- 03-03-2016 18:31
- 26
Bölgede yaşanan savaşın mağduru öğrencileri evlerinden, ailelerinden uzakta Batman’a getirip yurtlara yerleştiren ve onlara telafi eğitimi vermek sorunun ne kadarına çözüm olur bilemem ama hiçbir şey yapmamaktan her türlü iyidir.
Bu çocuklardan yaklaşık 100 öğrencinin 13 Mart’ta yapılacak YGS sınavına girmek için kimlikleri yokmuş.
Sorunun bu kısmıyla ilgili Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Şırnak, İdil ve Cizre müdürlükleriyle birlikte çözüm arayışına girmiş.
Özellikle 18 yaşından büyük olup da kimliği olmayan bu öğrencilerin sınava girebilmeleri için çözüm oluşturulmaya çalışılıyor.
Bu konuda Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğünün çalışma içinde olması sevindirici bir haber ve edindiğim kanaate göre o öğrencilerin birçoğu öyle ya da böyle bir çözüm bulunarak sınavlarına girebilecekler.
Bu vesileyle Batman ve ilçelerinde yaklaşık 2 bin 500 öğrencinin yurtlara yerleştirilmiş olduğunu öğrendim.
Çatışma bölgelerinden getirilerek yurtlara yerleştirilen bu öğrencilerin çeşitli ihtiyaçlarının karşılanıyor oluşu, Batman Milli Eğitim camiası için takdir edilecek bir çalışmadır.
Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin de bölgeye ve ilimize gelerek yakından takip ettiği çalışmanın, hala devam eden savaşın yaralarını sarmak ve uzun vadeli olumsuz sonuçlarını minimize etmek açısından önemli ve yerinde bir eylem olduğunu düşünüyorum.
Yıllardır bölgemizde sürdürülen savaş ve etkilerinden çocukları, öğrencileri korumak gerek bireysel gerekse de kurumsal olarak hepimizin sorumluluğudur. Bu sorumluluğu az ya da çok İl Milli Eğitim Müdürlüğünün kadrolarıyla yerine getirmeye çalışması eminim ki diğer kurumlara kişilere örnek teşkil edecektir.
Bakanlık yetkililerini, bölgemizdeki İl Milli Eğitim Müdürlüğü idarecileri ve öğretmenlerine kadar tüm kadrolarının bu çaba ve çalışmaları göz ardı edilmeksizin takdir edilmelidir.
Gerek onları alıp yurtlara yerleştirenler, gerek o çocukların yerleştirildiği yurtlarda ihtiyaçlarını karşılayanlar, gerek onlara telafi eğitimi verenler, gerekse de onları alıp gezmeye alışverişe çıkaran öğretmenler tek tek teşekkürü hak ediyor.
Bir an olsun o çocukların aklını, memleketlerinde yaşanan dramdan izole etmek bile çok şeye bedeldir. O çocukların yaşadıklarından kin ve nefret üretmemeleri için, o çocukların geleceklerini düşmanlıktan ve savaştan muhafaza etmek adına kısa vadede sonuçları görünmese dahi uzun vadede olumlu sonuçlar verecek önemli bir çalışmadır.
Her ne olursa olsun, her ne yaşanırsa yaşansın. Çocukları yaşananlardan muhafaza etmek gerekirken onları siyasal hareketlerine alet eden ve bazen savaşlarına alçakça kurban edenlere, onların güvenliklerini tehlikeye atanlara bu ve benzeri çalışmalar en güzel cevaptır.
Kimin sloganı olursa olsun o çocukların diliyle seslendirmek, kimin bayrağı ya da silahı olursa olsun o çocukların ellerine tutuşturmak kadar vahşice bir eylem olamaz. Bunun karşısında durmalı bunun yaralarını sarmalı.
Bunu az ya da çok elimizden geldiğince gücümüzün yettiğince yapmak hep beraber inşa ettiğimiz geleceğimizi kurtarmaktır.