İnsanoğlu devre dışı

İnsanoğlu devre dışı
03-06-2024

İnsanoğlu, kendini kendi eliyle devre dışı bırakmakta çok istekli ve gayretlidir. İnsan; dönem dönem, çağ çağ kendini pasifleştirmede etkili oldu.

Son yıllarda devre dışı kalmada etkisini artırdı. Dijital çağa geçmekle devre dışı kalmadaki hızı giderek artacaktır.

Dijital çağdaki değişiklikler de dijital hızla yaşanmaktadır. Öyle ki neredeyse göz açıp kapayıncaya kadar değişiklikler yaşanmaktadır.

Bilgisayarın bulunuşu bu hızı artırdı. Ardından internetin ortaya çıkmasıyla çok hızlı değişimler yaşandı. Değişimler küreselleşti.

Akıllı telefonların bulunuşu bu değişimleri kat be kat artırdı. Artık çocuk, genç ve yaşlı demeden herkes bu değişimi hissetmeye başladı.

Son olarak bir devrin kapanıp başka bir devrin açılışına yol açacak Yapay zekanın etkili hale getirilmesi ile insanoğlu kendini devre dışı bırakmış olacak.

Birçok meslek etkisiz olacak insanların bu alandaki istihdamı anlamsız olacak. Örneğin; mütercimlik, tercümanlık gibi meslekler etkisizleşecek çünkü yapay zeka bunu yapıyor olacak.

Örneğin; televizyonlarda sunuculuk yani spikerlik yerini yapay zeka sunumuna bırakacak. Haber sitelerini yapay zeka hazırlayacak.

Öğretmenlik şimdiden etkisi azalmasa da kısa bir zaman sonra yerini yapay zeka öğretimine bırakacak. Soru hazırlama, konu anlatımı ve soru çözümünü yapay zeka yapacak.

Gelelim sağlık sektörüne; Tomografi,MR ve kan tahlillerini yapay zeka değerlendirecek ve teşhisi koyup tedavi sunacak.

Robotik cerrahi giderek yaygınlaşacak, bir çok cerrahi yapay zeka tarafından yönlendirilen robotlar  tarafından yapılacak.

Enjeksiyon,pansuman ve serum takma pratiklerini robotlar yapacak. Örneğin Cildiye uzmanlığında egzamayı,sedefi,mantarı hatasız tanıyıp teşhisi koyacak.

Şimdiden Yargıtay içtihatları yapay zeka ile sunulmaktadır. Davaların çoğuna yapay zeka müdafilik,avukatlık yaparak üstlenecek..

Yapay zekanın sunduğu saç modellerinden birini seçen müşterinin o modele uygun saç kesimi yapay zekanın yönlendirdiği robot tarafından yapılacaktır.

Kasiyerlik, çağrı merkezi operatörlüğü, sekreterlik kısa süre sonra tarih olacak. Proje çizimi, plan program yapma yapay zekanın işi olacak.

Makale yazma , kitap yazımı yazarların elinden alınacak.Editörlüğü,mizanpajı,grafikerliği vs yapay zeka profesyonelce yapacak Otonom araçlarla taksi şoförlüğü diye bir meslek olmayacak. Sürücü olmaya gerek kalmayacak.

Şimdiden temizlik işini yapan robotların  evimizde,işyerimizde,çarşıda ve pazarda sayıları ve etkileri artıkça artacaktır.

İnsanoğlu gün geçtikçe arka plana itilecektir. Bu da insanın eliyle yapılmış olacaktır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?