- 24-01-2025 00:00
- 23-01-2025 16:35
- 710
Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla başlıyoruz..
Kıymetli Okurlar; Namazdan söz ediyorduk.Maun süresinin 4.ve 5. ayetlerinde yüce Allah namazla ilgili dikkatlerimizi çeken şu ayetleri beyan ediyor:’’ Yazıklar olsun namaz kılanlara, Onlar namazlarından gafildirler’’ diye buyuruyor. Yani, Bu namazın emrediliş maksadına ulaşmayan bir namaz olduğunu beyan ediyor. Onlar namazlarından gafildirler yani namazlarını umursamıyorlar, efendimizin deyişi ile namazlarını geciktiriyorlar, gösterilmesi gereken önem ve titizliği göstermiyorlar. Namaz kılıp kılmamaları onlar için bir farklılıkvebir değişiklik teşkil etmez. Bazen kılarlar bazen kılmazlar. Kılarken de son vakitte, vakit bitmek üzere iken kılarlar. Amaç adet yerini bulsun diye, formalite gereği namazı çabucak kılarlar, rüku ve secdelerini doğru dürüst yapmazlar, namaza isteksiz kalkarlar. Namazı sadece bir şekilden ibaret bilip eda eder ve kurtulduklarını sanılar. O açıdan da kılmış oldukları o namazlar onları çirkinlikten, kötülükten, ve Allah’ın emirlerine uymamaktan alıkoymuyor.
İşte bu şekilde namaz kılanlar için efendimiza.s tam aksine bir ifadeyle: “O namaz, kişi ile Allah arasındaki mesafeyi açmaktan başka bir işe yaramaz” diye buyuruyor. Böyle bir namazın zerre kadar faydası yoktur ve Allah’da kabul etmeyecektir kıymetli okurlar. Bu tür vasıfları taşıyan insanın yaptığı amellerin, Allah katındaki karşılığı kocaman bir sıfırdır.
Çünkü Namaz kula, Allah'ı ve Allahtan almış olduğu sorumlulukları hatırlatmak için emredilmiştir. Efendimize, en faziletli namaz hangisidir diye sorduklarında “ Allah’ı en çok hatırladığınız namazdır” diye cevap vermiştir.
Oysa Allah bizden namazı ikame etmemizi emrediyor. Bu ikamenin de Allah katında kabul görebilmesinin üç özelliği vardır. Nedir onlar;
1- Zamanında.2- cemaatle.3-Huşu içerisinde. Bu mantık çerçevesinde namazı kılın diyor yüce Allah.
“Sana Rabbin tarafından gönderilen bu muhteşem kitabı hem kendine,hemde başkalarına okumak suretiyle onun aydınlatıcı yolunu izle ve beş vakit namazı hayatın merkezine yerleştirerek,dikkat ve özenle,mümkün olabildiğince cemaatle birlikte,dosdoğru kıl.Çünkü
Muhakkakki namaz,insanı her türlü çirkinlik ve kötülüklerden alıkoyar.(Unutmayın ki,Allah’ı her an ve her yerde hatırlayıp anmak,Rab ve İlah olarak O’nu hayatın her biriminde gündemde tutmak,elbette daha etkileyici ve daha önemlidir.Hiç kuşkusuz Allah,yaptığınız her şeyi bilmektedir”diye buyuruyor yüce Allah.
O açıdan kıymetli okurlar, Kıldığımız namazlara dikkat edeceğiz.Nasıl ve niçin kıldığımızı çok iyi bileceğiz. Çünkü ibadetlerimizin tümü içerisinde namaz en istisnai bir yere ve konuma oturtulmuştur. “Namaz kılmayanın islamdan nasibi yoktur.Abdesti olmayanında namazı yoktur.”diye buyuruyor efendimiz s.a.v.
Kul ile iman ve küfür arasında ölçü olarak namaz vardır.Müslüman namazını terk ettiğinde şirke girmiş olur.diye buyurmaktadır.(s:522.5)
ÜmmüEymenr.a’denResulullahs.a.v şöyle buyurmuştur: “Hiçbir namazı kasten terk etme. Zira,kim namazı kasten terk ederse,Allah ve Resulünün himayesi ondan uzak olur.(529.19).Çünkü Allah katında amellerin en faziletlisi namazdır kıymetli okurlar.
Abdullah b Ömer r.a anlatıyor. Bir zat, Rasulüllaha.s’a gelerek: Amellerin en faziletlisi nedir diye sordu.Rasulullahs.a.v: ’’Namazdır,dedi.Bu zat: “Namazdan sonra en faziletli amel nedir,bana söyle onuda yapayım” dedi. Resulullahs.a.v:’’Sonra yine namazdır’’diye cevap verdi. Adam:Namazdan sonra hangisi faziletli, daha fazlasını yapmak istiyorum’’ dedi.Resulullahs.a.v üç defa: ‘’Sonra namaz’’diye cevap verdi.Bu zat yine:“Daha sonra hangisi faziletli,daha fazla iyi amel yapmak istiyorum.’’ dedi.Resulullah sav:’’Allah yolunda cihad’’ (Allah’ın yüce dinini tüm din ideoloji ve fikirlerden üstün tutma adına bir mücadelenin içerisine girmektir.) diye buyurdu.(h.35)
Cennetin anahtarı namazdır diye buyuruyor efendimiz a.s.Namaz kılan kişinin kusur ve günahları,bir ağacın yapraklarını döktüğü gibi rahat ve çabuk dökmesine vesile olur.“Bana altı şey hakkında söz verin,ben de sizin cennete girmenize kefil olayım, buyuruyor Efendimiz a.s.Ashap:Onlar nelerdir ya Resulallah,diye sordular.Resulullah sav:’’Namaz, zekat, emaneti koruma,zinadan kendini, haram yemekten mideni ve uygun olmayan şeyleri konuşmaktan dilini muhafaza etmektir.diye buyurmaktadır.”h.34.
Namaz affedicidir, günahları bağışlayıcıdır ve Allah bağışlamaya dair de söz vermiştir. “Allah, beş vakit namazı farz kıldı. Kim bunların abdestini iyice alırsa,onları vaktinde kılarsa,rükû ve secdelerini eksiksiz yapar ve tam anlamıyla kalbini namaza verirse,Allah onu affedeceğine söz vermiştir. Bunları yapmayana ise Allah’ın verilmiş bir sözü yoktur. Dilerse affeder,dilerse azap eder.’’diye buyuruyor efendimiz a.s.(h.26)
O açıdan kıymetli okurlar, Kılıyor olduğumuz namazlarımıza azami ölçüde dikkat edelim.emrediliş maksadına göre bir namazı ikame etmeye çalışalım. Ne için kıldığımızı ve kılarken neyi ve neleri kabullendiğimizi iyi bilelim.Allah’tan almış olduğumuz bu sorumluluğun gereği gibi bir namazı ve hayatı yaşamaya çalışalım.Bir ömür boyu büyük emeklerle kılıyor olduğumuz bu namazlarımızın boşa gitme ihtimalini göz ardı etmemeliyiz.Vede etmeyelim.
Mevlam cümlemizi, namazlarını hakkıyla kılanlardan eylesin.Mevlamızın memnun ve razı olacağı namazları kılanlardan eylesin.Her türlü,kötülük,çirkinlik ve azgınlıktan uzaklaştıracak bir namazı cümlemize nasip etsin.Ve bizleri cehennemin yakıcı ateşinden muhafaza eylesin.AMİN