- 10-06-2014 20:29
- 34
HEFTRENG: KOVARA ZANİST ÇAND U WEJEYE
Bir dergi adı Heftreng (Gökkuşağı) Bilim Kültür ve Edebiyat dergisi.
Künyesinde sahibinin Ömer Cangir olduğu yazıyor.
Ayrıca Ömer Cangir ile birlikte Erkan Sevinç, ve Sadiq Gürses’in de bu derginin emektarları arasında olduğunu öğreniyorum.
Dergicilikle ilgili biraz da olsa geçmişim olduğundan mıdır yoksa özellikle bu zamanda dergi çıkarmanın yel değirmenlerine karşı savaşan Don Kişotluğa benzettiğimden midir bilmem ama her yeni dergide heyecan ve derginin emektarlarına büyük saygı duyarım.
İnternetin bu denli yaygın olduğu insanların iki cümleden fazlasını okumaya ne sabrı ne de tahammülünün kaldığı bu zamanda, bir grup edebiyat ehlinin, hele bir de Kürtçe bir dergi çıkarması bu arkadaşların büyük iddia ve idea sahibi olduklarını gösterir.
Öğretmen olduklarını öğrendiğim bu saygıdeğer insanlar, 3 ayda bir çıkacak dolu dolu bir dergiyi çıkarmanın sevincini dostları ve edebiyatseverlerle paylaşmak için kahvaltı tertip ettiler.
Bu kahvaltıda gerek dergiyi gerekse de derginin emektarlarını tanıma fırsatı buldum.
Derginin sahipliğini (Xwedi) yapan ve (Gerinendeye Gişti ye Weşane) Sorumlu Genel Yayın Yönetmeni de olan Ömer Cangir’in açılış konuşması o büyük heyecanın özeti gibiydi.
Bu arada yeri gelmişken belirtmem gerekir ki maalesef Kürtçe okuma ve yazma diline vakıf değilim ama bununla beraber ancak gündelik dilde kendimi asgari düzeyde ifade edebilme yetisine sahibim.
Bu ve benzer yayınların ve hatta Batman Belediyesinin Kürtçe ilan ve tabelalarında okuduğum Kürtçe kelimeler yetmese de yabancısı kılındığım dilime ilişkin tanışıklığımı ve kelime belleğimi arttırıyor.
Etkinliğe dönersek Ömer Beyin yaptığı heyecanlı konuşmayı benle beraber tüm konuklar dinlerken o heyecanı görmek ve izlemek fırsatı bulamadık.
Evet oradaydık, evet karşımızdaydı ama maalesef konuşmacının yerine Ömer beyin önünde set gibi kümelenmiş basın mensuplarının sırtlarından fazlasını göremedi kimse.
Maalesef ki haber yapayım derken nerde duracağını bilemeyen ve izleyicilerin hakkına riayet etmeyen meslektaşlarımız var. Neyse efendim Ömer Beyin ardından konuşan, Araştırmacı – Yazar Zeynel Abidin Zinar Kürt edebiyatı ve tarihçesine ilişkin bir konuşma yaptı. 117 kitap yazdığını öğrendiğim Zeynel Abidin Bey Hefreng ismiyle alakalı Kürt tarihinde yedinin vurgusuna değindi ama Hefreng’e (Gökkuşağına) ilişkin bir şeye bağlar dedim ama maalesef yediyle başladı yediyle bitirdi.
Dergiye emeği geçen tüm arkadaşları kutluyorum ve Allah çıktıkları bu yolda onları samimiyet ve çabalarıyla Muaffak eder inşallah.
Kendi hesabıma masamda belleğime yeni kelimeler kazandıracak bir Kürtçe edebiyat dergisi oluşundan dolayı mutluyum ve umuyorum ki bu Kürt edebiyatı ve Batman için güzel bir değil yedi renk ve de gökkuşağı olur.