HER ŞANTİYEYE BİR ŞEF ŞART

70 yıldır Batman şehir merkezi adeta şantiye alanıymış gibi bir çalışma var sürekli.
Dört bir yandan binalar yükseliyor, altyapı ve üstyapı çalışmaları bitmek nedir bilmiyor.
Çoğu çalışma alanında ise düzensiz, plansız, tedbirsiz ve kontrolsüz bir durum söz konusu.
Önüne gelen "müteahhidim, uzmanım, kendi dalımda profesörüm" diyor.
Güvenli bir yapılaşma ve sağlıklı altyapı çalışması da bu nedenlerden dolayı pek gerçekleşmiyor. 
Güvenli ve sağlıklı yapılar noktasında ilgili kurumlar da pek oralı olmuyor.
Şehrimizde ve ülke genelinde bu önemli soruna dikkat çekmek için TMMOB bünyesindeki İnşaat Mühendisleri Odası “her şantiyeye bir şef” başlığı ile bir kampanya başlattı.
Kuşkusuz güvenli yapı üretimi konusunda atılması gereken en önemli adım, her şantiyede bir şefin tam zamanlı olarak görevlendirilmesidir.
Şantiye şefi, yapının fen ve tekniğe, ruhsat ve projesine uygun inşa edilmesinden, iş güvenliğinin sağlanmasına kadar şantiye alanında birçok önemli görevi yürütür.
Buna rağmen birçok şantiyede şantiye şefi bulundurulmaması ciddi bir eksikliktir. 
Şef bulunduranlar ise ya kâğıt üzerinde bir isim gösteriyor ya da bir birden fazla şantiyede şef olarak görev yapan birini göstermelik olarak belirliyor. 
Şantiye şefine bir değer ve önem verilmiyor. 
Bu yaklaşımdan kaynaklı olarak, bir şantiye bekçisine verilen ücret ve değer günümüzde 4 yıl üniversite okumuş şantiye şefi mühendislere verilmiyor.
Oysa şantiye şefliği inşaat ve yapı sektöründe en uzman ve gerekli olan personeldir.
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odasının da belirttiği gibi “şantiye şefi, bir inşaatın başından sonuna kadar her aşamada sorumluluğu olan ve bilgisine ihtiyaç duyulan kişidir. Şantiye şefliği bir yapının veya mühendislik-mimarlık hizmeti gerektiren herhangi bir işin, plan, proje ve hesaplarına, İlgili fen ve sanat kurallarına, teknik mevzuata uygun olarak yürütülmesi ve denetlenmesi işidir”
Şantiye şefleri, olmazsa olmazlardandır.
Çünkü yapının fen ve tekniğe, ruhsat ve projesine uygun olarak inşa edilmesi için, inşaatın iş ve işlemlerinin planlanması, sevk ve idaresi,  iş güvenliğinin sağlanması, işçi sağlığının gözetilmesi sorumlulukları, şantiye şeflerine aittir.
Şehrimizde yaşanan iş kazaları ve iş hastalıkları, çevre kirliliği gibi sorunların oluşması da çoğunlukla şantiye şeflerinin olmamasından kaynaklanmaktadır.
Şantiye şefi bulundurmayarak sözde fazla harcamadan kaçınanlar, aslında tam tersi yanlış ve eksik malzeme kullanıma, iş verimliliğinden kaynaklı problemlerden dolayı büyük maddi kayıplar yaşıyor.
Her şantiyede bir şefin görevlendirilmesi için kurumlara da çok önemli işler düşmektedir.
İnşaat ve diğer yapım işlerinde belli bir limit üzerindeki yapım işlerinde mutlaka bir şantiye şefi bulundurma zorunluluğu getirilmesi mecburiyeti getirilmelidir.
Şu anda şehrimize binlerce inşaat mühendisi, mimar,  inşaat teknikeri, peyzaj mimarı, makine ve elektrik mühendisi işsizlikten dolayı büyük sıkıntılar yaşıyor.
Her şantiyeye bir şef uygulaması zorunluluğu, üniversite bitirmiş mühendisler için de ciddi bir istihdam alanı oluşturur.
Böylece okumuş işsizler sorunu da kısmen çözülmüş olur.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ