- 13-04-2022 00:30
- 12-04-2022 15:55
- 142
Bir toplumda Eleştiri mekanizmasının çalışması iyidir.
Eleştirinin yapıcı olması hem faydalı hem de ilerleme açısından önemlidir.
Eleştirinin olmadığı toplumlarda ilerlemenin gerçekleşmesi mümkün olmaz.
Ama birde yıkmak, bozmak, karalamak için yapılan eleştiriler vardır ki bu tür eleştirinin zarardan başka bir faydası olmaz. Bu tür eleştirilerin önünün alınması gerekir.
Tabi ki bu tür eleştirilerin önünün alınması bilgi, beceri, delil ve doğru kaynaklarla gerçekleştirilmelidir. Yoksa yıkıcı ve bölücü de olsa eleştiriyi yasaklamak çözüm olmaz.
Eleştirinin sorunun asıl kaynağına yapılması ve kişileri bu kaynağa yönlendirilmesi önemlidir.
Birilerini veya bir şeyleri “Günah keçisi” olarak görüp sırf onları karalamak, kötülemek, iyi göstermemek için her şeyi olumsuz görür, iyi ve güzellikleri var olan yanlış ve kötülüklerle karıştırırsak o zaman eleştiri değil, kara propagandaya girilmiş olur ki bu da tamamen art niyetten kaynaklanır.
Olumlu ve olumsuzlukları iç içe koyup karalamaya kalkıştığımızda samimi bir eleştiriyapmamış oluruz.
Samimi olmayan hiçbir eleştiride ne fayda ne de hayır vardır.
Eleştirmek için eleştiri olmaz. Olsa da bir anlamı olmaz.
Bilhassa yeni yapılan her iş, oluş ve icraatın muhakkak bir eksiği, bir noksanı, bir açığı bulunur. Bu açıdan bir eleştiri payı da vardır.
Eksik ve noksanlar tespit edilerek doğru bir şekildeve yapıcı bir eleştiri yapıldığında eksikliklerin giderilmesi sağlanacağından toplum için faydalı olur.
Bu durumda toplumun faydasına olan her şeyde toplumsal bir bütünlük sağlanır.
Olumsuz düşüncelerden uzaklaşılır. Kutuplaşmanın önüne geçilir.
Birlik beraberlik içinde yaşanır. Hayat, daha anlamlı ve güzel olur.
Bir de yıkmak ve bozmak için yapılan eleştiriler vardır ki bu tür eleştiriler, eleştiri olmaktan çok karalamak ve kötülemek için yapılırlar. Bu tür eleştirilere karşı düzeltmelerde bulunulsa daha iyisi yapılsa da onlar yine bildikleri eleştirileri tekrar etmeye devam ederler.
Çünkü asıl amaçları eksiklerin giderilmesi değil, yapılanın kötülenerek değersizleştirilmesidir.
Bu tür eleştiriler dikkate alınarak yapılan doğru ve faydalı tespitlerden faydalanılır.Eksiklikler giderilir. Ama imkansız olanlar veya şartların elvermediği yetersizlikler nedeniyle yapılamayanlar için yapacak bir şey yoktur.
Bu tür eleştirilere pekte itibar etmemek gerekir.
Evet,
Toplum olarak eleştiriye de eleştirilmeye de açık olalım. Eleştirilerden faydalanmasını bilelim. Müspet ve olumlu eleştirileri memnuniyetle karşılayalım. Gerektiğinde teşekkürle duygularımızı ifade edelim. Ki birbirlerimizi daha çok sevip sayabilelim.
Mümkün mertebe de kırıcı, yıkıcı, bozucu eleştirilerden de kaçınalım. Birbirimize zarar vermek, kötülemek, küçük düşürmek için eleştirilerde bulunmayalım.
Eleştiri; bilhassa yapılan bir çalışmayı daha iyiye, daha güzele ve daha doğruya yöneltmek amacıyla yapılıyorsa taktir edip destekleyelim. Önemseyelim.
Zarar vermek, küçümsemek ve kötülemek için yapılan eleştirilere de kulak vermeyelim. Önemsemeyelim.
Birbirimize karşı faydalı, yararlı ve hoş görülü olacak şekilde eleştiri yapmasını ve yapılmasını bilip birbirimize yardımcı olmak umut ve dileğiyle;