DEVLET AKLI NASIL İŞLER?

Devlet bir gün boş ve de genişçe bir araziye geceleri göz kulak olabilecek bir bekçi arar. Bekçiyi bulur ve 850 lira maaşla çalıştırmaya karar verir. Üstünden biraz zaman geçer ve devlet, talimatlar olmadan bekçinin çalışamayacağı fikrinden hareketle, bekçiye talimat verecek bir planlama birimi kurar ve planlamayı yapacak iki kişiyi 1000'er lira maaşla çalıştırmaya başlar.

Hemen kısa bir süre sonra planlama birimindekilerin işleri yapıp yapmadıklarını kontrol etmesi gerektiğine karar verir ve 1500'er lira maaşla, iki denetmen işe alır. Biri denetim yapacak diğeri raporları yazacaktır. Ardından bunca personelin maaşını kim hesaplayacak diye düşünür. Bunun için de 2000'er lira maaşla, bir mali müşavir, bir katip, bir de istatikçi işe alır. Biter mi bitmez hemen akabinde ''Bunları kim yönetecek kim sorumlu olacak bunca personelden'' diye düşünür ve 5000 lira maaşlı bir müdür ve 3000'er lira maaşla iki de müdür yardımcısı işe alır.

Hal böyle olunca ülkede korkunç bir ekonomik kriz çıkar ve devlet, krizi atlatmak giderleri azaltmak için çözüm arayışına düşer, bütçedeki masrafları kısmak için bekçiyi işten çıkartır...

***

Yukarıdaki hikâyeyi hatırlatan yeni Valimizin bir uygulaması.

Duyduğuma göre Valimiz, gelir gelmez ilk icraatlarından biri kendisine bağlı bütün kurumlara yazdığı bir yazıyla basın açıklamaları ve basına verilecek demeçlerin Valilik basın ve halkla ilişkiler birimi üzerinden yapılmasını istemiş.

Şaşırmadım ama sorun nedir, neden böyle yapılır bilmiyorum. Batman Valiliğinin elbette bu uygulamayı dayandırdığı 657. bilmem ne yasasının bilmem hangi bendine dayandırıyordur. Fakat günümüze hitap etmeyen ve değiştirilmesi gerektiği konusunda hükümet dahil herkesin hemfikir olduğu, kimi yasalar var ki pek hükmü kalmamış silinmeyi bekleyen yasalardır.

Hal böyle olunca kurumlar nezdinde pek uygulanmaz. Kanaatimce bu da o yasalardan biriyken bu hal dahilinde neden Batman Valiliği gazetecinin bilgi alma ve bilgilendirme ya da haberdar etme çabasını baltalamaya çalışır.

Neden gelir gelmez Batman basınıyla böylesi bir konuda limoni olabilecek bir durum oluşturur.

Şimdi yukarıdaki hikâyeye atfen sormak istiyorum.

Madem Batman Valiliği tüm kurumlar adına basın açıklamaları yapacak ve demeç verecek Batman Valiliği dışında diğer kurumların basın birimlerinin olması saçma değil mi?

Kaçının basın birimi var bilmiyorum ama eğer bu birimler atıl durumda kalacak ve iş üretmeyecek o zaman bütün kurumların basın birimlerini kapatalım gitsin.

Bir de merak ediyorum kurumlardan basına yapılacak açıklama veya demeçlerin hangisinde kurumun imajını zedeleyecek ya da olumsuz bir propagandaya malzeme olabilecek bir haber servis edilebilir ki. Aksine kurumlardan basına servis edilen haberlerin tamamı, verilen demeçlerin bütünü kurumun tanıtım ve faaliyetlerine ilişkin olumlu haberlerken Valilik bu açıklamaların kendisinin kontrolü dışında servis edilmesinden neden çekinir?

Neyinden korkar ki?

Bir yandan devletin görünen yüzü olarak bütün kurumların faaliyetlerinin en hızlı ve maliyeti düşük biçimde haber konusu olmasının önü kesilecek, diğer yandan valilik bu faaliyetleri göstermek için billboardlarda boy boy fotoğraflarla maliyeti yüksek bir şekilde reklam verecek bülten çıkaracak.

Ki duyduğum kadarıyla o billboardların 2 yıllık toplam maliyeti 1 milyon 800 bin liranın üstündeymiş.

Neden bu kaynak iş üretecek başka bir faaliyete aktarılmasın, neden zaten kurumların faaliyetleri sıfır maliyetle haber konusu olabilecekken bu engellensin?

En başta anlattığım hikâyedeki olaya benzemiyor mu?

Yani devlet 850 liraya bir bekçi çalıştırmak için 22.850 lira harcama yapıyor.

Tabi bunu kim yaptırıyor 22.850 lira içinde en yüksek maaşı alanlar sanki.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ