KORONADAN SONRA NE OLACAK?

Elbette Korona Virüs Salgını ilelebet devam etmeyecektir. Belli bir süre sonra hızı azalarak kaybolmaya yüz tutacaktır.

Şu andaki verilere bakıldığında virüse enfekte olan vaka sayısında bir azalış görüyoruz. Yapılan test sayısına göre vaka artış hızı geçen günlere göre azalmaktadır.

Vakalar ile yapılan modellemeler ve daha önce virüs bulaşmış Ülke grafiklerine bakıldığında, eğrinin pik yapacağı sonra plato çizerek inişe geçeceği görülecektir.

Tabii yapılan tahminler ve modellemeler insanların kurallara riayet etmesi, sosyal mesafe ve izolasyon kurallarına uyması ile geçerliliğini kazanacaktır.

Bundan sonra eğer insanlar sosyal mesafe kurallarına uyarsa, evinde kalırsa Mayıs ayı ortaları gibi Piki yakalayıp plato çizmeye başlayacağız İnşallah.

Haziran ayı başları gibi ise plato çizme durumundan eğrinin inişini seyreder duruma geçeriz diye düşünüyorum.(İnşallah)

Ama öyle görünüyor ki, eğer Korona virüsü vaka sayısı azalıp minimuma geçersek ve dahi ölümler artık görülmezse de artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.

Koronadan sonra ne olacak? Koronadan sonra sosyal yaşamın eskisi gibi olmayacağı gayet açık ve gayet nettir.

Bir defa maske ve eldiven takma uzun bir süre devam edecek ve devam etmelidir.Özellikle insanların toplu olarak bulunduğu yerlerde bu durumun uygulandığı kontrol edilmelidir.

Özellikle; hastaneler, diş hekimi muayenehaneleri, berberler, kuaförler, düğün salonları vs gibi yerlerde maske takılması, ortamın dezenfekte edilmesi ve hijyen kurallarına uyulup uyulmadığı kontrol edilmelidir.

Şehir içi minibüsler ve otobüsler bu açıdan çok kötü örnek olup maalesef yeterince kontrol edilmemektedir.

 Tıka basa dolu olan bu ulaşım araçları her türlü bulaşmanın mümkün olduğu ortamlardır. İşte bu tür ortamlar özellikle ve sık sık kontrol edilmelidir.

Muhabbeti seven bir toplum olarak selamlaşmayı sıkça uygulayan bir toplumuz. Koronadan sonra dahi musafaha ve tokalaşma yapmama konusunda bir süre toplum olarak duyarlı olmalıyız.

Kahvehaneler, Kafeler, Lokantalar ve Pastaneler de yine riskli yerler olup sosyal mesafe kurallarına uzun süre dikkat edilmesi gereken yerlerdendir.

En riskli yerlerden biri de stadyumlardır. Stadyumlarda sosyal mesafe kuralları hiçe sayılmaktadır. Onun için yapmamız gereken seyirci sayısını optimize etmektir.

Hâsılı Korona virüsü yaşamımızdan çıksa da etkileri uzun süre devam edecek olup kendimizi buna alıştırsak iyi olur. 

Esasında Koronadan sonra Devletlerin yönetim biçimleri ve uygulamaları nasıl ve ne yönde değişmeli ve değişecek?

Korona virüsü ile ABD ve İngiltere gibi Kapitalist Ülkelerin özellikle de ABD’nin Kapitalizmin etkileri ile insan hayatını nasıl tehlikeye attığını gördük.

ABD’de sosyal güvenlik olayının çalışmaması ve özel sigorta olayının hüküm sürmesi ile parası olanın tedavi görmesi Korona virüsü olayında büyük sakınca oluşturdu.

Özel sigorta olayının tek başına yeterli olmadığı ve Devletin sosyal bir Devlet olmaması durumu ile vatandaşlarının hayatının riske edilebileceğini gördük.

Kapitalist Ülkeler Sosyal Devlet olma yolunda yeni düzenlemeler getirmelidir. Dolayısıyla Kapitalizmin insan hayatı için riskli olduğu görülmelidir.

Dünyanın giderek küresel hayat düzenine geçmesi Dünyanın bir köşesinde yapılanın diğer köşesindeki etkilediği bir kez daha anlaşıldı.

Yani Çin’in Vuhan kentinde yapılan gayrı sıhhi bir uygulama ile ABD’nin Newyork eyaleti etkilenmiş oldu.

İşte bu tür durumları engellemek için Uluslar arası kurumlar kurulmalı ve Uluslar arası yaptırımlar için yeni anlaşmalar imzalanmalıdır.

Netice itibari ile Koronadan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak ve insanlık acı tecrübeleri yaşadıktan sonra aynı şeylerin tekrar etmemesi için tedbirleri bir an önce almalıdır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ