Mutlaka okunması gereken kitaplar - 1

Mutlaka okunması gereken kitaplar - 1
05-10-2024

Bazı kitaplar vardır insan okuyunca etkisi bir ömür devam eder. Size tavsiye edeceğim kitap serisi böyle bir etkiye sahip eserler. Çocuk, yetişkin demeden herkesin kendince müthiş dersler çıkaracağı bu harika kitapları okudukça etkisinden kurtulamayacaksınız.

Şimdiden hepinize iyi okumalar dilerim.

1- İçimdeki Müzik (Sharon M. Draper)

Bu kitap gerçek bir yaşam öyküsünden ilham alınarak kaleme alınmış. Sharon M. Draper'ın hüzün ve umut dolu romanı. On bir yaşındaki Melody'nin hastalığının adı beyin felci. Yürüyemiyor, konuşamıyor, tekerlekli sandalyeye mahkum. Hiçbir uzvuna komut veremeyen bu küçük kızın beyni ise mükemmel işliyor. Hikâye Melody'nin öğretmenlerine, arkadaşlarına, komşularına kısaca dış dünyaya kendini kanıtlama çabasını anlatıyor. İncelikli, naif, akıcı, komik ve ilham verici bir eser.

Küçük, büyük herkese şiddetle tavsiye ettiğim kitaplar biri.

***

2- Yıldızlar Saçıldığında  (Omar Muhammed)

En sevdiğim kitaplardan biri. Yazarın kendi özyaşam hikayesinden yola çıkarak anlattığı etkileyici bir dram.

“Mülteci kampında günler birbirinin aynı geçer: sıkıcı, aç ve gergin. Kampta ne yeteri kadar yiyecek vardır ne oyalanacak bir şey ne de ihtiyaç duyulan ilaçlar. Hayatının büyük kısmı kampta geçen Omar, okula gitme fırsatı doğduğunda bunu hem kendi hem kardeşi Hasan için bir umut ışığı olarak görür. Fakat bu aynı zamanda konuşamayan kardeşini, ailesine dair tek hatırasını yalnız bırakacağı anlamına gelir. Omar ve kardeşinin hayalini kurdukları yeni hayata başlamaları içinse beklemeleri, beklemeleri ve daha çok beklemeleri gerekir. Ömrünü karşılaştığı zorluklarla mücadele ederek ve değer verdiği şeyleri var gücüyle koruyarak geçiren Omar, nereye giderse gitsin ve yanında kim olursa olsun ailesini ve evini yüreğinde taşır. Yıldızlar Saçıldığında, Omar Mohammed’in kendi hikâyesini tüm içtenliğiyle anlattığı, ödüllü çizgi roman yazarı Victoria Jameson’un kaleminde hayat bulan, bekleyişin ve umudun buluştuğu müthiş  bir çizgi roman.

***

3- Martı (Richard Bach)

Martı, benim başeser kitaplarımdan biri.

Sıradan bir hayatın sınırlarına çıkamayan bir martı, sürünün peşinden gidip sadece karnını doyurmakla yetinmek yerine daha fazlasını hayal ediyor. Diğerlerinin her gün yaptığı sıradanlıktan ve rutinlerden  farklı olarak uçmayı istiyor. Uçmak onun için yalnızca hayatta kalma yolu değil; özgürlüğün, mükemmeliyetin ve kendini aşmanın sembolü. 

Kendimize ördüğümüz duvarlar sadece  fiziksel değil çoğu zaman ruhsal ve zihinseldir. Onun hikâyesi, duvarlarını aşmak isteyen herkesin hikâyesi. Cesaretin, hayallerin ve özgürlüğün peşinden gitmenin ne kadar zor, ama bir o kadar da değerli olduğunu hatırlatıyor. Bu, sadece bir martının değil, insanın kendi potansiyelini keşfetme ve farkındalığa ulaşmanın yolculuğu.

***

4-Martıya Uçmayı Öğreten Kedi (Luis Sepulveda)

İlk elime aldığımda bu kitaptan bu kadar etkileneceğimi hiç düşünmezdim.

 Martıya Uçmayı Öğreten Kedi, birbirinden çok farklı iki canlının bir arada yaşamasının, birbirini sevip saymasının öyküsüdür. Luis Sepulveda'nın bu kitabı, kısa sürede 12 dile çevrilip dünyada bir milyonun üzerinde satış yaptı. Bir kedi ile yavru bir martı arasındaki inanılmaz sevgi ve dostluğu, alabildiğine sıcak bir anlatımla sunan Sepulveda'nın bu kitabını çocuklar kadar büyüklerin de keyifle okuyacağı muhteşem bir eser.

***

5- Küçük Kara Balık (Samed Behrengi)

Tüm kitap kulüplerimle en başta okuduğumuz kitaplardan biri. Her ne kadar çocuk kitabı olarak biliniyor olsa da herkesin okuyabileceği bir kitap. Yaşadığı yerin monotonluğundan sıkılan, merakını gidermek için yeni yerler keşfedip görmek isteyen, özgürlüğüne düşkün Küçük Kara Balık: Annesinin ve birlikte yaşadığı topluluğun tüm karşı çıkışlarına rağmen cesurca davranıp; merakının peşinden gittiği, hayatı keşfe çıktığı, yepyeni maceralardan geçtiği ve okuru da peşinde götürdüğü kısacık bir hikaye. Mutlaka okumanız gereken kitap listesinin en başında olacağı bir kitap.

***

6- Bunun Adı Findel (Andrew Clements)

Çocuklar için yazdığı elliyi aşkın kitapla dünya çocuk edebiyatında önemli bir yere sahip olan Andrew Clements, özellikle okul yaşamına ilişkin temalar ve öğrenci-öğretmen iletişimi üzerine kurguladığı romanlarıyla tanınıyor.

 Çocukta dil konusuna yeniden farkındalık yaratacak, onu araştırma yapmaya, proje geliştirmeye ve öğrendiği her yeni şeye eleştirel gözle bakmaya özendirecek, çok ödüllü bir roman. Vazgeçmediğinde ve hayallerinin peşinden koştuğunda neleri başarabileceğini anlatan harika bir kitap.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?