belirli hastalıklar, alkolizm, sigarayı bıraktıktan sonra uyuşturucu bağımlılığı, tedavi etmek için kullanılır.
Bu, metabolizmayı iyileştirmek için, sebze çorba ve meyve suları, bitkiler (karahindiba, kişniş, devedikeni, pıtrak, ısırgan) kullanılır.
TOKSİNLERİ NASIL ATARIZ?
• Karaciğerden (bağırsaklar ve idrar yolu ile)
• Bağırsaklar (dışkı ile)
• Böbreklerden (idrar yolu ile)
• Akciğerlerden nefes alıp verdiğimiz hava ile
• Deriden terleme ile atarız.
İlkbahar, vücudu toksinlerden arındırmak için en ideal dönemlerin başında gelir.
Doğa ilkbaharda nasıl kendini yeniliyorsa, siz de kendinizi baştan aşağıya yenileyebilirsiniz.
En az bir haftalık bir detoks uygulamasına hafif ama çok etkili bir egzersizi de ekleyerek vücudunuza yeniden nefes alma şansı tanıyın.
Detoks yaparken öncesinde bağırsak detoksunu sonrasında karaciğer detoksu böbrek detoksu ve en son kan detoksu yapıp vücudumuzu yenileyeceğiz.
BAĞIRSAK DETOKSU
Ispanak: Bolca lif içeren bir sebze olduğu için bağırsak işlevlerini kolaylaştırır. Klorofilden yana zengin olduğundan organizmayı temizler.
Patlıcan: Bağırsakların daha hızlı çalışmasını sağlar. Sindirim sisteminden yağların emilmesini ve dışkı yolu ile atılmasını kolaylaştırır.
Pazı: Bağırsakları çalıştırır ve temizler. İdrar söktürücü özelliği de vardır.
Yer elması: Yüzde 7 – 8 oranında lif içerir. Ayrıca içeriğinde prebiyotikten yana zengin olan inülin adlı madde vardır. Böylece bağırsakların çok çalışmasını sağlar.
Elma: Kabızlığa iyi gelir. Pektinden yana zengin olduğu için, yağ emilimini azaltır.
Avokado: Yarım avokadoda aşağı yukarı 400 gram potasyum vardır. İçeriğinde glütation olarak bilinen antioksidan maddeyi barındıran bu meyve, alkol tüketiminden kaynaklanan toksinleri yakalayıp suda çözünür hale getirir ve böylece vücuttan uzaklaştırılmalarını sağlar.
Muz: İçerdiği potasyum yüzünden iyi bir ödem çözücüdür. Aynı zamanda güçlü bir antioksidandır.
Ananas: Hayvansal proteinlerle aynı menüde yer alırsa, onların parçalanmasını ve daha kolay sindirilmesini sağlar.
KARACİĞER DETOKSU
Karaciğer vücudun toksin atmasını sağlayan en önemli organdır.
Soğan çeşitleri, pırasa, pancar ve sarımsak: Kolesterolü düşürür, tümör oluşumunu engeller, kanser yapıcı maddeleri zararsız hale getirir, karaciğeri yeniler, toksinlerin hızla atımını sağlar. Salatalara çiğ formda ince ince doğrayarak eklemek etkindir. Özellikle sarımsak ve soğandaki toksin atıcı maddeler pişirildiğinde kaybolur. Salatanıza bir adet soğan, iki diş sarımsak ve bol pancar doğrayabilirsiniz.
Enginar: Enginar safra akışını uyaran antioksidan bileşikler içerir. Vücuttaki safra akışı ile birlikte, aldığımız yağlı gıdaların içerdiği zararlı maddeleri daha kolay temizlenir. Karaciğer dostudur.
Ispanak: Bolca lif içeren bir sebze olduğu için bağırsak işlevlerini kolaylaştırır. Klorofilden yana zengin olduğundan organizmayı temizler.
Brokoli ve diğer lahanagiller: Brokoli C vitamini yönünden zengin bir bitkidir. Karaciğer temizliğine destek olur ve kanser riskini azaltır. Brüksel lahanası, kıvırcık lahana ve karnabahar da aynı özelliğe sahiptir.
Pancar: İçeriğindeki betasiyanin adlı madde karaciğerin temizlenmesine katkı yapar. ‘Metionin’ olarak anılan amino asit de organizmanın atıklarının temizlenmesinde etkilidir.
Greyfurt: Bolca sitrik asit barındırır ve karaciğerin temizlenmesinde rolu büyüktür. Fakat greyfurtun düzenli olarak kullanılan bazı ilaçlarla etkileşime girip yan etkilere yol açması durumu vardır. Bu yönden dikkatli olmak gerekir.
Yaban mersini: İçeriğinde sorbitol isimli şeker vardır. Bu da, bu meyvenin, safra kesesini çalıştırmasına ve karaciğer detoksu yönünden etkili olmasına yol açar. Antioksidan özelliği de olan yaban mersini, potasyum içerdiğinden dolayı idrar da söktürür.
Ahududu: Sitrik asit içerir, böylece karaciğerin temizlenmesine destek olur.
Çilek: İçeriğindeki ellajik asit isimli antioksidan karaciğer detoksuna yardımcı olur. Lif yönünden zengin bir meyve olduğundan bağırsak hareketlerini arttırır, kabızlığı önler.
Rezene: Lif açısından zengin, düşük kalorili bir bitkidir. Safrayı seyrelterek karaciğer yağlanması riskini azaltır. Rezeneli su kandaki fazla ürik asidin atılmasına yardımcı olur.
Kaba yonca karaciğeri temizler ayrıca mineral ve vitamin kaynağıdır. Günde 2 defa 1 gr tablet veya kapsül formunda 1 bardak ılık su ile alabilir veya çayını içebilirsiniz.
Nane kapsülleri Avrupa’da safra kesesini temizlemek için kullanılır.
BÖBREK DETOKSU
Kiraz ve kiraz sapı: Sorbitol ve potasyum içerdiği için kuvvetli bir idrar çözücüdür.
Yeşil çay: Antoksidandır. İçerdiği kafein, idrar söktürür, şişkinliği giderir.
Limon: Sitrik asit yönünden çok zengin bir gıda maddesi olan limon sindirim salgılarını hızlandırarak vücudumuzun toksinlerden arınmasına ciddi derecede yardımcı olur.
Erik: Potasyumca zengin, sodyum yönünden fakir olan erik, bu özelliği ile böbreklerin süzme işlevine destek olur.
Muz: İçerdiği potasyum yüzünden iyi bir ödem çözücüdür. Aynı zamanda güçlü bir antioksidandır.
Sarımsak: Zengin bir potasyum ve sodyum kaynağı olan sarımsak, içerdiği früktozan sayesinde idrar söktürür. Ayrıca böbreklerin süzme işini daha iyi yapmalarını sağlar.
Soğan: Soğan idrar söktürür. Bağırsakların çalışmasına yardımcı olur. Ayrıca kükürt içerdiği için ağır metallerin vücuttan atılmasına destek olur.
Karahindiba kökü: İdrar söktürücü etkisi vardır.
KAN DETOKSU
Kan detoksu için 2 tatlı kaşığı tepeleme doğranmış taze Isırgan yapraklardan 2 litre kaynar suda demlenir ve bu çayı gündüz saat 15.00- 19.00 arasında 14 gün içilir 14 gün ara verilir bu kür 2 defa tekrarlanır. Ciddi kan hastalıklarında hasta iyileşene kadar tekrarlanır.
Ayrıca Isırgan yaprakları suda kaynatılır ve bu su içilerek böbrek hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
Kan temizleyici çay: 20gr ısırgan otu 20 gr ardıç kozalağı 10gr Mmeyan kökü 10gr pıtrak kökü
EKLEMLERİN TEMİZLİĞİ
Her herbalistin kendi metodu var bu konuda En etkili eklem temizliğinde aracı olarak defne yapağı demlemesini görüyorum…
Birkaç Defneyaprağını 5 dakika kaynatın sonra 4 saat termosta demleyin ve az yudumlarla gün içerisinde içiniz, kesinlikle bir anda tüm çayı içmeyin kanamaya yol açabilirsiniz… ve mutlaka bu prosedürü yapmadan önce Bağırsakların toksinlerden temizlenmesi gerekiyor ancak sonra bu tedaviyi uygulayınız…
Çünkü Defneyaprağının etkisiyle toksik bağırsaktaki toksinlerin alerjik reaksiyona veya diğer komlpikasiyonlara yol açmasını engellemeliyiz… Çayı az bir miktarda bal ile içebilirsiniz çünkü bal eklem temizliği için etken bir maddedir.