Ekonomik krize dair

Ekonomik krize dair

Türkiye'de gündem hala ekonomik kriz ve bu henüz değişmedi şu an için değişeceğe de benzemiyor.

Hemşehrimiz Maliye bakanı Mehmet Şimşek epey bu konuda çabalar sarf ediyor ama faizin çok yüksek olduğu bir ülkede ekonomik krizin çözüleceğini düşünmek ne kadar doğru.

Faiz bir sonuçtur diye düşünüyorum Avrupa ülkelerinin çoğunda faiz çok düşük bizde ise faiz çok yüksek.

Hatırlayın Türkiye'de faiz tek haneleri düşmüş ve bir anda dolar kuru yükselmişti.

Açıkçası onun çok öncesi vardı.

Faizde düşük kurda düşüktü ama ne olduysa Türkiye'de bir anda faiz de yükseldi kurdu yükseldi.

Bu işin içinde bir oyun var diye düşünüyorum hep kuru bilerek belki de bu kadar yükseltiyorlar bunun en önemli nedenlerinden bir tanesi ihracat.

Peki, ihracat yükseldi mi ithalat rakamlarını geçti mi hayır o halde bu oyunun anlamı ne.

İş dünyası dolar ne kadar yükselirse bundan o kadar mutluluk duyuyor nitekim kurum düşmeye doğru eğilim göstermesi en çok iş dünyasında bir sıkıntıya neden oluyor neymiş mallarını dolarla satıyorlarmış bu ülkede ihracat sayesinde dolar giriyormuş.

Tamam da kardeşim ihracat rakamları hiçbir zaman ithalat rakamlarının çok üstüne çıkmadı ki yani bu bir tekerlemeden öte bir şey değil.

Türkiye üretici ülke olmak zorunda ama bunu söylerken 3-5 üretici değil ya da 3-5 konuda sadece üretim yapmış ülke olmak değil toplumsal olarak bir  bütün olarak tam bir üretime geçmeliyiz.

Faizlerin yükselmesi ile birlikte ekonomik değerlerin normalleşeceği düşünülüyor belki de dedikleri gibi enflasyon düşecek Türk lirası değerlenecek ama faizler yine de çok yüksek olacak.

Açıkçası Türkiye'de birkaç yıldır ekonomi ile oyun oynuyorlar ve bu oynanan oyunu vatandaşta anlamıyor herkes kendince yorumluyor ama kesinlikle krizin etkileri devam ediyor.

Madem Türkiye'de ekonomik kriz vardı neden EYT'yi çıkardınız EYT'nin bu ülkeye maliyeti neredeyse üç beş katı kadar bir şey bugün ülke EYT'nin altında kalmış durumda.

Emekliye 31 Mart yerel seçimi öncesi seyyanen bir zammı yapmayan hükümetin en büyük derdi ekonomik krizin daha da derinleşmesi olmuş iyi de siz EYT'yi çıkararak zaten ekonomik krizi derinleştirmediniz mi?

Yine işin tam göbeğinde siyaset var o gün genel seçim vardı ve genel seçimi kazanmak için EYT'yi çıkarmayı göze aldılar yani ülke ekonomik krize teslim edildi ülkeye ne olursa olsun çok önemli değil önemli olan kendi iktidarlarını korumak oldu.

Aynı durum 31 Mart seçimlerine gelince emekliye seyyanen bir zam yapmayı düşünmediler çünkü yerel seçimin kaybedilmesi çok da önemli değildi hatta diyebilirim ki bir yükten kurtulmuş oldular çünkü belediyeler resmen yük gibiydi.

Zaten belediyelerin ne kadar kötü yönetildiği belediyelerin borç kâğıtlarıyla ortaya çıkmadı mı?

Maalesef kim olursa olsun hangi yerel ya da genel iktidar olursa olsun ülke hep Talan ekonomisiyle yönetiliyor.

Yazık bütün bunların bedelini en alttaki insanlar çekiyor emekliler asgari ücretliler ve işsiz milyonlarca insan.

Yazının sonunda şunu söyleyebilirim siyasetçilerin yatacakları yeri yok.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ