- 04-02-2021 14:05
- 9836
Kur’an-ı Kerimi okumamak, taklit, taassup, kibir, kıskançlık, dünyevileşmek, zanna dayanmak, okuduğundan habersiz olmak, Kur’an-ı Kerimi hedefinden saptırmak, aklını gereği gibi kullanmamak, insanı Kur’an-ı Kerimden engelleyen nedenlerdir.
Allah’ın ilk emri oku. ’’Oku yaratan Rabbin adına.’’ Alak suresi; 1.ayet) Kalbine yazılan vahyin ışığında, hakikatin parçaları arasında bağ kur. Varlığı Allah(C.C.) merkezli okumaya tabi tut. Kur’an-ı ve hayatı okumamak, insanı azgınlaştırır. ‘’Evet, evet, insan azar, kendi kendine yettiğini zannettiğinde.’’ (Alak suresi; 7-8.ayet). İnsan kendi kendine yettiğini zannetmesi isyanın sebebidir. Zira insan kendini kaybettiğinde bu zanna kapılır. Kur’an okumada asıl amacın tecvide yönelmesi, mana ve maksadını anlamadan Kur’an okunması, Kur’an-ı anlamayı ve yaşamayı engeller. Kalbin günahlarla kararmasına neden olur. Bu gün insanlık Kur’an-ı Kerimi okumamakta direniyor. Kur’an-ı kerim ile arasına çeşitli engeller koyuyor.
Taklit ve taassup, insanın müşahede ve doğruya ulaşma gücünü köreltir. Kibir olgusu, mevki ve makam düşkünlüğü Kur’an-ı anlamayı ve yaşamayı engeller. ‘’Yer yüzünde haksız yere kibirlenenleri( kalplerini kör ederek) ayetlerimden uzaklaştıracağım. (Çünkü onlar hakikati ortaya koyan )bütün mucizeleri görseler yine inanmazlar. Onu izleyecek yol olarak benimsemezler. Fakat azgınlık yolunu görünce, Onu derhal kendilerine yol edinirler. Bütün bunlarda, ayetlerimizi yalan saymadan ve onları göz ardı etmelerinden ileri gelmektedir.(Araf suresi;146.ayet). Aynı manadaki ayetler.Casiye suresi;7-8.ay. Zuhruf suresi;52-53.ay.Sebe suresi;34.ay.
Kur’an-ı Kerimi hedefinden saptırmak: Kur’an-ı anlamaya manidir. ‘’ Biz bu kitabı sana( ne dediğini anlamadan okuyup geçsin diye değil) ancak ve ancak, üzerinde tartışıp durdukları konularda (mutlak hakikati ortaya koyarak) insanlığı aydınlatman için ve iman edecek bir topluma doğru yolu gösteren bir rahmet kaynağı olmak üzere gönderdik.’’(Nahl suresi;64.a.)Kur’an-ı günü birlik adet ve olaylara alet etmek, çıkar ve menfaat aracı haline getirmek maksadına aykırıdır. Bu davranışta bulunanlar,kendilerini Kur’an-ı Kerim den engellerler.
Dünyevileşmek, ahireti ötelemek insanı Kur’an-ı Kerimden engeller. ‘’( Mahşer günü) Huzuruma çıkacaklarını hiç hesaba katmayan, (şu gelip geçici) dünya hayatını (ahirete) tercih ederek (nihai mutluluk ve) huzuru onda arayan ve( böylece Kur’an-dan yüz çevirerek) ayetlerimizden ilgiyi koparanlar var ya’’ (Yunus suresi;7.ayet). Artık kurtulamayacaklarını anlayınca ‘’ Vay başımıza gelenlere, doğrusu biz, gerçekten de zalim kişilerdendik! Diye feryat ediyorlar.’’(Yunus suresi;8). Bu duruma düşmemek için, akıl nimetini kullanan Kur’an-ı Kerime yönelir. Çağımızın hastalığı dünyevileşmekten kurtulmak için, geçici ile kalıcı olanı, değeri olanla fiyatı olanı ayırt edecek Kur’an-ı kerim bilgisine sahip olmak, her inananın vazifesidir. İnsan Kur’an-ı kerim sayesinde değerini öğrenip, saadet ve hedefine ulaşır.
Kur’an-ı Kerim her durumda inananları; iman, cihad, tebliğ ve sebat göstermeye davet etmiştir. ‘’ Uyun Rabbiniz katından size indirilene! Onun dışında bir takım otoritelere asla uymayın! Ne kadarda az ders alıyorsunuz!’’(Araf suresi;3.ayet). Vahye özenle önem verilmeli. Sabır ve dikkatle, itina göstererek Kur’an-ı Kerime yaklaşmak gerekir. Acele ve sabırsızlık insanı Kur’an-ı Kerimi anlamaktan uzaklaştırır. Kıyamet suresi; 14-17. Ayetler Kur’an-a nasıl yaklaşılmasını öğretir. Kur’an-ı Kerimi: Şu ayet ışığında anlamaya çalışmak gerekir.‘’ Eğer nankörlük ederseniz, unutmayın ki Allah(C.C.) size asla muhtaç değildir. Ama O kullarının nankörlüğüne razı olmaz. Fakat şükrederseniz , işte O sizin bu tavrınızdan razı olur. Hiçbir yük taşıyıcı başkasının yükünü taşımaz. En sonunda dönüşünüz Rabbinizedir. O zaman size yaptıklarınızı bir birbildirecektir. Çünkü O gönüllerde gizleneni hakkıyla bilir.’’( Zümer suresi;7.ayet.) ‘’… Deki: hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Ne var ki, sadece aktif akıl sahibi olanlar bundan ders çıkarabilir.’’(Zümer suresi;9.ayet) Kur’an-ı Kerim bilgisi; sahibinin vicdanını harekete geçirip, onun iç dünyasını imar edecek, sorumlu davranışa sevk edecek bilgidir.
Dostlar: Kur’an-ı Kerimden engelleyen nedenlerden, her iman edenin titizlikle kaçınması gerekir. Kur’an-ı Kerimin ışığıyla hayatımızı inşa edelim. Unutmayalım. ‘’ Ve Kur’an-ı okumakla her kim doğru yola yönelirse, kendisi için yönelmiş olur. Sapkın yolu seçerse, ben uyarıcıyım de.’’(Neml suresi;92.ayet) ‘’ Ve deki: Hamd Allah’a dır. Size ayetlerini gösterecek, sizde onları tanıyacaksınız. Senin Rabbin ;yaptıklarınızdan haber(dardır)siz değildir.’’( Neml suresi;93.ayet). ‘’… Size verdiğimize sımsıkı sarılın, içindeki öğüdü tutun ki takva sahibi olabilesiniz.’’( Araf suresi;171.ayet). Ayetleriyle hayatımızı yaşama gayretinde olalım. İnşallah. Selam ve dua ile.