Kurban bayramı semboldür

Kurban bayramı semboldür

Kurban bayramı Allah’a giden yoldur. ‘’Evet, her kim Allah’ın sembollerine (kurban, salat, ezan, Kur’an) yürekten saygı gösterirse, şüphesiz bu, kalplerdeki derin bilinç ve duyarlılıktan kaynaklanmaktadır.’’(Hac suresi;32.ayet.) ‘’Ancak (gelişim yolculuğunda) imanda sebat eden ve o imanla uyumlu hareket edenleri kesintisiz bir ödül beklemektedir.’’ Tin suresi; 6.ayet) Allah’ın razı olduğu imanla uyumlu amel, insanlığın değişmez değeri olan ezeli ve biricik hakikat İslam’dır. İslam’ı hayat tarzı edinen kurban bayramını vahyin ışığıyla gereği gibi idrak ederek yaşar.

  ‘’Gerçek şu ki, Biz sana her hayrı cömertçe bahşettik.’’(Kevser suresi;1.ayet). ‘’Kime doğru hüküm verme yeteneği (Hikmet) bahşedilmişse, doğrusu ona tarifsiz büyüklükte servet bahşedilmiştir. Fakat aktif akıl sahiplerinden başkası bundan ders çıkaramaz.’’(Bakara suresi;269.ayet. ‘’ O halde namazı da, kurbanı da yalnız rabbine tahsis et.’’(Kevser suresi,2a.) Vahyin ilk günlerinden beri kılınan namaz ve Hz.İbrahim zamanından beri kesilen kurbanı Allah’a tahsis etme emredilmektedir. Tevhid ve ihlasın gereği budur.

  ‘’(Sarıldığınız) bu semboller sonu yasa ile belirlenmiş bir süre doluncaya kadar, size yarar sağlamayı sürdürür. Nihayet bu sembollerin güzergahını izleyen kişilerin varış yeri bu özgürlük mabedi olacaktır.’’(Hac suresi;33.ayet) Müminin kalbindeki sorumluluk bilinci olan hac ibadetini oluşturan sembollerin gösterdiği güzergahı izleyenin her kesin varıp duracağı nokta, Allah karşısında acziyet ve kulluğu simgeleyen, dolayısıyla Tevhid akidesini sembolize eden Kabedir. Kökü insanın yüreğinde olan Allah’a karşı sorumluluk bilinci, sahibini yeryüzünün kalbi olan Kabe’ye doğru yöneltir. Bu aynı zamanda yürekten çıkıp ,zamanda, mekanda özgürlüğü keşfetmek için girişilen eyleme delalet eder. Hac ibadetinin kapsamlı tanımını da vermektedir.

  ‘’ VE BİZ, her ümmet için kurban kesmeyi bir ibadet kıldık ki, bu vesileyle O’nun kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine Allah’ın ismini ansınlar. Bakın, ilahınız tek bir İlah’tır! O halde yalnız O’na teslim olun! Ve (sen de ey Peygamber) O’na yürekten boyun eğenleri (O’nun rızasıyla) müjdele! ‘’ Onlar ki, ne zaman Allah anılsa kalpleri saygıyla ürperir ve başlarına gelen şeylere sabrederler. Üstelik namazın hakkını vererek kılarlar. Kendilerine verdiğimiz rızıktan cömertçe sarf ederler.’’ ‘’Malum kurbana gelince, Biz onu sizin için içerisinde nice hayırlar barındıran, Allah’ın sembollerinden biri olarak (ibadet) kıldık. O halde sıra sıra diz çöktürülen hayvanları kurban ederken Allah’ın ismini anın. Nihayet onların yanı yere gelince artık ondan sizde yiyin, ihdiyacını belli eden, etmeyen her kese yedirin. Bu böğledir. Zira Biz onları sizin yararınıza amade kılmışız. Umulur ki, şükredersiniz’’(Hac suresi; 34-35-36.ayetler) Kurban kesen Allah’a verdiği ahdi yerine getirmiştir. Ne mutlu imanın gereğini yerine getirenlere.

   ‘’Onların ne etleri, nede kanları Allah’a ulaşır. Fakat sizden O’na ulaşan yalnızca O’na karşı gösterdiğiniz derin sorumluluk bilincidir. Böylece onları sizin yararınıza amade kıldık ki, size yol gösterdiğinden dolayı Allah’ın yüceliğini layıkıyla takdir edesiniz. Ve (sen ey peygamber) iyileri (O’nun rızasına ermekle) müjdele! ‘’(Hac suresi;37.ayet) Eşyanın insanın emrine amade kılınması, insanın yaratılmışlar alemindeki şerefini gösterir. Kur’an-ı Kerime göre; yıldızlar, nehirler, güneş ve ay, gece ve gündüz, yer ve gök her şey insanın emrine mazhar kılınmıştır. Kurbanlık hayvanlarda böyledir. Kurban kesmek, Allah’ın koyduğu varlık hiyerarşisine saygı göstermektir. Kurban kesen şu ahdi vermiş olur. Allah’ım senin varlık için koyduğun sıralamayı bozmayacağım. ‘’Hiç kuşku yok ki Allah inanıp güvenenleri (yükümlülüklerini yerine getirmeye çalışan müminleri( zalimlerin şerrinden mutlaka) koruyacaktır. Çünkü Allah (emanete ihanet eden, bahşettiği bunca nimetlere karşılık) nankörce davranan kimseleri sevmez.’’(Hac suresi;38.ayet). Küfrün ahlaki karşılığı nankörlüktür. İmanın ahlaki karşılığı güvendir. Müminin vasfı Allah’a güvenmesidir.

  İnsan hayatının anlam ve öneminin sembolü olan bayramları, Allah’ın rızasına göre kutlamak Müslümanın Allah’ın kulluk bilincinin göstergesidir. Allah cümlemizi kurban bayramını rızasına göre değerlendirenlerden etsin! Selam ve dua ile.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ