- 14-04-2022 08:00
- 13-04-2022 17:14
- 40
Mekruh, kelime olarak, iğrenti, tiksindirici, iğrenç… gibi manalarına gelmektedir.
Dini terim olarak da: Dince yasaklanmamış olmakla birlikte yapılması hoş olmayan ve sevabı azaltan durumlardır.
Mekruh, Tahrimen ve tenzihen olarak iki kısma ayrılır.
Tahrimen mekruh: Haram olmayan ancak harama yakın veya haram olduğu zan edilen fiil ve davranışlardır. Dinde vacip ve Sünnet-i Müekkede olan emirleri kasten bile bile ve özürsüz olarak terke etmektir. Yapıldığında ibadeti bozmaz ancak haram kadar olmasa da yine günahkâr olur.
Tenzihen mekruh: Haram olmayan ancak helale yakın veya helal olduğu düşünülen fiil ve davranışlardır. Yapılmaması yapılmasında daha iyidir.
Her ibadette olduğu gibi Oruç'da mekruhı vardır.
1-Peş peşe oruç tutmak(visal orucu): İki gün arasında, yemek-içmek suretiyle iftar açmamak. Şafii mezhebine göre ise bu davranış haramdır. (imkânları olduğu halde oruç açmadan iki gün üst üste oruç tutan için)
2-Öpüşmek ve cinsi ilişki dışındaki hareketlerde bulunmak. Şafi mezhebinde belli yaş üstünde olanlar yani şehvi arzuları azalanlar altmış yaş ve üstü olanlar için mekruh değildir. Şehvetli düşünmek ve bakmak da mekruhtur. Boşalma olacağı ihtimali varsa haramdır. Boşalma olursa orucu bozar. Şafii mezhebine göre eğer şehveti tahrik ederse öpüşmek tahrimen mekruhtur.
3- Gündüzün hoş koku sürünmek, hoş kokulu bir şeyi kullanmak, hamama girmek suretiyle rahatlamak gibi şeylerde aşırıya kaçmak.
4- Yiyecek maddesini veya sakız çiğnemek. Anacak sakız tükürük yapar veya tatlandırıcı ve bu tat anlaşılır ve yutulursa orucu bozar. Yemek yapan aşçı ve kadının yemeğin tadını kontrol etmesi caizdir.
5- Damarda kan aldırmak yahut hacamat yapmak gibi kişinin bünyesini zayıflama ihtimalı olan şeyleri yapmak.
6- İşitme, görme, dokunma, koklama gibi lezzet verici şeylerde aşırıya kaçma. (Şafii mez.)
7- Zeval vaktinden güneşin batışına kadar misvak kullanmak..
Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem:
“Yemin olsun ki, oruçlu kimsenin ağız kokusu Allah katında (Kıyamet gönünde) misk kokusundan daha kıymetlidir.”
8- Ağza ve burna su verirken mübalağa etmek.