- 18-01-2022 00:10
- 17-01-2022 15:14
- 144
Geçenlerde işyerine gitmek için servis beklerken duvarın kenarında acı acı miyavlayan bir kedi gördüm.
Hava soğuktu ve sanırım kedi açtı. Servis gelmek üzere olduğu için kedi için bir şeyler yapamadım.
Ama aklım onda kaldı.
Sokak kedileri için ne yapılabilir? Diye düşünmeye başladım. Sonra sadece kediler için değil tüm sokak hayvanları için bir şeyler yapılması gerektiğini düşündüm.
Akşamüzeri site yöneticileri ile karşılaştım. Bu sorunu onlara ilettim. Tam bu arada kapıcı bir kediyi torbaya koymuş apartman içinden dışarı çıkartıyordu.
Kapıcıyı uyararak böyle taşımanın uygun olmadığını nefessiz kalıp ölebileceğini söyledim. Yöneticilere de kedi evleri yapılırsa iyi olur dedim.
Ayrıca genel olarak bir çözüm olması adına Belediyenin de hayvan barınakları yapması gerektiğini karşılıklı konuştuk.
Ertesi gün Belediyenin kışın soğuk havalarında sokak hayvanlarının unutulmaması ve korunması gerektiği yönünde afişlerini gördüm.
Bu yetmez Belediye barınak yapmalı ve bununla ilgili yazı yazmalıyım ve ilgililerle konuşmayalım diye bir iç ses geçirdim.
Bu düşünceler içinde iken ;“Belediye sokak hayvanları için barınak yapacak” haberine rastladım. Doğrusu çok mutlu oldum.
Kanaatimce çok faydalı ve güzel bir faaliyet olacak. Hadisi Şerif mucibince; “Merhamet etmeyene merhamet edilmez” sözü burada yerini bulmaktadır.
Bunun dışında belediyenin bir diğer güzel faaliyetini yazayım. Malum taziye evleri yılbaşı itibari ile resmi olarak açıldı.
Taziye sahibi üzüntü içinde iken bir de taziye süresince maddi kayıp yaşamakta idi. Gelenekler nedeniyle imkân olsa da, olmasa da masraf ile karşı karşıya kalıyordu.
Daha önce taziye bir hafta, bazen on gün sürüyordu. Dolayısıyla taziye sahibi büyük bir maliyete katlanmak zorunda kalıyordu.
Büyük uğraşlar sonucunda taziye süresi üç güne düşürüldü. Ancak ekonomik durumu iyi olmayan biri için yine maddi açıdan bir sıkıntı olmaktadır.
Yemek, çay, su gibi gıda giderlerinin yanında elektrik ve doğalgaz giderlerini de eklersek taziye sahibi bazen altından kalkamaz durumda kalıyordu.
Üstelik bazı taziye evlerinde fahiş kiralar alındığını buna ilave olarak dua okuyan hocanın para istediğini de duyuyorduk.
Taziye evlerinde çay yapan ve dağıtan personellin ücretlerini de ilave edersek imkânı kısıtlı olanlar için sıkıntı oluşturuyordu.
Tüm bu masrafların ortadan kalkması adına Belediyenin; yemek, çay, su masraflarını üstlenmesi ve taziye evlerinin Belediyeye geçmesi sevindirici oldu.
Üstelik sanırım Elektrik ve Doğalgaz ücretlerini de Belediye üstelenecek olması taziye sahipleri adına en azından maddi sorunlarla karşılaşmayacak olması sevindirici oldu.
Bir diğer güzel faaliyet de Demiryolları ile alakalı oldu. Bu faaliyetin oluşması adına gazetemizin öncülüğü oldu.
Yüzlerce imza toplandı. Biz yazarlar da imza listelerini tanıdıklarımıza, dostlarımıza imzalattık. Emeğimiz sonuç verdi.
Batman’a Raybüsün kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Nitekim biraz gecikmiş olsa da insanımız için alternatif bir vasıta oldu.
Sanırım Batman ve Diyarbakır arasında günlük iki kez gidiş geliş şeklinde yolcu taşıyacak olan Raybüs hız konusunda da tatminkâr olacak.
Tabii fiyat konusunda da tatminkâr olursa birçok insan tercih edebilir. Aynı zamanda sürdürülebilir de olacaktır.
Her olumlu ve faydalı faaliyet bizim için değerlidir. Burada onları yazmak da görevimizdir. İnsanlar için faydalı olanı yapan da en hayırlı işi yaptığını bilmelidir.