- 07-04-2023 16:08
- 09-04-2023 15:35
- 12
Her türlü gelişmeden etkilenerek hızla değişen ve dönüşen modern dünya, tarihi süreç içerisinde meydana gelen keşif, savaş, barış, akım, buluş gibi önemli siyasi, sosyal, kültürel, bilimsel, ekonomik ve teknolojik gelişmelerin sonucu olarak şekillenmiştir. Teknolojik ve sosyal gelişmelerin, iklim değişikliğinin, dijitalleşmenin, ekonomideki gelişmelerin ve küreselleşmenin etkisiyle de şekillenmeye devam etmekte.
Yazar Andrew Burnet tarafından kaleme alınan önemli bir derleme olan kitap, tarihte iz bırakmış 50 konuşmadan oluşmaktadır. Günümüz dünyasına şekil veren ve onu değiştiren gelişmelere kültürel, siyasal ve sosyal hareketlere, teknolojik ilerlemeler gibi pek çok konuya ilham kaynağı olan tarihi konuşma vardır.
Çeşitli etkilere ve öneme sahip olan bu sembolik konuşmalar farklı tarih, kültür, toplum, düşünce yapısını yansıtmaktadır.
Çeşitli kitaplar, makaleler, video kayıtları aracılığıyla günümüze kadar gelen bu konuşmalar toplumlara ilham kaynağı olmuş, toplumların gelişmesine ve değişmesine yol açmış, insanların tarihi bilgilerinin artmasını sağlamıştır.
İnsanların dünyaya farklı bir açıdan bakmasını sağlamasının yanında çok sayıda insanın hayatını ve yaşama bakış açısını etkilemiştir. Mary Fisher şöyle tarif ediyor: “Cehaletimizle, önyargımızla ve sessizliğimizle birbirimizi öldürüyoruz. Klişelerimize sığınabiliriz, ancak uzun süre saklanamayız. ” (syf. 267)
“MODERN DÜNYAYI OLUŞTURAN 50 KONUŞMA” kitabında yer alan bazı önemli konuşmalar:
“Erkeklerin koyduğu kanunlar”, Emmeline Pankhurst, 24 Mart 1908
“Ulusal silahlanma yoluyla güvenlik…felaket bir yanılsamadır. ”, Albert Eistein, 19 Şubat 1950
“Korkmamız gereken tek şey korkunun kendisidir” , Franklin D.Roosevelt, 4 Mart 1933
“Bırakın fırtına kopsun”, Joseph Goebbels, 18 Şubat 1943
“Bir hayalim var.”, Martin Luther King Jr., 28 Ağustos 1963
“Bu kadın dönmüyor”, Margaret Thatcher, 10 Ekim 1980
“Hapiste çıktığım bu günde”, Nelson Mandela, 11 Şubat 1990
“Zaten çıplaksın. Kalbinin sesini dinlememek için hiçbir sebep yok”, steve jobs, 12 Haziran 2005
Büyük değişimlere yol açan bu etkili ve kışkırtıcı konuşmalar kimi zaman gençlere ilham kaynağı olmuş kimi zaman toplumları isyana sürüklemiş kimi zaman savaşa neden olmuş ya da barışa kapı aralamış.
İnsanlık tarihinin dönüm noktalarında yapılan bu önemli konuşmalar en etkili liderler, aktivistler, devrimciler, din adamlar, siyasetçiler, bilim adamlar, mucitler, gazeteciler, düşünürlerin fikirlerini yansıtmaktadır.
Farklı dönemler, toplum ve konularla ilgili bu konuşmalar, toplumları değiştiren, insanları mobilize eden pekçok önemli olayın da arka planını aydınlatıyor.
Konuşmalar özgürlük, savaş, barış, din, politika, insan hakları, bilim, teknoloji, terörizm, ekonomi, eşitsizlik, apartheit, AIDS, atom bombası gibi konularla ilgilidir.
Bu konuşmalarda şunlar vurgulanmıştır: adalet, eşitlik, insan hakları, özgürlük, refah…
Bu kitapta Andrew Burnet tarihteki önemli olayların yönlerini taraflarını gün yüzüne çıkartırken, önemli konuşmaların etkileri ile ilgili de okuyucuyu aydınlatıyor.
Bu düşündürücü kitabı okuduğunuzda önemli tarihi olayların perde arkasını öğrenmenin yanısıra, birçok lideri ve saygın figürü tanıyıp, onların insanlık tarihinde meydana gelen önemli olaylardaki rollerini ve olaylar üzerindeki etkilerine şahit olacaksınız.
Günümüz dünyasını anlamak ve düşüncelerini, önemli tarihi kişiliklerin fikirleriyle zenginleştirmek isteyenlerin okuyabilecekleri faydalı bir eser…
Bu yazımı Steve Jobs’ tan bir alıntıyla noktalıyorum:
“Zamanınız sınırlıdır, bu yüzden başka birinin hayatını yaşayarak boşa harcamayın.
Dogmalara kapılmayın, başkalarının düşüncelerinin sonuçlarıyla yaşamayın.
Başkalarının fikirlerinin kendi iç sesinizi bastırmasına izin vermeyin.
En önemlisi de kalbinizi ve sezgilerinizi takip etme cesaretine sahip olun.
Gerçekten ne olmak istediğinizi biliyorlar. ” (syf 311)
Keyifli okumalar…
Çe