KUL HAKKI VE BÜTÇE

KUL HAKKI VE BÜTÇE

Kul hakkı dinimizce kutsaldır.

Haksız biçimde ihlal edilmesi büyük günahlardan sayılır. 

Kulun; malina, canına, diline, dinine, haysiyetine, namusuna, şerefine... ve benzeri değerlerine saygı göstermek dini bir gerekliliktir.

İster fert bazında isterse devlet olarak insan haklarına önem verilmeli ve kul hakkına saygı duymalıyız.

Bütçe görüşmeleri ve sonrası muhalefetin yaptığı açıklamalara bakıldığında, 83 milyondan fazla insanın hakkı olan bütçenin adilâne harcanmadığı, bazı müteahhit ve firmalara haksız kazanç sağladığını görüyoruz.

Garanti yolcu geçişli otoyollar, hava limanları, köprüler ve tünellerin yeterli gelir getirmemesi sonucu ayrılan ödenek, bu kapsamdadır.

Hasta garantili Şehir Hastaneleri ve bunlara ödenen ödemeler, dikkat çekicidir.

Bütçeden ödenen ve Allah ile resulüne savaş olan faiz, korkunç rakamlardadır.

İslam hukukunda, vergi sistemi yoktur. Ancak günümüz ülkeleriyle ülkemizde vergi sistemi olup değişik kalemler adı altında tahsilât yapılmaktadır.

Toplanan vergiler, devletin yetkili kurumlarının bütçesine konulmakta, belli plân ve program dahilinde kullanılmaktadır. 

Toplanan vergilerin adilâne toplandığını ve adilâne biçimde toplumun âlî menfaatleri doğrultusunda harcandığını söylemek ise mümkün değildir.

Asıl olan vergileri değişik adlar altında çoğaltarak fazla vergi toplamak değil, mümkün mertebe vergileri çeşitsel ve oransal olarak minimize etmek hatta almamaktır.

İslam’ın öngördüğü ve toplumun maslahati için uygun olanı da vergiyi almamak veya zaruret halinde alınanı da adilâne ve israf etmeden harcamaktır.

Hz. Ömeri(ra) anlatmak güzel ancak onun gibi yaşamak daha güzeldir.

En güzeli ise yetki sahibi olanların Hz. Ömer gibi davranmalarıdır. Hz. Ömer(ra) kendisine danışmaya gelen birisiyle görüşürken, konu özel ise devletin mumunu söndürür, kendi mumunu yakar ve öyle görüşürdü.

İslam'ın geldiği dönemle günümüz Müslümanlarının kul hakkına verdiği değer arasında dağlar kadar fark vardır.

Biryandan devletin bütçesinde aslan payını alan mutlu azınlık öbür taraftan vergi yükü altında ezilen çoğunluk.

Allah kul hakkına çok önem verir.

Kul; hakkını almadıkça veya hakkını helal etmedikçe Allah'ın af etmediği ilah ikâzdır.

Selam ve dua ile.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ