Güçlü aktör

Güçlü aktör
31-05-2024

Ak Parti İl Başkanı Akif Gür görevinden istifa ettikten sonra il başkanlığı için birçok aday Ankara'nın yollarını aşındırdı.

Konu Ak Parti İl Başkanlığı olunca tabii ki aday sayısı çok olmuş oluyor bunun en önemli nedeni Ak Parti'nin 22 yıldır iktidarda olan bir parti olmuş olmasıdır.

Ak Parti İl Başkanı taşrada partinin genel başkanına temsil ediyor yani Recep Tayyip Erdoğan'ı Recep Tayyip Erdoğan da bugün Cumhurbaşkanı dolayısıyla il başkanı olan kişi aslında cumhurbaşkanının taşradaki temsilcisi konumuna gelmiş oluyor.

Zaman, konum ve lider bence bir başkanlığının değerini veya gücünü ortaya koyabiliyor.

Ak Parti İl Başkanı siyaseten güçlü bir konum ama tabii son yıllarda bu konumun ne kadar güçlü olduğu tartışıldı.

Ak Parti il başkanları çok zayıf kaldılar ve yeterince bulundukları konumu çok iyi kullanamadılar işte bu yüzden zaman konum bellidir diyorum.

Açıkçası Recep Tayyip Erdoğan döneminde Ak Parti'nin daha çok valiyi öne çıkaran bir politika oluşturduğuna inanıyorum dolayısıyla Ak Parti başkanlarının konumları da çok zayıfladı ve siyaseten çok da güçlü bir konum olmadı.

Milletvekillerinin de burada çok büyük katkısı oldu. Ak Parti'nin Batman milletvekilleri hiçbir zaman güçlü il başkanları istemediler hep yönetebilecekleri il başkanlarına ihtiyaç duydular ve öylelerini il başkanı tayin ettirmeye çalıştılar bu da il başkanlarının konumlarını zayıflattırdı.

Bu ülkede 22 yıldır tek başına iktidar olan bir partinin il başkanısınız ama gelin görün ki siyaseten çok güçlü olmanız gereken bir süreçte milletvekilinden ötürü ve Ak Parti'nin tarzından ötürü çok zayıf kalıyorsunuz.

Şimdi gelin konum zaman meselesini geçmişe götürelim.

***

Parti İl Başkanı deyince Batman'da ilk akla gelen kişi kesin olarak Doğru Yol Partisi'nin efsane İl Başkanı Merhum Ferit Özdemir'dir.

Merhum Ferit Özdemir Doğru Yol Partisi'nin il başkanıydı; ama sanki bir başkanı değil kentin başbakanı gibiydi.

Konumunu gerçekten iyi kullanan ve koltuğunu dolduran bir il başkanıydı dolayısıyla Batman siyasetiyle yakından ilgilenenler o dönemin şahidi olanlar merhum  Ferit Özdemir'in ne kadar güçlü bir il başkanı olduğunu hatırlarlar.

***

Hakkını teslim edelim Ana Vatan Partisinin İl Başkanı Muhittin Hamidi de çok güçlü bir il başkanıydı.

Gerçekten koltuğu çok iyi dolduruyordu ve konumunu çok iyi kullanıyordu siyaseten güçlü bir figürdü.

İster Ferit Özdemir, ister Muhittin Hamid'i gerçekten güçlü aktörlerdi ve siyasette il başkanının ne olduğunu en iyi anlatan iki figürdü.

Bugün için böyle güçlü aktörler artık yok.

***

Belki de buna AK Parti'nin siyaseti de izin vermiyor lideri de izin vermiyor

İşte belki de bu yüzden Ak Parti İl Başkanlığı siyaseten güçlü bir koltuk olmuş olmuyor.

Ya da gerçekten Ferit Özdemir ve Muhittin Hamidi çok özel insanlardı.

Güçlü figürlerdi ve koltuğu gerçekten dolduran siyaset adamlarıydı bugün artık öyle adamlar yok iktidar partisi de olsanız İl Başkanı makamı çok güçlü bir makam olmuş olmuyor.

***

Bu değerlendirme bana ait tabii buna katılmayacak olan insanlar da çıkacak ama Ferit  Özdemir'in ve Muhittin Hamidi’nin il başkanlığını hatırlayanlar bana hak vereceklerdir.

İl Başkanlığı siyaseten çözüm makamı olmalı hava maalesef bugün geldiğimiz noktada Ak Parti İl Başkanı çözüm makamı değildir olamamışlar da.

Batmanlı vatandaşın çözüm makamı olarak gördüğü bir makam maalesef olamamıştır belki beklenen o figürlerde o makamlara oturmamışlardır bu da bir neden olabilir.

Batman'ın güçlü ailelerinin fertleri o makamlara oturmamışlardır çok merak ediyorum bugün rahmetli Ferit Özdemir yaşasa ve Ak Parti İl Başkanı olsaydı taşradaki milletvekili ne kadar güçlü olurdu çünkü bu insanları siz gölge yapamazsınız kendileri sizin gölgeniz olurlar ya da onların gölgelerinde yürümek zorunda kalırsınız.

Bunun belki süreçle liderle konumla ve zamanla alakası vardır işte o yüzden lider konum ve zaman diye 3 hadiseyi anlatmak istedim.

Bakalım Ak Parti'nin yeni il başkanı bir çözüm makamı olabilecek miyim ve güçlü bir aktör olarak ortaya çıkabilecek mi orada zaman gösterecek hep beraber göreceğiz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?