Dostluk mu dediniz?

Dostluk mu dediniz?
25-07-2024

Tüm övgü ve takdirler âlemlerin sahibi, âlemlerin besleyeni ve terbiye edip yetiştiricisi olan yüce Allah’a aittir.

Kıymetli Okurlar; Kişi kimle beraber olur ve kimi sever…

Zaman geçirdiği, arkadaş dediği, yakın gördüğüve beraberlikler yaşadığı kişileri…

 Onun içindir kiSevdiğimizi iddia ettiğimiz kişilerle dostluklar, arkadaşlıklar ve beraberlikler kurarız.

Peki Nasıl,

Kişi, sevdiğini dost yapar ve sevdiğine dost der. Oldukça önemli bir kavram. Çünkü, Allah için kurulacak dostlukların geleceğe büyük katkıları ve etkileri vardır. Temiz ve samimi bir neslin oluşmasına katkısı vardır. İyiyse neticesi iyi ve aydınlık, kötüysede neticesi kötülüklerin ve karanlıkların arttığı bir netice verir.

O zaman kimdir onlar? Gerçek anlamda dost, arkadaş ve kardeş. Yüce Yaratıcımız cevabını veriyor:

"Sizin yardımcınız, koruyucunuz ve gerçek dostunuz kâfirler ve münâfıklar değil; ancak Allah’tır, O’nun Elçisidir ve tam bir teslimiyetle O’na boyun eğerek namazlarını kılan, zekâtlarını veren müminlerdir! Boyun eğenlerdir."diye buyurmaktadır. ( maide,55)

RAKİÛN: Haktan ve hak namına kendisine ne götürülüyor ve söyleniyorsa, ona boyun eğen ve teslim olan bir yaklaşımı gösteren demektir. Haktan gelene boyun eğiyorsa o dost olabilir diye buyuruyor yüce Allah cc. Dostlarımız bunlardır.

*Efendimiz a.s ne buyuruyor bu konuda.

Bir Müslümanın dostunu seçmede hiçte bizlerin davrandığı gibi olmadığını beyan eden bir rivayeti aktarıyoruz.

Ebu Hureyrer.a'den geliyor rivayet,Efendimiz a.s şöyle buyuruyor:”Kişi,dostunun dini(ve ahlakı) üzerindedir. Bunun için, sizden biriniz kiminle dostluk yapacağına (iyice)dikkat etsin.” emir ve tavsiyesinde bulunmaktadır.

Bu mesajlar, gezdiğimiz, dostluk ve arkadaşlık kurduğumuz insanları bir daha gözden geçirmek ve iyi tanımak zorunda olduğumuzu gösteren söylemlerdir

Değerli Okurlar; Her birimizin arkadaşı ve dostu olduğuna göre, Etrafımızda dostluk ve arkadaşlık kurduğumuz, samimi olduğumuz insanları bu ölçüye göre bir değerlendirelim.

 

Kimle ne için ve neden beraberiz.

Oldukça tehlikeli bir durumdur. Düşman sadece şeytan değil. Bunlardan bile daha tehlike arz eden bir potansiyele sahiptir insan.

Peki Nasıl dikkat edeceğiz veya nasıl seçeceğiz, kriter ne. Cevap yine efendimiz as'den:İbn Abbas r.aanlatıyor;Efendimiz as'e: –“Ya Rasulallah!Hangi arkadaşlarımız daha iyidir.’ ’ diyesoruldu. O da:

–“Görülmesi size Allah’ı hatırlatan, konuşması bilginizi arttıran, yaptığı amel size Ahireti andıran kimselerdir.’’ buyurdu. Tarif bu.

Efendimiz a.s, bizlere en hayırlı ve en iyi arkadaş profilini çiziyor ve gösteriyor.

Bizler ise tam tersine, bu özelliklere sahip olanlardan uzak duruyoruz.

Sabah akşam beraber olduğumuz, dost dediğimiz, arkadaş dediğimiz, canım dediğimiz insanlarla, bir araya geldiğimiz zaman bize Allah’ıhatırlatıyorlarmı? Konuşmaları bilgimizi arttırıyormu? Yaptığı ameller bizlere Ahireti hatırlatıyormu? yada hatırlatıyor muyuz? Biraz düşünelim.

Cevap evetse mesele yok kıymetli okurlar. Yok, eğer hayırsa, Ciddi ama çok ciddi bir şekilde bu dostluk ve arkadaşlıkları akıbetimiz adına gözden geçirmeli ve bu arkadaşlıkları Allah’ave Resulüne göre düzenlemeliyiz.

Yoksa telafisi mümkün olmayan çok ciddi zararlar görebiliriz.

Sadece kendimiz değil etrafımız ve çocuklarımız bile bundan zarar göreceklerdir. O açıdan değerli okurlar hatırlatan yoksa bilebizler hatırlatalım, bir ayeti ve bir hadisi her gün aktarabileceğimiz dostlarımız, arkadaşlarımız mutlaka vardır. Yapalım ve Allah'ın hoşnutluğunu ve sevgisini elde edelim.

Meclislerimizde, oturumlarımızda, beraberliklerimizde Allah olsun. Onun Resulü olsun. Konuşma ve oturumlarımız dini olsun, işte o zaman Yüce Allah ayaklarımızı müstakim yol üzerinde sabit kılacaktır. Kimin dost kimin düşman, kimin doğru kimin yanlış olduğunu işte o zaman anlayabiliriz.

Mevlam uyanık olanlardan kılsın

Mevlam, sevgisini Allah'tan yana kullananlardan kılsın. Allah ve Resulüne dost olanlardan eylesin. Daima hakkı söyleyen ve Hakkın yolunda yürüyenlerle beraber kılsın. Tüm ilişkilerinde hakkı ölçü tutan ve onun ölçülerine göre hareket edenlerden eylesin. ÂMİN

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?