- 25-10-2021 15:51
- 25-10-2021 15:52
- 4828
Türkiye’de kitap okuma oranları çok düşüktür. İngiltere merkezli Global English Editing Şirketinin 2020 verilerine göre Türkiye 18. Sırada yer almaktadır.
Söz konusu araştırmaya göre Haftalık kitap okuma süresi Türkiye için 5.54 saat olarak ölçülmüş olup birinci Sırada yer alan Hindistan ise 10.42 saat olarak sıralamada yer almaktadır.
Televizyonun hayatımıza girmesi ile okuma oranları düşmeye başladı. Cep telefonunun hayatımıza girmesi ise yediden yetmişe herkesi kitaptan kopardı.
Son yıllarda Kitap Fuarlarının yapılması okumak ve kitap üzerine güzel bir gelişme olarak görülmelidir. Her kitap türünden kitabın fuarda yer alması okumak isteyenler için bir avantajdır.
Yerel ve Ulusal yazarların fuarda yer bulmaları, söyleşiler, imza günleri vs derken kitaba yönelim artmaktadır.
Yayınevlerinin de fuarda kitap indirimi yapmaları, kampanyalar gerçekleştirmeleri okuyucuyu kitaba çekmektedir.
Kitap seslendirmeleri ve elektronik kitaplar, basılı kitaba karşı yönelimi azaltacak zannedildi. Ancak basılı kitaba karşı yönelim azalmadı.
Batman birinci Kitap Fuarı, Eski Valimiz Ahmet Deniz döneminde düzenlendi. Birinci ve İkinci Kitap Fuarlarına ben de katılmıştım.
Birinci ve İkinci Kitap fuarlarına ilk ve tek kitabımla iştirak ettim. Sağlık sorunları nedeniyle başladığım İkinci çalışmamı kitap haline dönüştüremedim.
O yüzden Üçüncü Kitap fuarına katılamadım. Dördüncü Kitap fuarı için Batman Yazarları Whatsapp grubu oluşturuldu.
Bu hafta başlayacak olan Dördüncü Kitap Fuarına aynı kitapla katılmayı uygun görmedim. Allah kısmet ederse çalışmamı kitap haline dönüştürdükten sonra önümüzdeki sene kitap fuarına katılmayı düşünüyorum.
Ancak şunu gördüm ki, yapılan kitap fuarları yeni yazarların yetişmesine vesile oluyor. Bu seneki kitap fuarına iştirak edecek yerli yazarların sayısının ilk kitap fuarına göre çok daha fazla olduğunu görüyorum.
Buda sevindirici bir gelişme olarak görülmelidir. Pandemi dönemini değerlendiren yazarların yayın sayısını artırdığını fark ediyoruz.
Okuyucular için önemli olan kısa süreli okumalar değil, az da olsa sürekli yapılan okumalardır. Bundan dolayı okuyucuların önünün açılması gerekir.
Okuyucu için öyle imkânlar oluşturulmalı ki, her gün ve günün her vaktinde okuma imkânı bulsun. Kütüphanelerde bunun için zemin oluşturulmalıdır.
Batman’daki Kütüphaneler hafta sonu kapalıdır. Hafta sonu Kütüphanelerin açık tutulması gerekir ki, okuyucu okumadan kopmasın.
Tabii, öğrenciler de hafta sonu ders çalışmak istemektedirler. Ancak Kütüphaneler kapalı olduğu için böyle bir imkândan faydalanamamaktadırlar.
Ancak bir gelişme olarak söylemeliyim ki, hafta içi akşam 10.00’a kadar kütüphaneler açık tutulmaya başlandı.
Bunu da ileri bir adım olarak görebiliriz. Kültür Turizm İl Müdürü ile yaptığım görüşmede ileriki zamanlarda hafta sonu Kütüphanenin açılabileceğini söyledi.
Elbette Kütüphanelerin hafta içi, hafta sonu, gündüz ve gece sürekli açık tutulmasını isteriz. Böylelikle okuyucular okumadan öğrenciler ders çalışmaktan kopmaz.
Yeni imkânlar farklı uygulamalar oluşturulmalı ki, yediden yetmişe herkes okusun. Özellikle engeliler için eve kitap götürme uygulaması yapılmasında fayda vardır.
İnsanların kütüphaneye kayıt olmaları teşvik edilmelidir. Android ve İos Kütüphane uygulamaları hazırlanarak okuyuculara kolaylık sağlanmalıdır.