- 05-06-2020 15:59
- 6078
Geceleri çocuğunuzun altını ıslatmasının nedeni siz olabilirsiniz.
Çocukların mesane kontrolü gerçekleşinceye kadar, yani ortalama 2-3 yaşlarına kadar geceleri altlarına ıslatırlar.
Gündüz kontrol 2 yaş dolaylarında, gece kontrol ise 3,5-4,5 yaşları arasında kazanılır. Çocukların hemen hepsinin idrar ve dışkı kontrolünü kazandıkları 4 yaşından sonra alt ıslatmanın hala devam etmesi “Enürezis” adını alır.
Ortalama 4-5 yaş çocuklarının tümünün %15kadarı altını ıslatır. Enürezis erkeklerde kızlara oranla iki kat daha fazladır.
Yapılan araştırmalarda alt ıslatma(Enürezis)’nın üç nedeni olduğu söylenmiştir.
*Genetik Nedenler ; Alt ıslatan çocukların % 70’inin anne veya babasının da çocukluk yıllarında altını ıslattığı tespit edilmiştir.
*Fizyolojik Nedenler; Sinir-kas kontrolünün gelişmesindeki gecikmeden kaynaklanabilir ve doğumdan başlayarak süregelir.
*Psikolojik Nedenler; Bu tür alt ıslatma olayında tuvalet kontrolü oluştuktan sonra bir gerileme söz konusudur.
Yeni bir kardeşin doğumu ya da yeni bir eve taşınma gibi bazı ruhsal gerginlik durumlarında ortaya çıkar.
Bazı uzmanlara göre, özelikle bu gerileme türü, çocuğun ebeveynine olan öfkesinin sembolik bir ifadesi olarak yorumlanabilir.
Çocuk psikolojisi kitabında yer alan bir incelemeye göre, alt ıslatma sorunuyla çocuğun duygusal dünyası arasında yakın bir ilişkinin olduğunu ortaya koymaktadır.
Aile içindeki huzursuzluk, anne baba ilişkilerindeki olumsuzluk, babanın çocuğa sert davranması, ona zaman ayıramaması, ailenin baskıcı ve koruyucu tutumu birer psikolojik neden olabilir.
Enürezis olan çocukların çoklukla çekingen, içe kapanık, alıngan bir yapıda oldukları, arkadaş ilişkilerinin sağlıksız olduğu gözlemlenmiştir.
Enürezis sorunu karşısında özellikle ilk çocukluk döneminde tedaviden kaçınılmamalıdır. Okul çağında da önlem alınmadığı takdirde sadece ebeveynle kalmaz, çocuğun arkadaş ilişkilerini de olumsuz yönde etkiler.
Tedavi doğrudan ve dolaylı olarak ikiye ayrılabilir.
Doğrudan tedavi çocuğa, dolaylı tedavi ise anne babaya yönelik uygulanır.
Örneğin, annenin psikolojik- pedagojik açıdan eğitilmesi ve yönlendirilmesi ile çocuktaki alt ıslatma durumunun ortadan kalktığı görülebilir.
Doğrudan tedavi ise temeldeki soruna göre yönlendirilir.
Tedavinin en etkili ve güzel yanı ebeveyn olarak sabırlı ve hoşgörülü olmak olacaktır.
Sevgiler, Sağlıcakla kalın