- 22-03-2023 00:15
- 22-03-2023 17:39
- 30
Fikirleri ile insanlara ilham kaynağı olan, çalışmalarıyla insanların hayatına önemli katkılarda bulunan, insanlık tarihinde kalıcı izler bırakmış başarılı insanlara derin bir saygı beslerim.
Başarılarının ardındaki felsefelerinin, prensiplerinin, kurallarının ve tecrübelerinin insanlar için oldukça yol gösterici olduğunu söyleyebilirim. Onlardan öğrenebileceğimiz çok fazla şey olduğunu, hayat hikâyelerinin mutlaka okunması ve okutturulması gerektiğini düşünürüm.
Bu sebeple girişimci, mucit, iş adamı ve endüstri mühendisi Elon Musk’ın çarpıcı hayat hikayesini konu alan bu harika biyografi kitabını okumak istedim.
28 Haziran 1971 tarihinde Güney Afrika’nın Pretorya şehri nde doğan Elon Musk, Amerikalı mucittir. Kendisine “ dahi çocuk” lakabı ile hitap edilen, New York Times tarafından “dünyanın tartışmasız en önemli ve başarılı girişimcisi” olarak gösterilen Elon Musk şu anda Tesla, SolarCity ve SpaceX şirketlerinin sahibi ve CEO’ sudur.
Anna Crowley Redding “Elon Musk Hedef: Dünyayı Kurtarmak” adlı kitapta Elon Musk’ın hayatını detaylı bir şekilde ele almış.
Elon Musk’ ın çocukluğundan günümüze kadar olan hayat hikâyesinden, yapmış olduğu çalışmalara, gelecekle ilgili planlarına, Tesla, SolarCity ve SpaceX gibi dev şirketlerinin nasıl kurulduklarına kadar… Musk’ın çalışma ortamından, çalışma arkadaşlarına, ailesinin diğer bireylerinin hayat hikâyesine varana dek.
Kitabı büyük bir heyecanla ve altını çokça çizerek okudum.
Okurken,“ bir insan kendisine sınır koymadıkça yapabileceklerinin sınırının olmadığını” fark ettim.
Asıl dikkatimi çeken nokta, Musk’ın gelecekle ilgili planlarıydı. Henüz on iki yaşındayken bilgisayar oyunu yazan, durmadan kitap okuyan, hayaller kuran, e-bankacılıktan, güneş enerji panellerine, şarjlı otomobilden, uzay yolculuğu gibi alanlarda devrim niteliğinde birçok başarıya imza atan Musk, dünyanın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını ve insan ırkının yok olabileceğini ifade ediyor.
Bu nedenle Elon Musk kendisini, dünyayı daha yaşanabilir bir hale getirmek, insan ırkı için alternatif yaşam alanları oluşturmaya adar.
İnsan ırkını kurtarmak için uzay yolculuğunu kolaylaştırmak ve Mars’ı kolonileştirmek için kafa yorar.
“İron Man” filminin ana karakteri olan Tony Stark’ a ilham kaynağı olduğunu, “İron Man 2“ de ve “ Marvel” serisinin ikincisinde rol aldığını öğrendim.
Ayrıca muazzam bir görsel hafızaya sahip olan Musk’ın okuduklarını en ince ayrıntısına kadar hatırladığını ve zihninde canlandırabiliyor olduğunu da öğrendim
Elon Musk’ı çağının ötesinde bir vizyoner haline getiren, okuduğu kitaplardır. Musk çocukluğunda çok fazla çizgi roman okur daha sonra bilim kurgu kitaplarına yönelir. Özellikle şu kitapları okur: ” İsaac Asimov’un vakıf serisi”,” Otostopçunun Galaksi Rehberi”,” Yüzüklerin Efendisi” ve “Ay Zalim Bir Sevgilidir.” (syf.19)
Elon Musk kitap okumayla olan ilişkisini şöyle açıklar: “Beni kitaplar yetiştirdi.”(syf.18)
Başka bir ifadede Kimbal, “Elon kitap okuyordu. Bu bazen günde on saati buluyordu.”(syf.18)
Okumanın gücünü fark eden Musk, ne bulduysa okumaya başlar “Okul kütüphanesinde ve mahalle kütüphanesinde okuyacak kitap kalmamıştı.” (syf.19)
Kitapta verilen bilgilerin görsellerle desteklenmesi kitaba renk katmış ve kitabı eğlenceli bir hale getirmiş.
Kitapta bahsi geçen önemli kişilere ait biyografik bilgilerin yer alması ve belli kavramları açıklayan bölümlerin olması da okurun genel kültür bilgisine önemli katkılarda bulunacak.
“Kitap Rafı” bölümünde ise Musk’ın okuduğu kitaplara yer verilmiştir.
Bu eseri okuduğunuzda kendinizi, eksiklerinizi, sınırlarınızı, yaptıklarınızı, yapacaklarınızı, başardıklarınızı, başaramadıklarınızı tekrar düşüneceksiniz!
Eğer hayata dair planlarınız varsa bu etkileyici biyografi kitabını okumanızı öneririm.
Sıkılmadan okuyacağınız, eğitici ve ilham dolu bir kitap.