- 18-10-2021 16:02
- 164
“Millet gider Mersin’e, biz gideriz tersine” atasözü; başkalarının yol yordama uygun işler yaptığı, bizim ise bunun aksine işler yaptığımızı ifade etmektedir.
Bugünlerde tuhaf tuhaf projelerin uygulamaya konulacağı haberlerini okuyoruz. Nereye gidiyoruz? Nereden çıktı bu projeler? Sorularını sormak gerekiyor yetkililere.
Doğu Almanya-Batı Almanya duvarı yıkılalı yıllar oldu. Dünya Küreselleşmeye gidiyor. Biz ise duvarlar inşa etmeye başladık.
Şehir içinde yer alan Demiryollarının dışarıya yani Şehir dışına çıkarılmasını beklerken, demiryollarının etrafına duvar örüleceğini duyduk.
Şehri ikiye bölecek böyle bir duvarın çok kötü bir görüntü oluşturacağı aşikârdır. Ayrıca böyle bir duvar lüzumsuz bir masraf ortaya çıkaracaktır.
Bunun yerine uygulamaya konulması için binlerce imza topladığımız “Raybüs” projesi uygulamaya konulursa daha hayırlı bir iş olur.
* * *
Aylar geçti ancak yer altı boru çekme çalışmaları tamamıyla bitirilemedi. Halen sokaklar ve caddeler delik deşik.
Araba ile birçok sokak ve caddeden geçmek işkenceye dönüşmüş durumdadır. Yazın tozunu yuttuk, bari kışın çamuruna bulanmayalım.
Artık asfaltlama çalışmalarına ağırlık verip, bu işi bir an önce bitirmek gerekir. Aksi takdirde yollar çamura dönecek.
Yol yapımında kaldırımların yıkılıp yerine yeni kaldırımların yapıldığını görmekteyiz. Kaldırımın yenilenmesine gerek var mı?
Kaldırımların yıkılıp yeniden yapılması bir maliyet oluşturacaktır. Bu da kaynak israfına yol açacaktır.
***
Fahiş fiyatların piyasayı esir aldığını ve fiyatların giderek tırmandığını görmekteyiz. Elbette girdi maliyetleri artmış durumdadır.
Ancak piyasada spekülasyonların olduğu da bir gerçektir. Suni fiyat artışları, komisyoncuların fiyatın şişmesine neden olduğu da bir gerçektir.
Tarlada üreticinin sattığı ürünün fiyatı ile markete satılan ürünün fiyatı arasındaki farkın incelenmesi gerektiğini söylemeye gerek yoktur.
Son günlerde şikâyet edilen başka bir konu vardır ki yetkililerin bir an önce harekete geçmesi gerektiğine inanıyorum.
Bazı tüketiciler market raflarında yer alan fiyatlar ile kasada uygulanan fiyatların farklı olduğunu iddia etmektedirler.
Bazı marketlerde fiyatları inceleyen dikkatli tüketicilerin ortaya çıkardığı bu fiyat farkı sadece belli ürünlerde mi, yoksa genele mi yaygın mı? Bunun da incelenmesi gerekir.
Diğer bir şikâyet konusu ise ürün ağırlıklarının azaltıldığı yönündedir. Kısacası gıda sektöründe denetimlerin düzenli olarak yapılması gerekir.
***
Şehir içi trafik konusu birçok yazımda yer aldı. Kısmen düzelmesine rağmen çoğunlukla birçok yerde aksamaktadır.
Okulların açılması ile Okulların yer aldığı bölgelerin tehlike arz etmemesi için düzenlenmesi gerekmektedir.
İMKB Lisesinin yer aldığı bölgede üç, dört kolla ayrılan trafik akışında bir karışıklık bulunmakta olup kimse kimseye yol vermemektedir.
Bu arada öğrenciler de zorluk çekmektedir. Karışıklığın giderilmesi için söz konusu bölgede trafik ışıklarının kurulması gerekmektedir.
Trafiğin sıkıştığı ve iç içe geçtiği başka bir yer ise Zeki Otel civarındaki Demiryolu geçididir. Bu bölgede dört-beş yoldan oluşan bu geçişte tam bir kargaşa yaşanmaktadır.
Bu geçişe de trafik ışıkları konulması gerekmektedir. Aksi takdirde karmaşa devam edecek olup trafik kazaları oluşacaktır.
Bir önemli sorun ise karşıdan karşıya geçişlerin yapıldığı Okul bölgelerindeki tehlikedir. Buralarda üst geçitlerinin yapılması elzemdir.