- 14-05-2019 21:51
- 16660
Ramazan ayı ve orucu biz Müslümanlar için sevinç ve mutluluk kaynağıdır. Tüm inananların gayesi ve hedefi olan rıza-i ilahiye en çok mazhar olunan zaman dilimidir.
Af ve mağfiretin en fazla olduğu rahmet ayıdır. Bir sonraki seneye kavuşacağımızı bilmediğimizden bu senekini fırsat bilelim dolu dolu yaşaya çalışalım.
Her ibadette farz, sünnet ve mustahaplar olduğu gibi oruc'unda farz, sünnet ve mustahapları vardır.
Farz, ibadetlerde: yapılan ibadetin makbul olması için, yapılması zorunlu olan, yerine getirilmediğinde de o ibadetin geçersiz olacağı şartlar, yanı uyulması zorunlu olan asgari kurallardır. Allah tarafından belirlenmiş veya Peygamber tarafından emir edilmiştir.
Sünnet; Peygamberimiz sallallahu aleyhi vesellemin, fiil, söz, davranış ve görüp de beğendiği şeylerin tümüne denir. Bir ibadetin ekmel olması, sevabının en üst düzeye çıkması ve Allah'ın rızasını hak etmenin en güzel yoludur.
Kıyamet gününde Allah'ın izni ile sünetti yerine getiren kişinin Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellemin şefaatine mazhar olacağı bir gerçektir.
Özellıkle asrımızda İslam aleminin içinde bulunduğu durum sünnete uymayı gerektirir.
Bediuzzaman:
"Yani, “Fesad-ı ümmetim zamanında kim benim sünnetime temessük etse, yüz şehidin ecrini, sevabını kazanabilir.”
Evet, Sünnet-i Seniyyeye ittiba, mutlaka gayet kıymettardır. Husûsan bid’aların istilâsı zamanında Sünnet-i Seniyyeye ittiba etmek daha ziyade kıymettardır. Hususan fesad-ı ümmet zamanında Sünnet-i Seniyyenin küçük bir âdâbına müraat etmek, ehemmiyetli bir takvayı ve kuvvetli bir imanı ihsas ediyor. "(lemalar)
. Ebû Hüreyre’nin bir rivayetinde Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmaktadır:
“Ümmetimin fesâda uğradığı bir zamanda sünnetime sarılıp onu yaşayan kimseye yüz şehid sevabı verilir.” (el-Münzirî, et-Terğîb ve’t-terhîb, I, 41; Beyhaki, Kitabü’z-Zühd (İbn Abbas’ın rivâyeti olarak).
Orucun sünnetlerinden bazıları;
1-Sahur yemeğini yemek (tok olsa dahi), Şüpheye düşmeyecek şekilde sahur yemeğini geç yemek.
2- İftarı aceleye getirmek.
Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem: "Sahur yemeğini yiyiniz, çünkü sahurda bereket var. İftarı aceleye getirdikleri müdetçe insanlardan hayır vardır. (buhari ve müslim)
3- Varsa hurma ile yoksa su ile orucu açmak. Hanefi mezhebine bunlar bulunmazsa tatlı ile açmak.
4- Güzel koku koklamak ve güzel şeylere bakmak gibi keyfi şeyleri terk etmek.
5- Hacamat yapmamak.
6-Yemek tatmayı (aşçı veya yemek yapan bayanlar müstesna) terk etmek.
7-İftar duasını yapmak. En az olanı; "Allahümme leke sumtü ve ala rızkike eftertu" Allah'ın senin rızan için oruç tuttum ve rızkınla iftarımı açtım)
8-Ramazan ayı boyunca bol bol tasadük ve Kur'an okumak.
9-Ramazanın son on gönünde itikâfa girmek. Yani camiye girdiği zaman "Niyet ettim itikâfa girmeye" demesiyle camide bulunduğu zaman zarfında itikafa girilmiş olur. (Bazıları ramazan ayın da Müslümanların camide uyumalarını eleştirirler bu yanlıştır. Kişi itikâf niyetini getirmişse camide kalması veya uyuması dahi bir ibadettir.)
10-Boş ve yararsız sözlerden dilini tutması.
11- İmkânı varsa birilerine iftar yemeği vermek.
Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem:
"Kim bir oruç tutana iftarını yaptırırsa oruç tutanın sevabından hiçbir şey noksan olmaksızın onu sevabı kadar sevap alır." ( İmam-i Ahmed. Müh. Eh. 1218 nolu had.)
Ramazan ayında ibadetler diğer vakitlerde yapılandan en az on katı daha fazla mükâfatı vardır. Bu gerçeği bilen biz Müslümanlar bu rahmet ayını iyi değerlendirmeli günahlarımızın affı ve Allah'ın rızasının kazanılması için azamı dikkat ve özen göstermeliyiz.
Ramazan orucumuzun, dua ve zikirlerimizin makbulu dilekleri ile.
DUA VE SELAMLARLA...