MÜMİNİN BAYRAMI KADİR GECESİ

MÜMİNİN BAYRAMI KADİR GECESİ

Ramazan-ı  yaşadığımız bu günlerde  Kadir gecesini idrak edelim. Kur’an-ı Kerimin Kadir suresi bize kadir gecesinin önemini bildiriyor. Kadir suresi: Kadir, kıymet, değer, ölçü anlamına gelir. Kadir suresinin konusu ;Kur’an-ın  hayata kattığı anlamı ve hayatı aydınlatmasını  ifade eder. Vahiy insanlığa gönderilmiş bir doğru yol haritası, bir rehberdir. Vahiy desteği olmadan insan idrak edemez. Vahiy:dünya gecesi  sona  erinceye  kadar ebedi mutluluğun, barış ve huzurun rehberidir. Kur’an nurunun bulunduğu her an insanın kadir anıdır. Kur’an-ın kendisine indiği insan kadir gecesinin idrakine kavuşur. Müminin bayramı kadir gecesidir.

  Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla.Kadr  suresi: 1- Biz O’nu(Kur’an-ı) kadir-kıymet gecesinde indirmeye başladık. 2- Kadir gecesinin ne olduğunu sana bildiren nedir? 3-Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. 4- Melekler, Vahiyle beraber o gece inerler de inerler. Rablerinin izniyle, hayatın her alanına dair.  5- Tarifsiz mutlu bir mutluluğun( formüllerini getirirler). Bu durum tan yeri ağarıncaya kadar sürer. ( Kadir gecesini önemli yapan; Kur’an-ın ilk indirilmeye başladığı gece olmasıdır.)

Kadr suresi üç şeyin değerini ifade eder. Allah’ın, meleklerin, Kur’an-ın.  Allah’ın değerini bilmeyen, hiçbir şeyin değerini bilmez. Melekler işin içindedir. Melekler vasıtasıyla Kur’an Resule inzal edildi. Kur’an-ı kerimin kıymetini bilin! Allah’ın sözünü başka sözlere benzetmeyin. Vahyin indiği gece cahiliyenin karanlık gecesini aydınlattı. Ebu cehiller ölür. Fakat Ebu cehil lik bitmez. Dünya bir gecedir. Ahiret gündüz. Sınav dünyada, ahirette iman ettiklerimizi görürüz. Allah insanı muhatap almışsa en değerli varlık insandır.

  Kadir suresi Kur’an-ın kadir kıymetini ifade eder. ‘’ O kadir- kıymet gecesi bin aydan hayırlıdır.’’ Ayeti, Bin ay bir insan ömrünü ifade eder. Ramazanın ruhu vahiydir. Ramazan bayramı Kur’an bayramıdır. İbadetler Allah’a gönderilen mektuba benzer. Bazı mektupların içi boş, cesedi var, ruhu yok. Kur’an beyinse, Ramazan kalptir. Ramazan Kur’an ilişkisi; Kur’an insanın hidayeti içindir. Ey insan: Ramazan ve Kur’an-ın kadrini kıymetini bil. İnsanlık sınava tabii tutuluyor. İdrak edilmiyor. Müslümanlar insan olarak birbirlerine ne kadar değer, kıymet veriyor? Bu gün Müslüman, Müslümanı katlediyor. Müslümanlar arasında fitne hakim.  Bu durumun Kur’an-i ifadesi ‘’ Görmüyorlar mı ki her yıl bir yada iki kez skandala konu oluyorlar, sonra nede tevbe ediyorlar, nede ders alıyorlar.’’(Tevbe suresi;126.ayet) Müslüman neyin peşinde? Kimin güdümünde?  Bir milyar yedi yüz milyon İslam ailesi, dünyayı idare etme hevesindeki, kendilerine üst akıl unvan-ı veren kabala örgütünün oyununu bozabiliyor mu? Allah’ın,   Kur’an-ın ,insanın kadrini bildik mi? Her firavunun bir Musa’sı var. Yunus nebi gibi bir tevbe ile işin içinden çıkabilir miyiz?

  Kadir gecesi duası:Allah’ümmeinnekeafüfün, , töhobbün,affefafü anne. Allah’ım sen muhakkak affedicisin, tevbeleri kabul edersin. Benim gibi günahkarkulunu affet! Allah’ın huzurunda başını koy, günahlarına tevbe et! Ahirete yatırım gerekli. Vahiyle inşa olmak, dinimizi, amellerimizi, hayatımızı, servetimizi ve düşüncelerimizi Kur’an-a arz etmek gerekir. Kur’an indiği aklı binlerce akla bedel yapar. Kadir gecesi;  Kur’an-ın aklımıza, hayatımıza nazil olduğu gece.Kadrimizi ,kıymetimiziKur’an-ın içinde arayalım. Kur’an-ın içinde binlerce ayetlerden şahitlerimiz olsun! ‘’Doğrusu biz sana, Seb’imesaniyi, yani yüce Kur’an-ı verdik.’’(Hicir suresi;87.ayet) Mesani;  Kur’an-ın çift kutuplu niteliği. Tez-antitez, nefy-ispat, iyi-kötüyü birlikte veren içeriğidir. İman-küfür, İnsan-şeytan, dünya-ahiret, hak-batıl, rahmet-gazap, emir-yasak, müjde-uyarı, sevinç-hüzün birlikte dile getirilir.

  Kur’an-a iman kulluğun gereğidir. Rabb; öğreten terbiye eden. Hamd; Allah’ı överek kendi kulluğunu bilmektir. Tesbih; Allah’ı noksan sıfatlardan arındırarak, tanıyıp, tanıtmaktır. Secde; Allah’ın ayetlerini içtenlikle kabul edip, Allah’a teslim olmaktır. Bu kavramlar Rabbine kulluğu ve itaati gerçekleştirir. Vahiy kime inerse, onun kadir ve kıymet  gecesidir.  ‘’(Buna karşılık sen) Rabbini övgüyle yücelterek (söz ve davranışlarınla) O’nun yüceliğini ilan et ve (iman cephesinde yerini al) secdeye kapanan (Müslüman)lardan biri de sen ol!’’(Hicr suresi;98.ayet). Nihayet, ölüm denilen kesin gerçek kapını çalıncaya kadar, Rabbine kulluk(itaatte devam) et!’’(Hicr suresi;99.ayet). ‘’ Nerede bulunursam bulunayım beni kutlu kıldı ve bana hayatta olduğum sürece ibadeti diriltmeyi ve arınmak için verilmesi gerekeni vermeyi emretti.’’( Meryem suresi;31.ayet). Bu ayeti kerimeler Allah’a kulluğumuzun göstergesidir. Hayata değer veren esasların vahiyle şekillenmesidir. Vahiyle ömrünü geçiren karanlıktan, aydınlığa çıkar.

  Dostlar; Biz Müslümanlar kadir gecesini idrak etme gayretinde olalım. Her günümüzün Kadir gecesi olması için, Allah’ın yüce mesajı Kur’an-ı Kerim ile hem hal olalım. Kur’an-ı Kerim: Gören gözümüz, konuşan dilimiz, aklımız, fikrimiz, zikrimiz olsun!  Allah’ın boş kaldın mı hemen Kur’an-a yönel buyruğu hayat tarzımız olsun. Allah rızasına kilitlenen ve O’na kenetlenen hayatların aydınlıkla buluşması mümkün olur. O zaman Kadir suresi bize nazil olur. Yaratılış gayemize uygun hayatımız mutlu, geleceğimiz umutlu olur. İnşallah! Ne mutlu Kadir gecesini yaşayanlara, bayrama kavuşanlara. Selam ve Dua ile..

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ