- 18-05-2020 18:22
- 138
Zaman zaman Batman’ın sorunlarını elden geldiğince, dil döndüğünce yazmaya çalıştık ve ilgililere aktardık.
Geçmiş dönem Valilerine, Belediye başkanlarına ve bazı kurum yetkililerine çözebilecekleri sorunları aktarmaya gayret ettik.
Çoğunlukla da bize ayrılan köşede yazı yazıp yazılarımız vasıtasıyla sorunları ve kendimizce sorunların çözümlerini aktarmaya çalıştık.
Bu sorunlardan ve konulardan birçoğunun çözülmesine sevindik. Bir kısmının ise düşünce aşamasına gelindiğini diğerlerinin ise proje aşamasında olduğunu gördük.
Yapımı devam eden konulardan biri de ve aslında Batman’ın sosyal sorunlarının çözümünde etkili olabilecek “Batman Çayı Islah Projesi” hayal ettiğimiz ve yıllar önce dile getirdiğimiz konu idi.
Bu Projeye başlanmadan önce köşemizde birkaç defa dile getirdik. Batman’ın bize göre mesire alanları, koşu parkurları, yürüyüş alanlarına ihtiyacı vardı.
Hayalimde canlandırdığım insanların Batman çayı kenarında hatta her iki yanında oluşturulacak bir koşu ve yürüyüş parkuru ile koşma ve yürüyüşleri sağlanacaktı.
Aynı zamanda buraya gelen insanlar arabaları ile geldiklerinde arabalarını park etme için geniş bir park alanında arabalarını park etme imkanına sahip olacaklardı.
Koşusunu ve yürüyüşünü tamamlayan insanlar için giyinme/soyunma odaları ve duş almaları için duş kabinleri yaptırılacaktı.
Bu arada koşu veya yürüyüşünü tamamlamış, duşunu almış insanlar belki de piknik yapmak isteyecek ve bunun için mevcut barbeküler ile mangal keyfi yapabileceklerdi.
Tabii Batman çayının etrafı yeşillendirilecek ortama uygun ağaçlar dikilecek ve yeterince Çardak her iki tarafa yapılacaktı.
Batman çayı kanalize edilecek olup sağlı ve solu çayın her iki yanına beton setler kurulacaktır. Tabii bu setler yapılmaktadır. Ama genel gidişat nasıldır bilemiyorum.
***
Bir diğer hayalim şehrin içinden geçecek hafif raylı sistemdir. Bunun için havaalanı ile ilk etap olarak Belediye’ye kadar rayların döşenmesidir.
Hafif raylı sistem Diyarbakır caddesinde yani diğer adıyla Turgut Özal Bulvarında orta refüj içinden geçirilecektir.
Hafif raylı sistem özellikle Turgut Özal Bulvarındaki trafiğin rahatlamasına neden olacak ve kazalar azalacaktır.
Bu sistemin ikinci aşaması veya diğer bir kolu Siirt-Diyarbakır Çevre yolunda her iki yönde(bir yönde Otogara kadar diğer yönde Üniversiteye kadar) hafif raylı sistemin kurulmasıdır.
Böylece ikinci güzergâhta Havaalanından başlayan rota Otogara dönerek devam edecek oradan Üniversiteye yol alacaktır.
Bu tür bir sistem kurulursa belki ilk kurulum maliyeti açısından yüksek olacak ancak toplu ulaşımın kullanılması açısından oluşan avantajlar ile kendini amorti edecektir.
***
Başka bir düşüncem ise Fatih Lisesi önünden geçip Kültür merkezi ve akabinde Dünya Hastanesi önünden geçen yola birleşen yolun köprü altından geçirilmesidir.
Bildiğiniz gibi Çarşı merkezden gelen araçlar köprü altında yapılacak bir tünel vasıtasıyla karşıya geçişleri sağlanırsa çevre yoluna girmeyeceklerdir.
Dolayısıyla hem çevre yolu trafiği tıkanma aşamasına gelmez. Hem de fazladan gidilen ve dönülen yollar yüzünden heba olunan milli servet tüketilmemiş olur.
Dünya hastanesi önünden geçirilecek tünel trafiği rahatlatacak lakin O bölgede oturan insanların da yürüyüş ve koşu parkuru ihtiyacını gidermek lazım.
Onun için de şu anda mevcut köprünün dibinde başlayacak parkur Yaşar Kemal Kent Ormanı ile devam edip Bahçeşehir koleji önünden geçerek yolun sonuna kadar sürdürülebilir.
Tabii bu arada koşu parkurunun sağlı sollu ağaçlandırmasını da unutmamak gerekir. Ağaçlandırma olmazsa olmaz ama bakımı sürdürmek şartıyla.
Sayın Valimize haddimiz olmayarak düşüncelerimizin bir kısmını köşe yazımızın hacminin yettiği miktarı ile dile getirmeye çalıştık.
İnşallah diğer düşüncelerimi gelecek yazılarımda elimizden geldiğince gücümüz yettiğince yazmaya çalışacağım.
“Halka hizmet, Hakka hizmettir” Amacımız hakka hizmet etmek olup bunun için aracımız halktır.